fredag, maj 27, 2011

Alkoholist och antihjälte

Djävulsstjärnan av Jo Nesbö XXXX+
Av ingen särskild anledning alls gick det så att jag läste de första delarna i Nesbös Harry Hole-serie, och sedan senare de två senaste. Djävulsstjärnan och Frälsaren hade jag dock ännu olästa, och en dag då jag fick ett plötsligt Nesbö-sug kändes det riktigt trevligt. Och åh! Nu önskar jag att jag hade mer än bara Frälsaren kvar oläst. För visst är de bra, Nesbös deckare om alkoholisten och antihjälten Harry Hole.
I Djävulsstjärnan är det hett i Oslo, och eftersom alla andra poliser är på semester tvingas Harry jobba tillsammans med sin gamla nemesis, polisen Tom Waaler. Fallet de utreder är en kvinna som hittas mördad med en stjärnformad diamant under ögonlocket - och sedan lite senare en till. Det är högt tempo, jag gillar de lite Criminal Minds-liknande aspekterna och de oväntade svängningarna i berättelsen. Ändå känns det som om jag skulle känna Nesbös skrivsätt vid det här laget - jag förväntar mig att bli överraskad även om jag inte vet hur. Och Harry Hole är nog allt ganska irriterande ibland. Men: ge mig mera! Från Piratförlaget hörs det viskningar om en ny (översatt) bok någongång under 2012, men visst känns det långt dit! Nu ä frågan om jag ska fortsätta hetsläsa Frälsaren eller försöka suga på karamellen så länge som möjligt.

5 kommentarer:

Maria Engelwinge sa...

Jag gillar också kriminalromaner, men det kan vara väldigt varierande kvalietet på dem, så tack för tipset! Har du läst något av Karin Fossum och vad tycker du om hennnes böcker? Hon är en av mina favoritförfattare. Jag gillar verkligen hennes förmåga att skildra människoöden och de psykologiska intrigerna.
Trevlig helg!

Bokbabbel sa...

Indeed att det kan varierande kvalitet, däremot skrev jag ju häromdagen hur man ändå tenderar att fastna i dem... Är ett stort fan av Karin Fossum, de där norrmännen kan sin sak! Jo Nesbös böcker är mera action, men bra de också alltså. Och observera att serien blir bara bättre, de två första böckerna Fladdermusmannen och Kackerlackorna kan vara lite småsega!

boktok73 sa...

På vilket språk läser du Nesbö? Har ännu inte läst något av honom, men böckerna finns på min "att läsa" lista. Undrar nu bara om man ska anlita AdLibris eller Amazon?

Therese sa...

Åh. Jag hade inte läst en enda Nesbö förrän nu i vår då jag började låna e-böcker från Elib och läsa på paddan, då plöjde jag igenom allihopa från första till sista. Tror jag bara hade ett kort avbrott i Nesbö-manin för att läsa Just kids där emellan någonstans men annars så slukade jag alla på raken. Och jag gillade! Gillar! Förstår inte varför jag inte läst Nesbö tidigare? Har Huvudjägarna oläst ännu, men det är ju ingen Harry Hole-deckare så jag har inte tagit itu med den än, men säkert är den också bra.
Annars har du rätt i att man många gånger läser mera av en deckarserie fast man kanske inte tycker den är så bra just för att man blir så fäst vid karaktärerna.

Bokbabbel sa...

Boktok73: Jag läser nog absolut på svenska, kan/ man inte läsa på norska är det nog nästbästa alternativet!

Therese: Mm, älskar det där när man gör något nytt författarfynd och sedan har möjlighet att sluka många böcker i rad, nästan så att det blir för mycket av det goda. "Huvudjägarn" håller tyvärr inte riktigt samma kaliber, den är mest action och inte så mycket psykologi. Men eftersom man fastnar i författarskap (Nesbös vill jag dock gärna fastna i) så läser man ju stand alonen också :)