söndag, maj 08, 2011

Nisch eller icke-nisch, är det frågan?

Breakfast Book Club har den senaste veckan haft en bra bloggskola, läs den alla ni som är sugna på att starta er egen bokblogg! Eller varför inte ni andra som redan har en också. Precis som Enligt O började jag dock fundera lite över den sista delen i bokbloggsskolan, den som handlade om att nischa sin blogg. Visst, bokbloggosfären har exploderat de senaste två-tre åren och vill man sticka ut kan det vara vist att nischa sin bokblogg. När "alla" bokbloggare recenserar samma Ajvide Lindqvist/Nesbö/Falkenland-bok på samma recensionsdatum blir det onekligen lite ensidigt. Samtidigt kan jag tycka att man inte ska nischa sin blogg ifall man inte vill det. Vill man skriva om världslitteratur som Lyran, eller om enbart pocketböcker som Paperback Lover, fantastiskt, be my guest! Själv nischar jag dock inte, som jag redan sa i min intervju hos Ord och inga visor, min blogg. Däremot försöker jag göra den personlig, så att läsarna vet hur just Bokbabbel-bloggen "känns". Att det varvat med recensioner kan dyka upp allmänt boknördiga tankar, en Converse-sko eller foton på bokhyllor och -högar. Så tycker jag själv det är roligast att blogga - och oftast även att läsa liknande bloggar. Att läsaren känner sig lite nyfiken på vad bloggaren nu har hittat på att skriva om, samtidigt som läsaren känner sig "trygg" i bloggmiljön. Lite så här: Haha, Helena har hittat ännu en ny älsklingsförfattare, Fiktiviteter är inne på vampyrtemat igen och Enligt O har redan hunnit med galet många böcker i år. Bokstävlarna har låtit katten välja bok, Calliope listar underbara bokhandlar i U.S.A. och Bokbabbel har hittat ett nytt sätt att klämma in finsk design bredvid en bok...!

13 kommentarer:

enligt O sa...

Jag gör lite som jag vill, men håller med om att det blir lite tråkigt när alla skriver om samma bok samtidigt. Då försöker jag hitta någon annan vinkling på min recension. Det skulle kunna bli en kul nisch, galna recensioner. Jag har ju ingen katt.

Metta Karlsson sa...

Jag gillar verkligen tex Ingrids boktankar som är så ambitiös med gammal litteratur men nischning går bort för mig, jag har för bred smak.

Helena sa...

Jag håller med! Jag vill väldigt gärna att mina läsare ska känna sig bekanta med Fiktiviteter-världen och visst skriver jag en del om vampyrböcker men jag känner att jag ju vill skriva om allt jag läser och eftersom jag läser så himla mycket olika sorters litteratur så blir det omöjligt att nischa även om jag skulle vilja (vilket jag inte vill) på annat sätt än att det är just min synvinkel på saker och ting som kommer fram.

mind the book sa...

de är mkt trevliga, bokbloggarnas cykliska - icke patologiska - manier. converse, vampyrer, färgsortering... må de blomstra även framöver!

boktok73 sa...

Det var precis din sorts blogg som fick mig att börja blogga. Orkar inte läsa om bara en sorts litteratur, kul med blandat! Jag är ännu så ny bloggare, så jag har inte riktigt kommit in i det hela, men nog ska det väl bli lite mera (bättre) i framtiden...

Bokbabbel sa...

Enligt O: Men du har ju Converse, det vet jag! Man får liksom ta det man har! #allergisk

Böcker x3: Jag är också impad av kunniga människor som nischar, men det är inget för mig personligen (att skriva alltså)

Helena: Ja, vampyrerna var ju bara ett exempel, du läser ju lite allt mellan himmel och jord och det gillar jag!

Mind the book: Du sa det!

Boktok: Vad trevligt att du säger så, tack! Det tar sin stund att vänja sig, men det börjar säkert rulla på! Det är så roligt...! :)

a-lo (the book pond) sa...

Jag nischar min blogg genom att aldrig recensera på utsatt datum (för att jag inte fått några recex som jag läst), haha.

Bokbabbel sa...

Också en nisch :)

Lyrans Noblesser sa...

Jag tror inte att nischning nödvändigtvis innebär att man bara skriver om en sorts litteratur. I så fall skulle inte jag ränkas som nischad för jag skriver ju om ganska många olika typer av böcker. Däremot skriver jag MER om världslitteratur än många andra, vilket kanske innebär att jag profilerat mig på det området.

Bokbabbel sa...

Nej, klart att man kan nischa sig på andra sätt, men i bokbloggosfären är väl en sorts litteratur det lättaste sättet att nischa sig på. Eller boktyp då, som Paperback lover

Anonym sa...

Ordet "nischat" känns ju ganska uteslutande. Jag skulle nog säga att det är viktigare att en bokblogg är personlig än att den är nischad, och det tycker jag att många bloggare lyckas med. Och såklart är den bokbabbelska bloggen en lysande exempel på det! :)

Bokbabbel sa...

Bra sagt! Och inte bara smickret alltså :)

Paperback Lover sa...

Jag känner ju att jag i min "nisch" ändå har möjlighet att skriva om nästan vilken litteratur som helst. idag släpps ju även en hel del facklitteratur på pocket. Och jag har ännu en nisch, vilket är litteraturpriser, men det kanske inte har kommit fram riktigt.
Jag trivs med min begränsning, jag har ändå för lite tid för att skriva om det som ryms inom begränsningarna så skulle det vara onischat skulle jag nog bara känna bloggstress.