måndag, maj 30, 2011

#knauskärlek


Min kamp 2 av Karl Ove Knausgård XXXX
Mm, Knausgård skrev jag häromdagen på Twitter och fick genast ivrig respons av Calliope och Ord och inga visor som också höll på att läsa Min kamp 2. Och visst fortsätter han att fascinera, den gode Karl Ove. Tiden böljar fram och tillbaka som vågor, men huvudsakligen rör vi oss i hans liv som småbarnspappa i Stockholm och Malmö med täta (och långa) tillbakablickar till tiden då han lämnade Bergen och flyttade till Stockholm där han träffade sina barns mamma, Linda.
I början, under en väldigt lång beskrivning av ett barnkalas där Karl Ove springer av och an mellan köket och vardagsrummet, undrar jag om det här ska bli för tradigt, för detaljerat. I bakhuvudet pågår samtidigt den lilla funderingen om det här är en självbiografi eller inte - vem kan komma ihåg allting sådär detaljerat? Inte Knausgård i alla fall, för senare i boken konstateras det att han har dåligt minne. Jag väljer i alla fall att läsa det hela som en roman med självbiografiska inslag, och under Knausgårds många besök i bokhandlar och antikvariat får jag Lars Norén-vibbar.
Men visst är det bra. Och fascinerande hur han trollbinder läsaren med sina beskrivningar av ett ganska vanligt vardagsliv. Är det just det som fascinerar? Ibland är han brutalt ärlig, och jag undrar vad hans sambo tyckt om att han hängt ut hennes mentala problem, deras gräl och hans totala frustration över att vara hemma med deras första dotter Vanja. Jag kan finna det lite
konstigt att barnkalas och tivolibesök beskrivs in i minsta toalettbesök samtidigt som flytten/flykten från ex-hustrun Tonje nämns med några meningar. Samtidigt tänker jag att han kanske ska återkomma till det, tidslinjen i och mellan böckerna är nämligen inte rak.

Tvåans omslag är på grund av den himmelsblåa färgen betydligt snyggare än den orangefärgade ettan (och inte bara därför att det matchar mina Kivi-ljuslyktor). Jag tycker fortfarande att de norska versionerna är tio gånger snyggare, men jag gillar att ha en påbörjad Knausgård-serie stående där i bokhyllan! To be continued liksom.
Rec.ex. från Norstedts.

6 kommentarer:

Hermia Says sa...

Läser med ett öga vad du skriver, för jag är ju också där i Knausgård-land. Och jag stortrivs!

Anonym sa...

Ja vi har haft lite funderingar på att läsa Knausgård i bokcirkeln, och jag ska helt klart lobba för det!

Bokbabbel sa...

Hermia: Ha så trevligt!

Bokklok: Bra idé, där finns mycket att prata om! Men börja med ettan då!

Metta Karlsson sa...

Jag hade också tänkt den första till bokcirkeln, men så kom pocketen så nära inpå nästa träff så det blev Just Kids.

Anonymous sa...

Om mottandet av Knausgårds Min kamp 2 diskuteras det på Maja Lundgrens blogg.
http://lundgrenmaja.blogspot.com/2011/05/aforism.html#comments

Bokbabbel sa...

Böcker x3: Säkert också ett bra val!

Anonym: Ok, ska kolla in!