måndag, maj 16, 2011

Rått språk, bra berättelse

The Slap av Christos Tsiolkas XXXX
Det är grillfest ute i Sydneys förorter. Vänner och (grekisk) familj är samlade. Lilla bortskämda Hugo skriker och domderar och är på väg att slå till ett annat barn då en man ger honom en örfil. En man som inte är hans pappa.
Det är här berättelsen tar sin början, och sedan får läsaren genom olika berättare höra dels vad de olika familjerna tycker om händelsen, men framför allt hur det i övrigt står till med familjerna. Jag tycker språket blir lite väl rått emellanåt, men i övrigt gillar jag boken. Jag dras fullständigt med de olika berättarrösterna, till den grad att jag blir förvånad varje gång perspektivet byts och jag får påminna mig själv om att det ju faktiskt sker med ungefär 50 sidors mellanrum.
(Icke-litterär kommentar: jag vill också sitta på terasser i Sydney och dricka skumpa!)

9 kommentarer:

Saralito sa...

Den här boken är jag grymt sugen på! Och så en kommentar som inte har med just det här inlägget att göra, men skulle du inte kunna skriva betygen på boken på ett annat sätt? Det kanske är jag som ser dåligt, men det är ta mig sjutton hopplöst att se vilket betyg du givit en bok.

Metta Karlsson sa...

En australiensare alltså, det behöver ju jag till min nyårsutmaning :D

Bokbabbel sa...

Saralito: Läs! Oj, konstigt att du nämner betygen, ingen annan har iaf nånsin sagt något och så här har jag alltid gjort. Ska fundera på saken, men vet inte riktigt hur jag annars skulle göra.

Böcker x3: Utmärkt! Här får du en bra australiensare då!

Jonathan sa...

Angående betygen skulle du kanske kunna testa att använda någon symbol (boktraven uppe till vänster på bloggen, exempelvis), för jag håller med Saralito om att det skulle vara en hjälp för oss synsvaga :)

Bokbabbel sa...

Okej, tydligen ett problem detta. Men jag vill inte göra det för stort, vill hellre att texten talar för sig själv. Ibland är det nämligen väldigt svårt att betygsätta :)

Jonathan sa...

Mm, det förstår jag, don't sweat it! :)

Bokbabbel sa...

Men tack för input, lägger det bakom örat!

Koko sa...

Böcker, böcker... och Bokbabbel också: Om du vill läsa en australiensisk bok så måste jag bara få rekommendera Torsdagsbarn av
Sonya Hartnett.

Jag recenserade den på min blogg igår: Torsdagsbarn / shameless pimping

Bokbabbel sa...

Åh, Sonya Hartnett har jag hört mycket gott om! Tack för tipset!