fredag, januari 07, 2011

Har alla plockat fram sitt kreditkort?

The Night Bookmobile av Audrey Niffenegger XXXXX-
Alexandra älskar att läsa, och en sensommarmorgon stöter hon på The Night Bookmobile som står parkerad längs gatan hon kommer promenerande längs. Hon stiger in i bilen, hälsar på bibliotekarien Mr Openshaw och vandrar längs med hyllorna. Hon upptäcker snabbt att hon läst alla böcker i bilen, och att där förutom "vanliga" böcker även finns fotoalbum och telefonkataloger.
In the same way that perfume captures the essence of a flower, these shelves of books were a distillation of my life.


Men The Night Bookmobile är öppen endast från skymning till gryning, så Alexandra tvingas lämna den charmiga husbilen och tillbringar sedan väldigt mycket tid åt att försöka hitta den igen. När hon inte gör det så läser hon.


I drank my tea and explored the farthest recesses of my collection. Each spine was an encapsulated memory, each book represented hours, days of pleasure, of immersion in words.

Om ni av någon anledning inte redan har förstått det så är det här en alldeles underbar bok och jag älskar den! Kärleken till böcker och läsning, de fina citaten, referenserna till böcker, den lugna och lite sorgliga stämningen, bilderna, allt samverkar till en alldeles fantastisk läsupplevelse. Boken är lätt att komma in i även för dem som är graphic novels-noviser, och jag gillar hur Niffenegger bygger upp sidorna på olika sätt, utan att boken ger ett rörigt intryck.
Ett absolut måste i varje bokälskares bokhylla! Det här kan inte understrykas tillräckligt!

15 kommentarer:

Helena sa...

Jag tittade på den här i London men eftersom jag redan köpt en del så lät jag den stå kvar i affären... Troligen ett misstag men jag får väl beställa den nu då ;)

Bokbabbel sa...

Det får du, du kommer inte att ångra dig!

Lisa H sa...

Trots att jag varken är ett graphic novels-fan eller någonsin läser på annat språk än svenska så kliar det väldans mycket i "klicka hem-fingret". För det här låter som typ världens finaste bok!

Lyrans Noblesser sa...

Känner mig också sugen...

Bokbabbel sa...

Lisa H: Som sagt, men behöver inte vara insatt i det här med graphic novels! Engelska är fin men inte svårbegriplig!

Lyran: Bra! :)

Bokomaten sa...

Haha, jag skrev ju också om den idag.=) Visst är den fin? Jag läser inte heller mycket grafiska romaner, men det känns rätt naturligt att läsa den här. Illustrerad text bara.

Bokbabbel sa...

Jag har precis kommenterat på din blogg! ;) Great minds think alike o.s.v. Väldigt väldigt fin!

Anonym sa...

ligger i varukorgen, väntar bara på att kreditkortet ska svalna efter förra bokbeställningen ;)

Bokbabbel sa...

Haha, "kreditkortet ska svalna", bra uttryck! Du kommer inte att bli besviken!

It's all about Books/Bokbloggen sa...

Vilket bra tips, den skall införskaffas!

Bokbabbel sa...

Alla med! ;)

Liolej sa...

Vad roligt att du tyckte om den! Niffernegers två tidigare "vanliga" romaner tycker jag väldigt mycket om så denna känns intressant. Kul med ett nytt format, jag har inte läst något liknande. Efter vad du skrev i ditt inlägg känns historien helt klockren för en bokfantast!

Bokbabbel sa...

Jag läste "Själens osaliga längtan" strax före jul och var väldigt förtjust! Men den här boken, den är något extra, och absolut något för alla bokfantaster!

Helena sa...

The night bookmobile är helt underbar! Läste den innan jul och blev så kär, så kär! Kunde inte med att ställa in den i bokhyllan så nu står den som prydnad på ett bord i min lägenhet. :)

Bokbabbel sa...

Ja, visst är den underbar? Vad fint att den fått en hedersplats! :)