måndag, maj 30, 2011

Anna och alkemin

Alkemins eviga eld av Anna Jansson XXX-
Glaskonstnären Justus Hartman, Maria Werns chef Tomas Hartmans farbror är försvunnnen. Tomas har inte talat med sin farbror på fyrtio år p.g.a. ett gräl i det förflutna, men då farbroden försvinner spårlöst från sjukhuset är det till Tomas man ringer eftersom han står listad som Justus närmaste anhörig. Maria Wern leder spaningen efter glaskonstnären, och då hon som ett steg i utredningen befinner sig på Kosta Boda Art Hotel hittar hon ett lik i en glaskista i swimmingpoolen, som en makaber konstinstallation.
Men. Det blir rätt taffligt faktiskt. Jag tycker att Anna Jansson som redan skrivit över tio deckare borde vara bättre på att föra intrigen framåt. Nu blir det långa onaturliga dialoger där människor berättar saker som är mer eller mindre relevanta för handlingen. Att lära sig lite om alkemi under bokens gång vore helt trevligt, men nu blir det långa haranger om svavel och kisel och silvertråd och jag orkar inte engagera mig. Även Maria Werns privatliv känns konstigt beskrivet, hon har dumpat sina barn hos sina föräldrar för flera veckor och så tycker hon det är mysigt att en man håller henne om axlarna samtidigt som det vore för mycket om han höll henne i handen. Eeh, okej.
Rec.ex. från Norstedts.

3 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Det där du skriver att hon borde ha lärt sig lite om intrig efter 10 böcker är verkligen intressant. Jag har läst 5-6 (kanske 7?) Jansson-deckare, och tyckte riktigt bra om de första 2-3, men sen har det bara gått utför. Jag kan förstå om inte historierna alltid lyckas hålla måttet, men när själva intrigbygget blir sämre – nej, det är faktiskt oförklarligt.

Jansson är (tillsammans med en del andra) en av de författare jag slutat läsa. Främmande fågel är hennes bästa!

blogg_bohemen sa...

Jag har läst ett par av Janssons deckare och måste hålla med dig om att det finns en del övrigt att önska av hennes författarskap, inte minst vad gäller intrigen. I deckaregenren finns många som är betydligt mer läsvärda.

Bokbabbel sa...

Vixx: Ok, bra att du säger så för jag har inte riktigt koll längre, jag har ju (måhända?) blivit lite visare med åren så jag har svårt att förhålla mig till eventuella förändringar

Blogg_bohemen: Sant. Och ändå fortsätter jag :P