torsdag, september 30, 2010

Läs och lär


Även om jag har huset fullt med underbara romaner och novellsamlingar eftersom det är den läsning jag njuter mest av, tänker jag ofta att jag också vill vara en sådan som läser mer faktabaserade böcker. Är lite nyfiken på biografin om Coco Chanel som Fia is reading har köpt, men tills den kommer i pocket har jag en sådan här hög att förkovra mig med. Om ni ser endast skönlitterära recensioner under de kommande månaderna, är ni snälla och påminner mig om det här inlägget då?

onsdag, september 29, 2010

Post-bokmässa 2010

Nu tror jag att jag har uttömt bokmässan på bloggämnen, så ni som börjat tröttna kan se framemot mitt vanliga (trevliga) bloggande i fortsättningen. Först dock en liten sammanfattning i enkätform à la Bokhoras bokmässeblogg.

Årets seminarium: Förvisso det enda jag gick på, men ändock, ack så trevligt! Bokhore-Helena som intervjuade finlandssvenska Hannele Mikaela Taivassalo på söndagen
Årets pryl: Bloggarnas visitkort!
Årets fynd: Nyaste Filter som tjejen i montern råkade sälja till priset av en gammal tidning (25 kronor!), något jag själv inte heller upptäckte förrän långt utanför montern
Årets räkmacka: Jag har fortfarande inte ätit denna legendariska bokmässerätt, däremot fick jag som allergiker en himmelsk räkrisotto på bloggmiddagen. Jessica satt bredvid mig och fick några tuggor som gjorde henne grön av avundsjuka.
Årets miss: Att Anna Höglund tydligen pratat om vampyrer, jag som sprang runt i bokhandlarna i jakt på hennes vanpyravhandling med nedslående resultat!
Årets mest irriterande: Att vara allergiker då människor äter råa äppel inne på mässan. Jobbigt!
Årets roligaste: Helt klart att träffa så många bokbloggare IRL, och att då dessutom märka att de som tur är minst lika trevliga i verkligheten som på nätet!
Årets outfit: Klänning/kjol, tights och Converse med hemliga fotstöd. Prickigt på bloggmiddagen, bloggblus och rosa Converse under mässdagarna.
Årets läsning: Ytligt skummade av bloggar under mässdagarna. Skönt koncentrerad läsning av Näckrosbarnen i flyget hem, lite extra lång dessutom då Blue1 klämde in passagerarna i ett propellerplan som tog 2 h i stället för vanliga 1,5.
Årets tygpåse: Ingen, däremot en plastig Pirat-påse med dragked då jag på söndagen fick panik och trodde att jag inte skulle få allt att rymmas med i väskan hem. Visade sig dock inte vara några problem

tisdag, september 28, 2010

Hypen! Peppen! Längtet! #2

(#1 var den här boken som jag tyckte så här om.)

Slutligen blev det en Adlibris-beställning och inget signerat exemplar. Men nu är alltså herr Knausgårds storverks första del hemma hos mig. (Är dock lite ledsen över att den svenska utgåvan har ett så fult omslag jämfört med den norska originalversionen. Och varför finns det ingen etta på bokryggen såsom på de norska, senvåren 2011 lär nummer två utkomma på svenska och då vill man väl ha dem snyggt bredvid varandra i hyllan?).

Så här hemma i vardagen post-Göteborg undrar jag också mellan tvätthögarna vilken bok jag ska ta tag i nu. Biblioteksbok? Bokmässebok? Recensionsbok (för de tidningar jag recenserar för)? Adlibrisbok? Recensionsexemplar? Eller Filter, Yourlife och ViLäser som jag också fick med mig hem från Sverige? Undrar också var jag ska gömma alla nyanskaffningar så att fästmannen inte tror att jag tappat förståndet...

Vad läser ni?

Paper cut


Efter noggranna efterforskningar har jag kommit fram till att bokbloggare är fina på nätet, IRL och i pappersform!

måndag, september 27, 2010

Måndagsmöte med Bokbabbel

Medan jag smälter bokmässeintryck och njuter av de sista Göteborgstimmarna tänkte jag bjuda på ett måndagsmöte med... mig själv! Nu är det inte så fint att jag blivit intervjuad av Bokhororna själva, däremot har jag snott frågorna därifrån så vi kan ju låtsas.

Vilka har varit de viktigaste böckerna i ditt liv och varför?
Pelle Svanslös-böckerna av Gösta Knutsson som min farmor läste högt för mig sommarmorgnar på sommarstugan. Läsandets glädje you know.
Finns det några författare du läser allt du kan komma över av?
Elizabeth Georges böcker om Lynley och Havers, Tana French, Gillian Flynn, Curtis Sittenfeld, John Ajvide Lindqvist, Siri Hustvedt, Jo Nesbö, Jenny Diski, Linwood Barclay, Moa Herngren... Vill ni att jag ska fortsätta?
Vilka är boktipsauktoriteterna i ditt liv?
Auktoritet låter så dramatiskt, men Bokhore-Helenas tips brukar träffa väldigt rätt, likaså dem jag får av vännerna N och N. Och så läser jag ju en massa bokbloggar och suger åt mig boktips som jag sedan sållar.
Läser du ut alla böcker som du börjar på?
Inte alla, men de flesta, även dem som inte är så bra. Vet inte riktigt varför, det finns väl någonslags inbyggd envishet i mig. Däremot är jag lite dålig på att läsa ut maffiga tegelstenar även om de är bra, det ska jag försöka bli bättre på!
Senaste bok du...
... läste ut?
Annika Sjögrens deckare Ur havet stiger vågorna som tyvärr föll ganska platt
... köpte?
Förutom mäss- och Göteborgsshoppingen som jag rapporterar om senare så var det Jonathan Franzens tjockis Freedom.
... lånade?
The Poison Tree av Erin Kelly, vilket kap va? Är mycket peppad!
... gav bort?
Googlekoden åt pappa till födelsedag på sommaren (jag vill fortfarande låna den!)
Föredrar du
- bokhandel eller bibliotek?
Jag älskar att det finns bibliotek och är en mycket trogen kund. Det är jag dock även i bokhandlarna, nuförtiden framför allt i nätbokhandlarna
- skönlitteratur och facklitteratur?
Skönlitteratur absolut! Har dock en tanke om att läsa mer facklitteratur i höst, mer om det senare.
- hundöron eller bokmärke?
Bokmärke alla gånger om, jag är hundöronsfascist förutom när det kommer till Jenny Diski!
- ljudböcker eller vanliga?
Nu har jag förvisso aldrig testat en ljudbok ännu, något jag nog ska göra en vacker dag, ändå vågar jag absolut påstå att jag föredrar de vanliga böckerna. Läsupplevelsen, sidornas prassel och doft, att få läsa i just den takt jag vill, att kunna läsa om ett stycke om jag så önskar...!

Elínborg tar kontroll

Mörka strömmar av Arnaldur Indridason XXXX-
Det här är den sjunde översatta deckaren om poliskåren i Reykjavik, och tydligen samtidigt andra delen i en planerad kvartett. Den gamle hjälten Erlendur förekommer faktiskt inte alls, han är i inlandet och antas söka efter sin bror (förstås), i stället är det Elínborg som är huvudperson i boken. Och det fungerar bra, man får följa hennes familjeliv vid sidan av utredningen kring våldtäktsmannen som hittas mördad i sin lägenhet med våldtäktsdrogen Rohypnol instoppad i munnen. Familjelivet och deckarintrigen är välbalanserade mot varandra, och tillsammans med Elínborg frustreras jag över äldste sonen som vänder sig ifrån sin familj och får utlopp för sina frustrationer på sin mycket privata blogg på nätet. Yngsta dottern Theodóra igen är överintelligent och mycket charmig där hon snusförnuftigt läser sig igenom mammans böcker och undrar vad det egentligen är mamma Elínborg gör på jobbet. Uppräkningen av vad Elínborg brukade äta för mat när hon var liten blir ett underligt avbrott som känns omotiverat även om en tandooridoftande sjal gäckar Elínborg under mordfallet.
Ja, jag gillar, och det känns faktiskt uppfriskande att den dystre Erlendur håller sig undan i den här boken. Undrar om Indridason har tänkt sig att låta övriga poliser få komma till tals i resten av kvartetten, Sigurdur Óli står säkert näst i tur i så fall. Svarta skyar lär i alla fall nästa bok ska heta, och utgivningsåret blir 2011. Bra.
Rec.ex. från Norstedts.

söndag, september 26, 2010

Ses vi?


Mässan är slut, mässhypen över. Lite tomt känns det allt. Den överlägsna höjdpunkten var att få träffa så många bokbloggare IRL. Förhoppningvis kan vi ses igen nästa år...!

Personlig almanacka



För två år sedan hade jag en Personlig almanacka som jag var väldigt förtjust i. Förtjust blev jag också i deras monter i år, där de hade ett kalenderuppslag lika stort som en människa. Ett extra plus också för att min födelsedag infaller under deras exemplevecka ;).

Stoppa pressarna!

Hurra för en tidningsartikel i Skånskan om bokbloggare och bokbloggscaféet! Ett litet minus dock för att de lyckats få både mig och mitt visitkort på bild men ändå glömt att länka till mig (precis samma gäller Lyran förresten!) . Ajabaja!

3 av 5


Nu har jag sett tre av fem bokhoror! :) Och med Jessica och Helena är jag ju redan på namnbasis, oh the coolness!

Helena och Hannele Mikaela



Synd att så få var på plats för att lyssna till det ypperliga miniseminariet med Bokhore-Helena och Hannele Mikaela Taivassalo. Ett trevligt samtal dem emellan, och jag blev väldigt pepp på boken Åh, kom och se här som väntar på mig därhemma! Mer om den senare alltså!

Heja Finland


Märta Tikkanen signerade sin nya bok Emma och Uno. Visst var det kärlek. Den har jag inte läst, men passar gärna på att återigen tipsa om Århundradets kärlekssaga. Sjukt bra!

Dots


Banden till bokmässans seminariekort är fina. Matchar alla svarta kulturkoftor!

lördag, september 25, 2010

Saker jag INTE köpte

Har alltså lite små-ångest över mina bokmässefrenzy-inköp så jag vill föra till protokollet att det faktiskt fanns böcker och prylar jag lät bli att köpa. Bland annat dessa:

Penguin-häften, mindre än jag trott och mycket söta. 1984 var i min hand men lades ner igen.

Rykande färska Ladies av Johan Hakelius, med lockade omslag och allt. Tröstar mig med att Döda vita män alldeles nyss utkommit i pocket och håller Knausgård sällskap i mitt Adlibris-paket.

KOK


Kändes dumt att bli lite starstruck av en författare då jag faktiskt inte har läst hans alster (ännu!), men det var trevligt att sitta på första parkett då Karl Ove Knausgård talade om Min kamp i Norsteds monter i eftermiddags. Mitt eget exemplar beställde jag sist och slutligen via Adlibris (tack och lov, vet inte hur jag ska få hem alla andra bokinköp jag lyckades motivera i dag...).

Way to go Weyler!



Weylers monter är snygg, dessutom har de inbundna böcker för 100 kronor, d.v.s. betydligt billigare än andra förlag/montrar. Jag fick med mig Till sista andetaget av Anne Swärd som jag länge varit nyfiken på.

Live från bokmässans bloggcafé

Jag såg dig nyss i rulltrappan, kommenterar Vixxtoria som inte dyker upp på Bloggcaféet (buu! Fegis, hälsar Marias bokliv.). Det gör däremot andra, "gamla" (sedan i torsdags) och nya bloggbekantskaper, kul! Kl.14-18 är det öppet, Karin på En bokcirkel för alla håller i trådarna och var till och med vänlig nog att låna ut sin lilla dator åt mig.

I övrigt: Människor läser texten på min blus och ler, tittar upp och ser mig le mot dem :). Jag har hamnat i mässfrenzy och plockar på mig böcker som inte kommer att rymmas med i väskan hem. Och då har jag ännu inte valt vilka tre böcker jag ska shoppa i UEB:s monter "Ta 3, betala för 2"-monter...

Uppdaterat: Jessica på Bokhora är mycket flitig med sin iPhone 4 och har tagit en bild av bland annat mig.

Tack, jag vet!


Dessa skyltar vajar över hela stan. I dag dyker jag då äntligen in i mässvimlet jag också! Rosa Converse och bloggblus, c'est moi!

fredag, september 24, 2010

Gästande Converse!


Bloggträffarna var väldigt fina på många sätt, men en sak som gjorde mig lite extra glad var när En full bokhylla är en rikedom ryckte mig i ärmen och ville förevisa sina Converse för mig. Efter x antal Converse+bok-blogginlägg har det ju blivit lite av en trademark för mig (knäppaste nischen ever?) så jag måste naturligtvis föreviga de tjusiga skorna - observera att de alltså har text på sig! Magnifikt!!

A nice cup of tea


Det är fint med favoritcaféer där det är lika skönt att sitta med vänner som ensam med en bok. Otroligt goda sallader och paninis finns det också, samt gigantiska kokosbollar. Var det är? Tja, vill jag verkligen avslöja det? :)

Tvekish

Död i gryningen av Deon Meyer XXX+
Den här boken lämnade mig väldigt tudelad och tveksam. Deckarintrigen med den före detta polisen Zatopek van Heerden som får i uppdrag att leta reda på en torterad antikhandlares testamente är inte i min smak, den blir för krigisk och våldsam med alldeles för mycket prat om olika vapen och legosoldater. Däremot är van Heerdens personliga historia som målas fram i vartannat kapitel fint skriven, rörande, spännande. Ni förstår alltså att jag känner mig tudelad, halva boken är riktigt bra och andra halvan inte alls min grej. Knepigt.
Död i gryningen var Deon Meyers stora genombrott år 2000 och nominerades efter översättningen till svenska till bästa utländska kriminalroman 2008. Vann gjorde dock Andrea Maria Schenkels Mordbyn (någon som läst?). Även 2009 var Meyer nominerad, då för Jägarens hjärta.

Deon Meyer uppträder på bokmässan i dag och imorgon, kolla in tid och plats här.

En torsdag i bloggandets tecken

Jag har inte ens varit inne på mässan ännu (på lördag, på lördag!) men oj vad kul jag haft det ändå! Bilder kommer när jag har mer regelbunden nätuppkoppling och jag har smält intrycken, men jag kan åtminstone konstatera att bloggfikan och bloggmiddagen var klara succéer! Alla var trevliga och vi pratade om viktiga saker såsom Converse och visitkort, finlandssvenskhet och mässtyper. Och så böcker och bloggande såklart! Tusen tack till En bokcirkel för alla och Helena på Bokhora som tog intiativet till träffarna! Spännande var det också att få följa med in på förlagens mingel med open bar och hela kultursverige (och -svenskfinland) på plats.

Fun fact 1: Vi var alla svartklädda. Alla!
Fun fact 2: Jag är, till skillnad från vad Calliope och Bokhora-Helena tydligen hade trott, ljus- och inte mörkhårig. Vad trodde ni?

onsdag, september 22, 2010

Mot Göteborg!


När ni läser det här befinner jag mig redan i svenskt luftrum eller på svensk mark. Ses på bloggträffarna eller i mässvimlet! Stöter ni på någon som strosar runt i Converse, bär på alldeles för många bokpåsar och pratar finlandssvenska, ryck mig i ärmen!

tisdag, september 21, 2010

Tematrio med bekännelsebonus

Lyrans tematrio handlar den här veckan om kvinnonamn i titlarna. Lätt som en plätt, tänkte jag helt felaktigt, men här kommer i alla fall mina tre bidrag.

1. Älskade Poona av Karin Fossum. Inte Fossums bästa deckare, men dock klart läsvärd.
2. Fröken Smillas känsla för snö av Peter Hoeg. En av alla jo-jag-vet-att-jag-borde-läsa-men-jag-har-ännu-inte-hunnit-böcker. Tror att m&p har den, får ta och låna den vid något skede när jag inte har något kvar att läsa hemma (hahaha).
3. Anne Franks dagbok. Här får ni ett pinsamt erkännande som bonus - jag har faktiskt inte läst den här boken! Skammen går på torra land som man brukar säga (i Finland, knappast i Sverige, eller?)!

Puttenuttig

En dag till skänks av Anna Gavalda XXX+
Hon är knepig, Anna Gavalda, för så vitt jag minns har hon gett mig så väl fina som lite bla-iga läsupplevelser. Tyvärr hamnar hennes senaste bok, En dag till skänks, närmare den senare kategorin då det mest upphetsande med boken faktiskt är det pyttelilla formatet, betydligt mindre än en vanlig pocket. Lite småcharmigt är nog innehållet också, läsaren möter tre syskon på väg till ett bröllop som de i sista minuten bestämmer sig för att skippa och i stället åka till det fjärde syskonet. Ändå blir den mest flamsig, och jag är glad över att boken inte är tjockare eftersom jag då skulle tröttna. Nu kan jag i stället fnissa åt systrarna då de retas med sin svägerska samt tycka att det är lite småtrevligt med fyra vuxna som slänger livet åt sidan för en dag bara för att bada i en flod. Precis 150 sidor är boken, och det räcker för mig.
(Johanna Ö har förresten fotat boken bredvid en pocket ifall min mysbild inte räcker som bildbevis för formatet!)
Rec.ex. från Söderströms.

måndag, september 20, 2010

Min kamp med Min kamp

Förutom bokmässepackning funderar jag på en väldigt viktig bokrelaterad grej: att beställa eller att inte beställa? Knausgård alltså. Min kamp utkommer på svenska alldeles i dagarna och finns att förhandsbeställa på Adlibris. Skulle jag klicka iväg beställningen (fortfarande fraktfri inom september för studerande!) pre-bokmässa skulle jag antagligen ha en trevlig välkommen hem-present att hämta ut när jag väl återvänder till den gråa vardagen. Låter som en ganska magnifik idé tycker jag.

Om det då alltså inte vore för att herr Knausgård själv faktiskt dyker upp på mässan... Tänk att få boken signerad! Men är jag faktiskt kvar på mässan så pass sent som halv fyra på lördagen? Jag hade snarare tänkt komma tidigt för att slippa det värsta köandet utanför och eftersom jag med största sannolikhet ska gå på söndagen också kanske jag gör sorti före halv fyra för att i något skede hinna träffa de kompisar som bor i stan...? Och hur stor är alltså den 616 gram tunga boken egentligen, jag antar att jag kommer att släpa på en hel del andra böcker med mig hem från mässan/resan och Blue1 har "fri frakt" endast upp till 20 kg...

Tio typer du möter på bokmässan

Bokmässevecka! För att komma i stämning tänkte jag att vi skulle gå igenom tio typer du garanterat kommer att stöta på på mässgolvet.

1. Seminariespurtaren. Har ett strikt schema som knappt tillåter toalettpauser eftersom det ska springas från seminarium till seminarium i dagarna fyra. Effektivt måhända, men då man efter mässan frågar seminariespurtaren hur mässan var han hon/han svårt att svara på frågan. Eftersom hon/han inte såg något av den.
2. Kaparen. Människan som på något magiskt sätt lyckas hitta de billigaste böckerna, den kortaste toalettkön och de bästa seminarierna. Hur gör människan?
3. Författaren. Förekommer i två underkategorier, den elegant stylade som svarar noggrant och roligt på alla frågor, och så den med rufsigt hår och panikslagen blick som mumlar något utanför mikrofonen.
4. Bokbloggaren. Hittas lättast på tweetups eller bloggcaféer där de sedan står och pratar sig blåa i ansiktet om visitkort, Penguinmuggar och bokfynd.
5. Den medsläpade maken/makan. Behöver knappast någon extra förklaring. Bär på kassar och ytterplagg med en uppgiven blick.
6. Agenten. Skyfflar författaren från ett uppträdande till ett annat. Känns igen på headsetet och de sylvassa armbågarna.
7. Montermonstret. Har tagit med sig obekväma skor vilket hon/han efter ett antal timmar låter gå ut över monterbesökarna. Flyttar godisskålen ur räckhåll, låtsas inte veta var närmaste toalett är, vägrar ta emot bankkkort.
8. Förstagångsbesökaren. Traskar storögt omkring och kan höras mumla "Jag visste inte att den var så HÄR stor", "Oj vilken lång kö till bankomaten" och "150 spänn för en fjuttig räkmacka??"
9. Underliga utställaren. Han/hon står i montern som förespråkar ett politiskt program, säljer rökelse eller miniatyrbilar och du har lust att upplysa honom/henne om att det faktiskt är en BOKmässa vi är på.
10. Roffaren. Jovisst är det roligt med gratisprylar, men Roffaren tar det till en helt ny nivå och länsar montrarna på godis, pennor, bokmärken, rentav vattenglaset den uppträdande författaren nyss ställde ifrån sig. Lämnar mässan med kassarna fyllda med allt förutom böcker.

Ursäkta att man vill ha lite drama

Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell XXX½
Johanna Thydell är författaren bakom tårdrypande I taket lyser stjärnorna och Det fattas en tärning. De böckerna handlar också om ungdomar med tonårsproblem allvarligare än de flestas. Det gör inte Ursäkta att man vill bli lite älskad, den handlar om Nora Jonasson som har två bästisar men ingen pojkvän. Och här kommer paradoxen, det är skönt med en ungdomsbok som inte handlar om ätstörningar eller mobbning eller någon som skär sig, samtidigt som jag av just Thydells bok skulle önska mig ett större problem än gräl med bästisen och pojktrubbel. Det där stora problemet som hägrar i bakgrunden för ett redan jobbigt tonårsliv, som får läsaren att fälla tårar och andöst läsa vidare. Det finns inte här, och hos andra författare skulle det vara en bra sak men hos Thydell saknar jag det eftersom jag vet att hon hade kunnat skriva så bra om det.
Men de "noriska ordspråken" som finns inklämda här och var, de förgyller verkligen läsupplevelsen!
Rec.ex. från Alfabeta.

lördag, september 18, 2010

Festen kan börja


Ni har väl inte missat att Vixxtoria ordnar virtuell bloggfest ikväll? Häng på vet jag, jag var punktlig som vanligt så jag är redan där!

Pre bokmässa

Om precis en vecka stiger jag in på Bokmässan i Göteborg (ja, jag har faktiskt tänkt gå "bara" på lördag och söndag) och nu börjar peppen så klart bli enorm. Enkäten fyllde jag i igår (gör ni det också!), här kommer lite fler relaterade funderingar tills det blir dags för mässan IRL:

- Outfits. Nu är det här ju ingen modevecka men ska man träffa bokbloggare och hela förlagsvärlden live vill man ju gärna se lite trevlig ut. Bloggarblusen är given, men sen då?
- Skor. Jag har världens sämsta (platta) fötter så bekvämlighet är ett måste. Mina skostöd ryms tack och lov in i mina Converse så det blir bra bara jag kan bestämma mig för vilken färg som ska få följa med. Men tänk om det regnar alla dagar jag är där, Converse är ju inte direkt kända för att vara speciellt vattentäta...?
- Väska. Både resväskan och handväskan måste övervägas då de ska rymma många böcker men gärna vara någorlunda användarvänliga och helst inte ge upphov till axelknutar
- Valuta. In Europe we have this thing called euro, skulle vara trevligt om ni i Sverige skulle pick up on that!
- Böcker. Såklart. Ja, det kommer antagligen att shoppas även på mässan/i staden men fram tills dess? I'm thinking en inte alltför tjock bok med liten stil, de brukar räcka långt. Marias bokliv har extremt trevligt nog lovat att akutlåna mig en bok eller två ifall abibliofobi slår till så det känns åtminstone som en stor lättnad. och förmodligen kommer jag att vara fullt upptagen med att gå på bloggträffar, caféer, bokmässa, träffa kompisar och försöka skriva lite bloggrapporter för att över huvudtaget hinna läsa en rad men man vet ju aldrig...
- Övrigt. Visitkorten såklart! MacBooken så att jag inte behöver låna mina värdars datorer hela tiden (en mobil á la 10-tal med internet skulle ju inte sitta helt fel!)

fredag, september 17, 2010

Oskrivna blad





Bokmässe-enkät

Loka Kanarp har tydligen skapat en bokmässe-enkät som jag naturligtvis inte är sen att fylla i:

Namn: Bokbabbel
Hemort: Esbo, Finland
Jag har varit på Bokmässan i Göteborg (ggr): Två gånger tidigare, 2005 och 2008
På årets bokmässa ska jag: Strosa omkring bland montrarna och insupa bokdoft, gå på bloggträffar, försöka låta bli att köpa med mig alla böcker jag ser
Mitt bästa bokmässeminne: Hela mässupplevelsen 2005 eftersom resan till Göteborg och bokmässan var en totalt oväntad men extremt uppskattad studentpresent av pappa, så gick vi omkring på mässgolvet (och i staden också) i två dagar och var storögda och shoppade böcker samt åt gott på kvällarna innan vi retirerade till vårt hotellrum och läste i dagens fynd. Mycket trevligt!
Några böcker jag ser framemot: Mest nyfiken är jag kanske på UEB:s monter, att se vilka engelskspråkiga godingar de har valt att plocka fram. Adlibris brukar sälja oförskämt billiga pocketböcker så där lär jag också stå och peta
Jag hoppas få se: En hel drös andra bokbloggare IRL. Bongar jag lite författare på mässgolvet blir jag glad
Jag hoppas slippa: Kontantbrist så att jag måste ställa mig i de milslånga bankomatköerna
Mitt bästa bokmässefynd: En mycket praktisk bredbottnad tygpåse från Adlibris fullastad med böcker anno 2008

Stjärnögd

Hej jag heter Bokbabbel och jag läser en stor del av de böcker som Bokhore-Helena stjärnögt rekommenderar och sen recenserar jag dem lika stjärnögt.

Sharp Objects av Gillian Flynn XXXXX-
Camille Preaker är reporter på en tidning i Chicago, men när två flickor blir mördade i hennes hemstad Wind Gap, Missouri skickar hennes chef iväg henne dit på jakt efter det scoop som kommer att lyfta tidningen. Hennes dysfunktionella familj med den kalla mamman, den frånvarande styvfadern och den domderande tonårslillasystern väcker gamla obehagskänslor till liv, och Camille känner såren på sin kropp svida. Camille har nämligen skurit sig själv i flera flera år, ristat in ord på hela sin kropp och Flynn beskriver denna intrikata självdestruktivitet så målande och ändå nästan... vackert att jag blir helt tagen. Det här är en mörk berättelse med komprimerat obehag manifesterat i en klaustrofobisk småstad, elaka koketterande tonårsflickor och en extremt manipulerande mamma som visar intresse för sina barn endast då de (fysiskt) behöver henne. En bra deckar-/thrillerintrig dessutom, inte konstigt att jag redan har lagt följande Flynn-bok Dark Places högt högt upp på önskelistan (läs: i kundvagnen) samt hoppas på fler böcker av henne å det snaraste. Wow vilken bok, missa inte!

Ni som söker veckoslutsläsning, look no further utan spring iväg till bokhandeln under lunchpausen! Frågan är dock vad jag ska läsa under helgen, har man läst två så bra böcker som Room och Sharp Objects under samma vecka blir kraven plötsligt skyhöga.

torsdag, september 16, 2010

Klaustrofobiskt bra

Room av Emma Donoghue XXXX½
Jack har just fyllt fem år och bor med sin mamma i Room. 3,5 kvadratmeter stort är deras "hem" och där finns Rug, Bed, Wardrobe och vännerna i teven. Ibland kommer Old Nick på besök, Door låter beep beep och då gömmer sig Jack i Wardrobe. Mamman uppfostrar sin son enligt bästa förmåga och Jack kan både läsa och räkna bättre än många "normala" barn i hans ålder. Det är hjärtskärande att läsa om deras inrutade vardag ("We scream every day except Saturday and Sunday") och om de fiffiga lekar mamman uppfunnit för att träna Jack såväl fysiskt som psykiskt. Världen i teven är inte på riktigt, på riktigt är den lilla världen i Room. Tills Jacks mamma en dag berättar för honom att det faktiskt finns riktiga saker i den riktiga världen, och att de ska försöka fly för att komma dit.

Booker-nominerade Donoghue baserar sin berättelse på Fritzl-fallet och jag läste någonstans att det anses sensationslystet. Jag håller inte med, författare får väl ta inspiration varifrån de önskar och vi har för den delen redan sett många romaner som handlar om allt från dödsskjutningar till koncentrationsläger.
HBL:s recensent (hittar inte recensionen på nätet tyvärr) ansåg att berättelsen förlorar på att det är lilla Jack och inte mamman som är berättarjaget, själv tycker jag däremot att boken påminner lite om Alice Genovas Fortfarande Alice då språket blir ett medel för att beskriva Jacks värld, hans förvirrning etc. Mycket effektivt, mycket gripande!
Även omslaget är i all sin enkelhet beskrivande, de två träklossarna som bildar ett litet hus (skjul) med takfönster.

Alltså, om ni inte insåg det genom recensionen: Läs! Nu på direkten, eller senast i oktober då boken utkommer på svenska på Lind&co med titeln Inlåst! Holly Hock och Ett hem utan böcker har redan läst och gillat de också.

onsdag, september 15, 2010

Knaggligt om idoldyrkan

Juliet, Naked av Nick Hornby XXX-
Duncans stora passion i livet är sångaren Tucker Crowe. Tyvärr slutade Crowe spela för tjugo år sedan, men Duncan har upprättat en hemsida i hans namn och har dessutom begett sig på en pilgrimsresa till USA för att besöka viktiga Crowe-ställen. Annie är Duncans flickvän(?) sedan 15 år tillbaka, hon längtar efter barn och börjar inse att det nog inte kommer att ske med Duncan. När hon så recenserar en av Crowes skivor på hemsidan får hon plötsligt ett mail av någon som påstår sig vara Tucker Crowe.
Det började lovande, jag tyckte om att läsa om karaktärernas liv och drömmar. Men efter inte alltför lång tid börjar det bli lite farsartat, jag kan tänka mig att det är meningen att man ska tycka att det är roligt men jag tycker det blir nästan fånigt. Duncans och Annies tröstlösa förhållande, Crowes hopplösa förhållande till sina barn och ex, eh, nej tack. Och är inte omslaget lite trist?
Rec.ex. från Forum.

tisdag, september 14, 2010

Katastroftrio

Veckans Tematrio uppmärksammar årsdagen för 9/11 och handlar om katastrofer.

1. I The Hour I First Believed av Wally Lamb är den ena huvudpersonen med om dödsskjutningarna i Columbine och det har naturligtvis stort inflytande på resten av hennes liv.
2. I The Year of the Flood av Margaret Atwood har katastrofen förvisso redan skett, men det här berättar om efterdyningarna.
3. Room av Emma Donghues recenseras på Bokbabbel på torsdagen och handlar om en personlig katastrof; Jacks mamma blev kidnappad och instängd i ett isolerat skjul medan femåriga Jack aldrig har sett världen utanför.

Rakt på sak och ändå inte

Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer XXXX-
Nu är jag varken över 40 eller mamma (eller berömd för den delen), så någon solklar igenkänningsfaktor väcker inte den här boken. Däremot gillar jag den, både delen med krönikorna och den med blogginläggen. Hur Skäringer är ärlig och rakt på sak och berättar om sexlust och om hur hon kissade på sig då bussen blev försenad, men hur hon på samma gång har ett eget språk, det blir lite kringelikrokar och på så vis vardagspoetiskt. Skildringen av hur det kaotiska men varmhjärtade nyfamiljelivet ute på en ö i Göteborgs skärgård fungerar (och inte fungerar) är också fin, ibland väldigt kärleksfull men ändå med så många jobbiga aspekter att det inte blir sliskigt utan... på riktigt. Bra!

Även Snowflake läste och gillade alldeles nyligen, och för den som vill läsa Mias skriverier kan jag dessutom upplysa om att hennes blogg har återupstått på YourLife här.

måndag, september 13, 2010

Ytterligare 25 skäl att köpa en bok

Äntligen kommer en efterlängtad fortsättning på den moderna klassikern 25 skäl att köpa en bok. Bokbloggare på bokköpsstopp varnas för att läsa vidare! Tack till Kafka på jobbet som kom med skäl nr 28 och 37.

26. Det är bokmässa!
27. ... och jag är inte där och får därför trösta mig med en bok
28. Jag glömde min bok hemma och måste ha något att läsa på vägen hem
29. Dess baksida är rätt färg för min färgkoordinerade bokhylla
30. Jag ska strax påbörja bokköpsstopp och måste bunkra upp
31. De kanske höjer bokmomsen nästa vecka
32. Den utspelar sig i min hemstad
33. Den har en titel som kommer att provocera på tunnelbanan
34. Jag har fått starkare glasögon och vill fira
35. Jag känner författaren
36. Jag önskar att jag kände författaren
37. Utslaget per sida är det ett verkligt billigt nöje jämfört med t.ex. bio
38. Huvudpersonen har samma namn som jag
39. Det är rea på Bokus!
40. ... och då vill jag som trogen kund stöda Adlibris
41. Den utspelar sig tack och lov inte i min hemstad
42. Bokbabbel har listat 50 skäl att köpa en bok, jag är säker på att något är gångbart i den här situationen!
43. Den kommer att göra sig bra i min nyinköpta hittills tomma hylla
44. Den finns inte på biblioteket
45. Den är en present. Till mig själv. Because I'm worth it!
46. Jag fick den inte som recensionsexemplar
47. Det regnar
48. Jag köpte åtminstone inte choklad!
49. Jag kommer att vara så uppslukad av den här boken att jag kommer att glömma bort att äta. Billigaste bantningsmetoden ever!
50. Jag kommer att verka smart som har den här boken i min bokhylla

lördag, september 11, 2010

Som om bloggen skulle få barn

På bloggseminariet var det en i publiken som frågade vad Twitter är. Det är en svår fråga, man måste nästan uppleva det för att förstå. En microblog javisst, men det blir ju spännande först då man börjar följa andra människor och de börjar följa en, då växer dialogen fram. Tycker i alla fall att Peppe hade ett fint svar på frågan:

"Det är som om bloggen och Facebook skulle få barn"

fredag, september 10, 2010

Melankolisk höstskildring

Vad jag gjorde en höst av Jenny Björklund XX
Shit alltså. Debutanternas ålder börjar närma sig min med stormsteg, kanske dags att börja knåpa på Romanen så småningom?
Det här är en skildring av en vanlig höst i en studerandes liv. Morgongröten exploderar i micron, klackarna klapprar mot trottoaren och tentläsningen lockar inte. Jag irriteras en aning på formatet där varje kapitel börjar med meningen "... dagar innan", men annars fascineras jag över att en bok där det sist och slutligen händer väldigt lite ändå kan vara trevlig att läsa. Tycker även om formuleringar såsom "plastbubblor fyllda av skam" och "klipper musikvideor med ögonen".
Längre recension kan läsas i Vasabladet.

Pretty in pink

Kalender, Ordning&Reda; MiniCard, Moo.com; skor, Converse

Nästan lika trevligt som att köpa en bok är det att köpa en kalender! Jag är som sagt ofta ute i god tid, nu har jag nog slagit personligt rekord med de tre månader som återstår innan kalenderåret 2011 rings in. Men se så fiiin den är! När nu Bokstävlarna börjat konkurrera med sina katt+bok-bilder kände jag att det var dags att klämma in en grann (matchande!) Converse bland alla bokpärmsbilder igen.

torsdag, september 09, 2010

Jag rodnar

I hyllan är väl bara för fin, kolla bara vad hon skrev om mig:

Jag antar att spelreglerna är sådana att man inte skickar tillbaka awarden till den man fått den av.. Synd! För Bokbabbel skulle i så fall få tillbaka den direkt med tillägg av en glittrande guldstjärna, hon är verkligen en av mina stora favoriter! Hennes blogg är, närhelst man tittar in, alltid uppdaterad med ett nytt läsvärt inlägg. Vi bjuds på kluriga funderingar, bra recensioner, härligt vardagsprat om böcker och läsning, enkäter och utmaningar. Plus att det slinker emellan en och annan bild med inredningsanknytning och/eller finsk design. Jag gillart! :)

Men åh! Tusen tack för de fina orden, de värmer en bloggares hjärta!
Det som fysiskt värmde mig i dag då jag gick på bloggseminarium (läs Hufvudstadsbladets artikel om det här) var min roliga bloggblus som bloggseminariepratarna Peppe och Karin dessutom berömde (och bloggade om).

Nåväl. Slutskrutet. I stället kan jag konstatera att det var roligt att något sådant som ett bloggseminarium ordnas i Finland (och på svenska!), att det var lite spännande att se lite bloggare IRL och att jag gott hade kunnat sitta kvar en timme till för att lyssna och diskutera. Mera bloggdiskussioner åt folket!

Allt annat än änglalikt

Angelologi. Änglarnas tecken av Danielle Trussoni XXX+
Evangeline är en ung nunna i Santa Rosa-klostret strax utanför New York. En dag får hon i egenskap av klostrets bibliotekarie ett brev med en underlig förfrågan som snabbt leder in henne på klostrets hemliga historia och avslöjanden om hennes egen släkt.
Det här är som en mer välskriven Dan Brown-historia, som i stället för vanliga skurkar råkar ha ondskefulla änglar som delkaraktärer. Det här övernaturliga elementet är inte alls irriterande, tvärtom, jag gillar att läsa om hur änglarna levt sida vid sida med människorna, om deras utseende och vingsjukdomar. Också de "historiska" aspekterna är fascinerande, det är först i slutet som boken tappar lite när rödögda änglar samlas mitt i ett julfirande New York och människor omkring dem inte lägger märke till dem(?). Men alltså, välskriven spänning med inklämd "historia" och lite övernaturlighet. Inte illa!
Rec.ex. från Damm förlag.

Beautiful blogger

EnligtO har förärat Bokbabbel med en award med finaste motiveringen ever:

Bokbabbel har bloggat länge, men jag har inte förrän de senaste månaderna fastnat rejält. Klassiker som 25 skäl att köpa en bok gör det här till en riktigt läsvärd bokblogg. Alla brevbärares mardröm, men nätbokhandlarnas våta dröm.

När man tagit emot awarden ska man:

♦ kopiera in awardbilden i din blogg för att visa att du har fått den
♦ tacka och länka till den som nominerade dig
♦ nominera sju andra bloggare och länka till dem
♦ berätta sju intressanta saker om dig själv

Bokstävlarna delar min aversion mot inbäddade YouTube-klipp, hon är expert på vampyrer och varvar bokrecensioner med blogginlägg om exempelvis kalenderköp. Mycket trevligt!

Tekoppens tankar har haft en tung sommar men börjar så sakta återvända. När hon inte skriver djupa bokrecensioner berättar hon om sina nyaste bokfynd på Myrorna.

Om böcker som har hunnit läsa har ni knappast missat, Vixxtoria skriver kluriga inlägg om bokshopping, dåliga böcker, gränsöverskridande böcker, böcker på campingplatser, ja så gott som allt som kan kallas bokrelaterat.

Little Room of Tinyfeist är helt enkelt en extremt trevlig del av bokvärlden. Ibland är bloggandet lite oregelbundet men då blir man desto gladare då man ser att hon har uppdaterat!

Ooofbok reser, ibland fysiskt och ibland bara runt i bloggosfären från sin solstol. Varvat med personliga bokrecensioner och allmänna reflektioner, ett klart besök under bloggrundan.

Book Cover Girl håller koll på förlagsbranchens fula och snygga omslag och kommer med förslag på egna. En snygg blogg.

I hyllan är en mysig blogg och en flitig kommenterare. Hon har varit duktig nog att hoppa på både köpstopp och tegelstensutmaningen, håller tummarna för henne och andra duktiga.


- Jag är punktlig. Överdrivet punktlig rentav, jag får alltid stå och vänta extra på vänner och bussar

- Personligt rekord i antal lästa böcker under ett år är 198

- Jag gick en fäktningskurs en vår och det är något jag gärna skulle ta upp igen

- Jag har matallergier och tål inte om någon äter ett äpple nära mig

- Jag älskar barn men har än så länge inga egna

- Min examen hägrar bara jag skulle få klar min motsvarande magistersuppsats först

- Min faiblesse för Göteborg härrör sig inte bara till bokmässan, jag har bott i staden en höst och blev mycket förtjust trots regnet och blåsten

onsdag, september 08, 2010

Om jag låter bli att duscha och äta så kanske

Om precis två veckor(!) hoppar jag på flyget mot Göteborg. Ifall nu någon mot förmodan skulle ha missat det ämnar jag, förutom hänga med vänner och återbesöka alla favoritcaféer, även gå på Bokmässan samt delta i En bokcirkel för allas och Bokhoras bloggträffar på torsdag. Jag antar och hoppas att det kommer att diskuteras mycket böcker under dessa evenemang, och det är lite det som är (i-lands)problemet just nu.

Innan jag åker ska jag för två tidningar recensera 2-3 böcker. Åtminstone två andra ska läsas och recenseras på bloggen inför första recensionsdatum. Hoppas också på att Knausgårds tjockisbok skulle hinna anlända innan jag reser så att jag åtminstone kan läsa några sidor i den. För att komma u Göteborgsstämning skulle jag gärna läsa Tatuerad torso (Helene Tursten). Bl.a. Deon Meyer kommer till bokmässan, skulle gärna vilja hinna klämma Död i gryningen alltså, för att få en uppfattning om hur han skriver, och för att veta ifall jag borde inhandla Jägarens hjärta till ett eventuellt förmånligt mässpris. Vill jag köpa en klassisk Penguin-mugg vore det helt på sin plats att läsa en klassiker, The Great Gatsby väntar t.ex. oläst i hyllan. Inför bokbloggsträffarna skulle jag vilja "läsa in mig" på exempelvis Sharp Objects (Gillian Flynn), Den hemliga trädgården (Kate Morton) och Lämna världen (Douglas Kennedy) för att kunna diskutera dem med andra som jag vet har läst dem. Sen vill jag också kunna komma med tips på bra böcker som människor ännu inte läst, såsom kanske Emma Donoghues Room och Jonathan Franzens Freedom. Kanske borde jag ytterligare hinna klämma The Condition (Jennifer Haigh) och The Birthdays (Heidi Pitlor) för att kunna tacka Bokhororna för tipsen och i det senare fallet förbanna att det inte finns fler böcker av författaren.

Joråsåatt. Lästid har jag tack och lov på jobbet, men situationen känns ändå något ohållbar, eller vad tycker ni?

Back in the 80's

Radhusdisco av Morgan Larsson XX
Jag gillar barndomsskildringar. Populärkulturella referenser, första kärleken, barndomslekar, coming of age och alltihop blandat med en gnutta nostalgi. Finemang. Allt detta hittar man också i Morgan Larssons debutroman Radhusdisco. Morris är huvudpersonen, och honom får man följa från skolstarten fram till sommaren efter gymnasiet. Det blir flytt från höghus till radhus, campingsemester i Europa och besök från Danmark, men främst vanlig vardag med en busig klass, förälskelser och suktan efter lika fina leksaker som bortskämde Ubbe har.
Jag gillar boken, för det mesta, men jag tycker den framskrider något stötigt, uppehåller sig vid mindre händelser rätt länge för att i nästa kapitel hoppa flera månader framåt. Lite väl grabbigt blir det också, jag kan förstå att trång förhud orsakar huvudbry åt en ung pojke men måste jag hela tiden läsa om den?

Längtar förresten tio år framåt i tiden, när jag får läsa nostalgiska barndomsskildringar som utspelar sig på tiden då jag själv var barn. Om någon sitter och skriver på en roman som innehåller brödmaskiner, platåskor eller lågstadiediscon där man spelade Backstreet Boys och Spice Girls, hör av dig! :)
Rec.ex. från Piratförlaget.

tisdag, september 07, 2010

Psykiskt mörbultad

Fortfarande Alice av Lisa Genova XXXXX-
Även om jag älskar böcker och läser dem bland annat för att få känna och uppleva någonting är det egentligen rätt sällan jag ändå reagerar fysiskt. Fortfarande Alice utgör dock ett undantag, för i slutet kan jag bara inte hålla tårarna tillbaka. Hjälp, vad obehaglig och sorglig och fruktansvärt bra den här boken är!

Alice är professor i kognitiv psykologi på Harvard, hon är gift med en Harvard-forskare och har tre vuxna barn. Hon märker dock att hon blivit glömsk och känner plötsligt inte ens igen sig i sig egen hemstad. Först skyller hon på klimakteriet men låter ändå undersöka sig och då kommer det fram att hon har tidig Alzheimers. Hon är 50 år gammal.
Snyggt skildrat får man sedan följa Alices snabba och obönhörliga förfall, hur hon tappar bort sina nycklar och säger samma mening flera gånger, hur hon inte längre kan läsa då hon inte minns vad som hände på den förra sidan och hur hon gratulerar en skådespelerska till en lyckad föreställning utan att minnas att skådespelerskan är hennes dotter. Hennes man är kärleksfull, samtidigt som han vill fortsätta att leva sitt eget liv och som läsare förstår man alla parter och hjärtat vill brista. Till sist betraktar Alice bara människorna omkring sig som skådespelerskan, mamman etc. Klockrent!
Här finns drag av såväl aka-porr (Harvard-miljön) som beach house-litt (sommarhuset på Cape Cod), men det mister sin betydelse, det är Alice berättelse man vill läsa och ta till sig, och det gör man också, suger åt sig som en svamp och fylls av sorg och obehag.

Noterar i Helenas lika entusiastiska recension att en ny Genova-bok, Left Neglected, ska utkomma i januari. Den hamnar direkt på Vill läsa-listan!
Rec.ex. av W&W.

Bokbabbel i ett nötskal?

Vixxtoria har undersökt vem hon är enligt Blogipedia, jag är inte sen att följa efter. Bokbabbel är:

nyfiken på tegelstenar. långt ifrån ensamma med vårt problem. en flitigt uppdaterad blogg med. rätt inflytelserik enligt inflytande.se. lite före sin tid.

Haha, det här var ju kul. Testa ni också!
Kollade på skoj även vad Bokhora är och svaret är, en massa grejer!

P.S. Förresten så har Bokbabbel nu uppgraderats till att vara en inflytelserik blogg.

måndag, september 06, 2010

Att undvika böcker p.g.a. obehag

Det kändes som om jag kom Malin Kivelä, författaren till den underbara boken Du eller aldrig, lite närmare då jag i antologin Tråkboken läste det här stycket i hennes bidrag om sjukdomar:

Även om böcker om sjuka människor annars stod högt i kurs blev böcker där ordet "kräks" nämndes bannlysta. Orden spy, uppkastning, kräkning i alla former, på papper eller uttalade, kunde förstöra min dag. [...] Jag gömde dessa böcker längst in i bokhyllan. [...] Lika hemskt som att jag själv kräktes var om någon annan gjorde det, för det betydde att kräkstämningen fanns i luften och kunde besmitta mig.

Åh! Någon annan som lider av den av mig själv utnämnda sjukdomen vomitofobi. Jag har fortfarande fruktansvärt obehag för såväl mitt eget som andras spyende och jag minns ännu obehaget då jag i något barnlexikon stötte på inte bara ordet utan även en illustration - the horror the horror! Nuförtiden undviker jag nog inte böcker som någon kräks i, men visst är jag glad om de inte innehåller just det momentet!

Har ni något ni uppfattar som så obehagligt att ni låter bli att läsa en bok som (möjligen) innehåller en sådan miljö/företeelse?

Tunnistrio

Efter en vecka av intensivt tegelstensprat (Ord och inga visor har t.ex. slagit till med en grandios tegelstensläsarutmaning, gå med den som vågar!) uppmanar Lyran oss att lista tre minnesvärda tunnisar i stället. Lyran definierar formatet som 100-150 sidor långa alster, själv sträcker jag mig till en bok med under 200 sidor.

1. De från norr kommande leoparderna av Bodil Malmsten. Här passar klichén "en liten pärla" exceptionellt bra in.
2. Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva av Ann Heberlein. Okej, här fuskar jag lite, min pocketupplaga är typ 204 sidor tjock, men det här är en bok som ser glatt rosa och grön ut och som sedan slår dig rakt i solar plexus med sin sorg och ärlighet.
3. Nyss utlästa Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer. Krönikor och blogginlägg, ärliga och rakt på sak. Recension på kommande.

Krigisk trilogiavslutning

Mockingjay av Suzanne Collins XXX½
Nu vill jag faktiskt inte skriva speciellt mycket om handlingen här eftersom jag vet att det ännu finns de av er som inte läst The Hunger Games och Catching Fire, något ni borde ta tag i omedelbums. Jag var glad då tvåan höll måttet efter en imponerande etta, tyvärr blir trean inte riktigt lika bra. Kanske främst p.g.a. innehållet som blir så väldigt mörkt, dystert och krigiskt (inte för att ettan och tvåan var någon dans på rosor, men ni fattar). Plus dock för att Katniss i sin sårbarhet känns som mest komplex i denna bok. Ett måste för dem som läst resten av trilogin, men tyvärr alltså något av en besvikelse.

söndag, september 05, 2010

Det där med hundöron


Hittade denna lustiga bild inne hos Hyllan, och ja, jag känner igen mig. Om hundöron har jag skrivit ett antal inlägg om här på bloggen; i början av 2008 deklarerade jag att jag att jag aldrig viker hundöron men ett drygt år senare fick Jenny Diski mig på andra tankar. Sambon upprördes över mitt nya beteende då jag läste Joyce Carol Oates dagbok, och i januari 2010 döpte jag sedan Diski till min hundöronsförfattare. Än så länge är det alltså Diski, Oates och sist Öyehaug som råkat ut för mitt vikande, i övrigt håller jag fast vid min strikta policy om att inte "förstöra" böcker.

Dags att uppdatera diskussionen från 2008, vad anser ni om hundöron?

lördag, september 04, 2010

Gränsöverskridande böcker - en utmaning

Vixxtoria på Om böcker som jag hunnit läsa har en kul utmaning om gränsöverskridande böcker. Här är mina svar:

1. En bok som fick dig att bokstavligt talat missa bussen/bränna vid middagen/låta badvattnet rinna över/glömma att gratta din älskling på födelsedagen/motsvarande:
Den senaste var Lisa Genovas fruktansvärda skildring av tidig Alzheimer, Fortfarande Alice. Jag var psykiskt mörbultad av den, men ville hinna läsa ut innan jag skulle åka på jobb. Recension nästa vecka, missa inte!
2. Ett namn ur en bok (eller på en författare) som du redan har gett eller
allvarligt överväger att ge ditt barn (eller häst eller hund eller marsvin eller bil):
Jag har faktiskt börjat överväga namnet Siri ifall vi någonsin får en dotter. Efter Siri Hustvedt såklart!
3. En plats som du besökt bara för att den nämnts i en bok (eller för att en författare har bott där/gett namn till en pub där/kastat en äppelskrott där):
En literary pub crawl i Dublin är det närmaste jag kommer det här, men skulle inte ha något emot att stalka Auster och ovan nämnda Hustvedt på Park Slope, New York. Däremot vill jag då och då läsa böcker som utspelar sig i en specifik miljö, nämligen i mitt älskade Göteborg.
4. En tavla som skulle bli en bra bok?
Är nyfiken på vad det skulle bli ifall man tog skrivinspiration av någon av Alphonse Muchas målningar, såsom exempelvis den till höger.
5. Det är mycket tjat om böcker som blir film (och dåliga filmatiseringar av bra böcker), men vilken låt skulle kunna bli en bra bok?
Vår sista dans av Melissa Horn. Jag hyser en oresonligt stor aversion mot inbäddade YouTube-videor, men om ni inte känner till sången bör ni lyssna på den bums, här. Jag tänker mig en sorgligt finstämd, lite mörk roman. Mm!

fredag, september 03, 2010

Mitt livs bokhylla

Akademibokhandeln har öppnat en ny butik och en del författare ombads placera ut sitt livs bokhylla, d.v.s. fem böcker som betytt mycket för dem. Så fort jag läste om den trevliga idén tänkte jag att det här tänker jag också svara på, under helgen hann sedan Bokhora dra igång enkäten själv och nu har även alla andra bokbloggare svarat. Sist ut blir då Bokbabbels livsbokhylla, voilá:

- Spionerna i Oreborg av Jacob Wegelius. Kanske var det här inte den första lite längre boken jag läste själv, men jag var åtminstone sex-sju år och fick boken i present. Läste, läste om, älskade.
- Sierskan av Barbara Wood. En av de första vuxenböckerna jag läste, och så var den dessutom nästan 500 sidor tjock med pytteliten stil. Men ack så spännande, med datorer och rädsla inför millennieskiftet!
- Hon går genom tavlan, ut ur bilden av Johanna Nilsson. Vackert språk och sorglig berättelse. Den kröp under skinnet. Månne jag skulle våga mig på en omläsning?
- Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen. Med tanke på hur skamligt lite lyrik jag läser är det lite lustigt att Århundradets kärlekssaga platsar i bokhyllan. Men så läste jag också boken i ett kör, lutande mot en bibliotekshylla, gapande. En av de få böcker jag läst om flera gånger i vuxen ålder
- Du eller aldrig av Malin Kivelä. En annan av de ytterst få böcker jag läst om i vuxen ålder. Vackert språk, fascination för snö. Handlar inte om så väldigt mycket, men det som står i boken är desto finare!

Hypotetisk fråga

Om man lägger in en ny beställning på Adlibris samma vecka som man fått paket därifrån så räknas det väl nästan som en och samma beställning, right? Det bryter inte mot nyss uppsatta livsregler om att ta det lite lugnt med bokköpandet inom den närmaste tiden?