fredag, maj 06, 2011

Sookie Stackhouse, Kindle och jag

Dead Reckoning av Charlaine Harris XXXX-
Det var ett vist val av mig att välja Dead Reckoning som den första boken jag läste på Kindlen. Dels för att den var en bok jag gärna ville läsa i alla fall, men framför allt för att det kändes tryggt att läsa om gamla goda Sookie när formatet var nytt. Tänker inte gå in på långa beskrivningar av boken med tanke på er som inte kommit så här långt i serien, men så mycket kan sägas att det här var en av de lugnare Sookie-böckerna där det inte var blodiga slagsmål i varje kapitel utan snarare väldigt mycket duschande(!) och städande av vinden. De inblandade magiska elementen var också förhållandevis få, vampyrerna såklart, och the fairies.

Formatet då? Jodå, det funkar! Kindlen är som sagt väldigt lätt, och i och med att sidbytarknapparna finns på båda sidorna om skärmen kan man hålla i manicken med en eller två händer. Skärmen är onekligen väldigt behaglig att läsa ifrån, samtidigt som det ibland känns nästan... oäkta. Är det verkligen en bok jag läser? Speciellt där kändes det bra att ha Sookie, Sam och Eric som bekräftade att ja, det är en bok jag håller i handen, om än på ett annorlunda sätt än tidigare.
Jag hade oroat mig lite för att jag skulle irritera mig på att skärmen blir svart en liten stund under sidbytet, men det går så snabbt under läsningen (lite långsammare när man browsar i Kindle-shopen) att det inte stör, puh! Däremot är jag lite tveksam över den lilla balken längst ner på skärmen där man ser hur många procent av boken man har avverkat. Nu är jag förvisso en sådan människa som brukar kolla hur många sidor en bok har för att få en känsla av hur mycket det är kvar av boken, men det är ju någonting jag kan välja själv. Om jag vill
titta eller inte. Dead Reckoning går snabbt att läsa, så %-balken går stadigt framåt, men jag tänker mig att den kan bli ett litet irritationsmoment för mig om jag väljer att läsa någon bautategelsten (vilket jag ju gärna skulle göra på den fjäderlätta Kindlen) och jag bara kommer fram 2 % på två timmar...

Kindlen erbjuder även funktioner såsom att ändra storlek eller marginalstorlek på texten, men default-texten passade mig bra. Jag kommer troligen aldrig att använda mig att ljuduppläsningen, eller funktionen där man markerar citat och postar dem på Facebook/Twitter, men däremot var jag mycket förtjust i att jag kunde markera några kluriga ord och direkt få en förklaring ur Oxford Dictionary på vad ordet betyder. Kindlen kommer färdigt laddad med både brittiska och amerikanska versionen, och definitionen kommer upp uppe eller nere på skärmen beroende på var i texten det markerade ordet är. Mycket behändigt att inte behöva hoppa ut ur boken (eller upp ur soffan), bra där!

Den IsaDora Graffitti-lackade tummen upp såhär långt alltså!

11 kommentarer:

Metta Karlsson sa...

Weehoo! #Kindle

boktok73 sa...

Yess! Låter bra! Har precis klickat in en beställning på en Kindle DX åt mej!!! The best Mother's Day-gift ever- om du frågar mej!!! Kan knappt vänta tills den kommer...

Anonym sa...

Trevligt, och bra bok du valt också! jag ångrar lite smått att jag köpte hela lådan med alla Sookie-böcker.
Eftersom....
....
...jag hade kunnat ladda ner dom i min ny läsplatta. Jag har just fått hem en Cybook Opus. Även jag var lite orolig att bli irriterad över den svarta skärmen som blir när man bläddrar, men nej det stör inte... Eller den lilla skärmen... Jag köpte den med tron att den skulle få bo i väskan som en bra "nöd-bok" mest... Men nu börjar jag tro den blir använd mer än så. Vaknade på tok för tidigt imorse, då började jag först läsa stora tunga boken jag håller på med, men då den fort blev jobbig att hålla i gick jag o hämtade läsplattan och... wow! vad härligt det var att läsa på den, lätt att hålla i o bra att läsa på.

Anonym sa...

vindsstädning o dusch gör att jag slipper känna mig SÅ sur över att jag inte kan beställa Sokieboken omedelbart.

Bokbabbel sa...

Böcker x3: Haha, ser framför mig hur du kommer att kommenterar alla Kindle-relaterade inlägg på samma sätt ;)

Boktok: Nåjaaaa, ser man på! Heja heja!

Bokbild: Ja, visst är de lätta och behändiga de där läsplattorna! Fast boxen är fin den också, fick låna den ett jullov för några år sedan, det var trevligt!

Mariasbokliv: Du är duktig du!

Ika sa...

Åh, man kan alltså få den att läsa högt också? DET om något skulle kunna få mig intresserad. fast jag antar att det inte kommer i närheten av en ljudbok i alla fall?

Bokbabbel sa...

Ika: Har varken testat ljudbok eller Kindlens uppläsningsgrej. Det skrivs nog att den kan vara bra för synskadade, men jag tror att det är en rätt monoton röst... Ska nog kolla nångång, får återkomma sedan!

Ann-Sofie (OOOF bok) sa...

Jag läser ju gärna på iPaden. Men jag tänker att Kindle är mer behändig att ta med i väskan etc. Hur funkar det att läsa utomhus?

Bokbabbel sa...

Har inte hunnit testa ännu, men kanske imorgon (enligt rapport från en kompis dock utmärkt). Har beställt ett förmånligt fodral också, sen vågar jag mig ut på längre turer med den :)

Helena sa...

Har också testat läsplatta de senaste dagarna (för att kunna läsa John Ajvide Lindkvists senaste förstås) och måste säga att det har fungerat över förväntan också för en skeptiker som mig...

När det gäller Sookie så tycker jag att det låter fint med lite lugn, ro och vindsstädning nu. Boken har kommit och nu väntar jag bara på lite lästid också...

Bokbabbel sa...

Och tack och lov bläddrar åtminstone Kindlen snabbare än jag trodde, läste precis om din Letto-upplevelse och med Kindlen hinner man nog inte läsa de sista fem raderna då man tryckt på bläddra knappen!
Men nej, den där ultimata bokkänslan får man ju inte, men det hade jag inte trott heller. Därför har jag pappersböcker också :)