onsdag, maj 25, 2011

Tre bloggar att rösta på

Sammanlagt 110 bokbloggar nominerades och av dem valde Forma Book Blog Awards jury fram tre bloggar som man nu får rösta fram som Sveriges bästa bokblogg. De är Bokhora, En bokcirkel för alla och Kafka på jobbet. Stort grattis! Rösta kan du göra här fram till den 25.6. Vinnaren presenteras den 1.9. och får 25 000 kronor.

Lite kan jag ändå tycka att det är synd att juryn valde sådana giganter till bokbloggar. Jag tycker det hade varit trevligt att lyfta fram fler personliga bloggar, i stil med Kafka-bloggen. Missförstå mig inte, jag är Bokhoras allra största fan och jag är sjukt imponerad av det jobb med bokcirklar och andra projekt som Karin på En bokcirkel för alla donar med! Vore bara kul att se andra än de redan kända bloggproffsen bland de tre man kan rösta på. Å andra sidan, kanske är det de som förtjänar priset allra mest just för att alla känner till dem?

33 kommentarer:

Anonym sa...

Det känns ju också lite som att Bokhora kommer vinna överlägset eftersom de har flest läsare. Det är ju svårt att tävla med deras antal läsare för den som är en ensam bloggare...

Psicharpax sa...

Jag kände precis som du, men sen tänkte jag att det är ju faktiskt första året det här delas ut. Kanske måste det gå till det allra säkraste kortet - Bokhora, med andra ord - innan de kan våga experimentera lite med "roligare" kandidater. :)

Duktiga Tjejen sa...

Tror oxå att Bokhora kommer vinna men hade hoppats att tre mindre kända hade varit alternativen!

Bokbabbel sa...

Bokstävlarna: Precis. Och inget fel med det kanske, Bokhora har ju målmedvetet byggt upp sitt brand och lyckats mycket väl. Men deras läsarmängd klår ju alla andras tio gånger om, så de tävlar nog i en klass för sig.

Psicharpax: Bra point där! Knepigt med sådana här pris, när det förra året instiftades ett bloggpris bland finlandssvenskarna var det också många som klagade på att de stora och populära helt saknades, att det också gav en lite missvisande bild av hur bloggläsarna vill ha det.

Duktiga tjejen: Jag blir nog väldigt förvånad om någon annan än Bokhora vinner ja

Calliope sa...

Och en annan tanke på samma spår: hade det inte varit liiite roligt om åtminstone en av de nominerade inte var en Stockholms-baserad blogg?

//boknörd i annan landsända (som dock instämmer i att nomineringarna var välförtjänta)

Bokomaten sa...

Håller med Calliope. Men jag är inte säker på att bokhora vinner. I ärlighetens namn är ju e bra mycket mer kända än priset så jag tror inte alla att alla deras läsare ens känner till att de kan rösta på dem. Även om de skrulle skriva det 10 ggr på bloggen. Kan tänka mig att någon som EBFA som har mycket cred bland dolk som även kanske är där så ofta kan dra röster. Men jag har egentligen ingen aning.=)

Bokbabbel sa...

Calliope: Good point det där, hade inte tänkt på Sthlms-kopplingen. Eller t.ex. om Svenskfinland hade varit representerat? ;)

Bokomaten: Ja, jag tror iofs att det finns folk som läser bara en enda bokblogg (alltså Bokhora), och då kanske de inte bryr sig om att rösta. Får se får se.

Ingrid sa...

Min första tanke var "den som har skall varda givet"- ungefär så. Lite besviken blev jag nog- om än inte förvånad. Det känns något orättvist att en sådan gigant som Bokhora ska tävla mot mindre "enmans- bloggar" som drivs på ett helt annat sätt. Calliope har en mycket bra synpunkt, tycker jag. Det finns en värld även utanför Stockholm...

Emmas Bokhylla sa...

Jag kanner, precis som flera av foregaende talare, att det ar ltie blandat. Visst hade det varit kul med lite mer anonyma bloggare, men samtidigt sa lagger de ner en massa jobb och fortjanar att prisas.

Skall bli kul att se vem som vinner1

Bokbabbel sa...

Ingrid: Jag - som alltså älskar älskar Bokhora! - kan känna att de redan är "bekräftade" och att finalplatsen därför hade kunnat ges åt någon annan.

Emma: Det ÄR knepigt. För tja, hur hade vi tänkt om det varit någon obskyr pytteblogg med bara två läsare? En riktigt bra bokblogg definieras ju långt (men inte helt!!) enligt läsarantal. Och som du och jag säger, de ÄR ju duktiga, både Bokhora och En bokcirkel för alla, om det finns ingen tvekan

enligt O sa...

Det finns sällan en värld utanför Stockholm. Till och med när Göteborgsposten skrev om bokbloggar togs nästan bara huvudstadsbloggar upp, med Lyran och Full bokhylla som undantag. Missförstå mig rätt, men det är svårt att konkurrera med dem som syns även irl på alla roliga events.

Ändå, Bokhora var först och är bra, kanske inte lika nyskapande nu som då, men visst förtjänar de lite cred.
Karin har skapat en jättegrej och det är kul, kanske är det runt om bloggen mest imponerande, vilket absolut inte gör att hon inte är värd priset. Det är hon så klart.

Kafka är Kafka, skitrolig och annorlunda, inte lika heltäckande som andra bloggar, men det är ju inte grejen.

Svårt val med andra ord.

Bokbabbel sa...

Enligt O: Sant det där med att synas IRL! Och ja, minns diskussionen om GP också. Konstigt - och synd - att man även i Sverige är såpass huvudstadscentrerad, jag hade tänkt att det skulle vara bättre där med tanke på att städerna är större där och landskapskänslan stark(?). Men tydligen inte.

Bra motiveringar där om bloggarna! Hur ska man riktigt rösta?

enligt O sa...

Jag får fundera ett tag, men rösta ska jag!

Vixxtoria sa...

Intressant diskussion här.

Det råder ingen tvekan om att det här är tre MYCKET bra bloggar! "Problemet" är att det finns så många fler bloggar, varav flera är minst lika bra.

Eftersom priset fyller en viktig funktion att uppmärksamma bokbloggarna och bokbloggare tycker jag det vore intressant om fler bloggar fick synas.

Inför nästa år (nu tar jag för givet att det fortsätter, haha) skulle man kanske kunna tänka sig att ha klasserna enmansblogg vs gruppblogg.

Och kanske ha 5-10 finalister att rösta på.

Bokbabbel sa...

Enligt O: Man kan ju förstås rösta på alla i tur och ordning, men det känns lite fegt

Vixx: Ah, gillar verkligen idén om enskilda bloggar och gruppbloggar! Förelår även att bloggmaskinen Enligt O får tävla i gruppkategorin! :)
Hade själv också tänkt skriva att det hade varit bra med några fler bloggar som finalister, men tänkte att jag hade gnällt färdigt ;)

Anonym sa...

Roligt att det blivit lite diskussion här. Jag kände mig ganska gnällig tidigare idag, men det verkar som att jag inte är helt ensam om att vara lite kritisk.

Jag tycker också att alla tre bloggarna förtjänar sina nomineringar, självklart, men Stockholms-centreringen känns både förutsägbar och ganska tröttsam (säger jag, som ändå bor där själv). Det är väl bloggarna i sig som borde vara det viktiga, men oftast är det samma bloggar som exponeras hela tiden i media. Synd, för bokbloggosfären är mycket större och mer spretig än vad mediebilden visar.

Bokbabbel sa...

Jag var också rädd att framstå som lite gnällig, det är inte min mening, tycker att det är roligt att det har blivit en saklig diskussion här som främst handlar om förbättringstips inför kommande år.

Nu har jag ju ingen aning om hur Formas jury har tänkt när de valde ut finalisterna, knappast var det någon som ens tänkte på att alla bloggare är Stockholmscentrerade. Och inte ska man ju välja en bokbloggare bara för att den bor någon annanstans än i Sthlm, men visst hade det varit kul med större geografisk spridning!

Also true det där med medieexponeringen, om det är någon bokblogg man känner till så är det väl de två stora som finns som finalisterna. Därför tyckte jag t.ex. att det var kul när någon tidning... eeh, nån i Sydsverige, tittade förbi bloggcafét på bokmässan och pratade med bloggare som var där. Tadaa, automatisk exponering av en massa olika bloggar(e)

Bokmania sa...

Intressant diskussion. Mina synpunkter kommer inte att tillföra något nytt i debatten då det mesta redan har sagts, men jag vill ändå bidra.

Jag är inte ett dugg förvånad över att Bokhora och Enbokcirkelföralla är nominerade (har väntat mig det, kanske också i sällskap med Breakfast book club, haha) fast jag för min del hoppades att nomineringarna skulle vara lite mindre förutsägbara. Tur alltså att Kafka på jobbet bryter mönstret av "giganter" som egentligen båda spelar i en klass för sig. Särskilt Bokhora spelar i en alldeles egen division, även om jag anser att deras popularitet går mycket på gamla meriter. En gång störst och bäst alltid störst och bäst, oavsett vad de tillför bokbloggarvärlden idag. Jag tycker att det finns många andra bokbloggar som är minst lika intressanta och ja, till och med bättre. Men har man blivit ett varumärke så har man det. Enbokcirkelföralla gör ett kanonjobb med bokcirklandet på nätet, inget snack om saken. När det gäller Kafka på stranden så är jag nöjd med nomineringen och håller tummarna för Åsa, de andra exponeras ändå i olika sammanhang hela tiden.

Men min största invändning är kanske att man inför kommande omgångar borde särskilja gruppbloggar och enmansbloggar.

En annan sak som jag tänker på i sammanhanget är att jag upplever Bokhora som en i viss mån professionell blogg och det gör den i mina ögon inte lika lätt att konkurera med.

Det är svårt det här. Kanske är det tänkt att om priset går till en stor och välbekant blogg så kommer priset i sig att exponeras inför nästa omgång, med allt vad det kan innebära av eventuell status och reklam. Nu är det som det är.

Så avslutningsvis säger jag så här: ge priset till Bokhora, så kan vi alla hundratalet små bokbloggare tävla på mer jämna villkor nästa år.

Bokbabbel sa...

Tack för din input! Jag är helt med på det där med att i fortsättningen skilja på enmans- och kollektivbloggar, det skulle onekligen kännas både logiskt och mer rättvist!

Jag kan också förstå det där med Bokhoras brand, lite som så att det vore konstigt om de inte vore med nu den här första omgången eftersom de alltid nämns så fort begreppet bokblogg tas upp. Hur menar du med "professionell", det är ju nog inte bloggarnas yrke iaf (sådär som t.ex. vissa journalister på tidningar "tvingas" blogga vid sidan om sitt vanliga jobb).

Helt bra point även det där med att priset nu får mycket synlighet i och med att de riktigt stora bloggarna är finalister.

Bokbabbel sa...

Aha, I see!

Johanna sa...

Men suck, alla vet ju att vi inte är några proffsbloggare. Vi har alla andra dayjobs som går före bloggen och vi får inte betalt för att skriva. Att bloggportalen tycker vi ska ligga under proffs får stå för dem, men du Ivana vet mycket väl att vi inte är det.

Bokbabbel sa...

Ja, det var det där jag också tyckte Johanna. Med dayjobs etc.

Anonym sa...

Själv tycker jag att Bokhora förtjänar en massa cred för att det är de som (antagligen) är en av de största anledningarna till att vi har denna uppsjö av nya läsvärda bloggar att spendera vår tid hos! Om de vinner i år är det dem väl förunnat. Så får det bli någon annan blogg nästa år! :-)

Metta Karlsson sa...

Som sagt, en besvikelse men inget oväntat. Jag hurrar lite partiskt för att jag skriver på enbokcirkelföralla.se där jag rapporterar om när jag sliter häcken av mig för att få upp lite engagemang i Skövde.

Anna sa...

Mkt spännande diskussion det här och ännu en gång så verkar det som att fokus hamnar ngn annanstans än i glädjen att läsa och skriva om litteratur. Det vore bra om alla vi bokbloggare hejar på varandra och inte sänker... Jag personligen tycker det är synd att inte åtminstone en av bloggarna hämtades från resten av landet och hade själv flera favoriter som inte kom med...De nominerade är välförtjänta kandidater, nu får vi se till att rösta på vår favorit!

Anonym sa...

Bokhora förtjänade priset 2-3 år sedan och har öppnat för många inom genren. Idag kan de knappast anklagas vara proffsbloggare med sina trötta inlägg.
Jag reagerade däremot på en gång på att Kafkabloggen, mig veterligen, varken har twitter eller fb att annonsera på för röster. Hoppas på under dogen :)

Elisabeth sa...

Blev också förvånad när nomineringarna kom, men främst över att det var så få man kunde rösta på. Tycker man borde kunna rösta på fem, eller kanske till och med sju bloggar.

Hade också varit roligt med Kategorier. Då hade man kunnat ha flera omrötsningar, och tävlingen blivit större. Typ bästa bokcirkel, bästa blogg om genrelitteratur. Och så vidare. Då hade man fått med fler bloggare. Det är en maffig prissumma, som man kan fördela på flera mindre priser istället :).

jessica (ord och inga visor) sa...

Elisabeth: Jag tycker inte alls att det vore bra med kategorier eftersom alla bokbloggar jag gillar och läser dagligen inte är nischade överhuvudtaget. Att uppmana bloggar till att gå mer åt det nischade hållet vore hur trist som helst, och det skulle den typen av kategoriindelning indirekt göra.

För övrigt så tycker jag att de som blivit nominerade förtjänar det . Vi andra kan fortsätta sprida varandras bloggar via länkkärlek och fortsatt engagemang ändå. Det blir svårt att välja vem av dem jag ska rösta på eftersom jag gillar alla tre. Men det är en annan fråga!

Bokbabbel sa...

Ja, framför allt Bokhora men även i viss mån En bokcirkel för alla drar ett lass som alla vi bokbloggare tjänar på! Min mening var aldrig att klanka ner på de nominerade bloggarna, jag tyckte att det är jättekul med ett sådant här pris och att alla finalister är värda priset. Det här var bara några funderingar som väcktes hos mig (och tydligen många andra också), men det är synd om någon felaktigt uppfattar någon bitterhet härifrån!

Det där med kategorier är en intressant fråga, jag håller med Ord och inga visor om att tvångsmässigt nischande inte är att föredra, samtidigt som jag tycker att en indelning i ensam- och kollektivbloggar kunde vara på sin plats

Jessica (ord och inga visor) sa...

Nej, jag uppfattade det inte som någon bitterhet från din sida iallafall. :)

Nja, jag tycker nog inte man ska dela in i ensam- och kollektivbloggar heller. Är det ett bokbloggspris så tycker jag äran blir större om man bara har ett enda pris på något sätt!

Jessica (ord och inga visor) sa...

PS: Du och jag skulle ligga bra till om man belönade hur LÄNGE bloggen hade funnits, vi är nog några av de äldsta i gemet. :D

Bokbabbel sa...

Det är knepigt ja, kollektivbloggarna kan ju vara produktiva och mångsidiga på ett helt annat sätt, men det vore onekligen häftigare att kunna kora endast en vinnare. Knepigt knepigt!

Äh, jag tycker vi ligger bra till på många sätt jag ;)

enligt O sa...

Nu har jag vridit och vänt på det här ett tag och det går inte att komma ifrån att Bokhora inspirerat en hel del att börja bokbloggar. Mig till exempel, då det var den första blogg jag hittat till. Ge priset till dem så får de cred och lite mer okända bloggar kan lyftas fram nästa år. ur som helst så är det kul med ett pris och alla nominerade är värdiga vinnare.