måndag, augusti 02, 2010

En upputsning av nätbokhandlarnas rykte

Ibland känner jag mig skyldig då jag handlar i nätbokhandlar. Dels för att jag stillar mina abibliofobiska behov, men också för att jag handlar just i nätbokhandeln och inte i den fysiska bokhandeln. Som man ju borde stöda så att de inte försvinner från jordens yta.
I den här ekvationen blir alltså nätbokhandeln den stora skurken som skördar charmiga små fysiska bokhandlar. Vilket säkert stämmer i viss mån, men jag vill ändå passa på att putsa upp nätbokhandlarnas rykte. De senaste dagarna har jag nämligen upptäckt att det faktiskt jobbar människor även för dem - och trevliga människor därtill!

Exempel ett: Efter bokbeställningen som blev tredubbel surade jag på The Book Depository eftersom de tyckte att jag borde betala för portot då jag skickade tillbaka böckerna. Portot som visade sig kosta lika mycket som själva beställningen... Mailade dem dock och upplyste dem om att det här ju inte var en vanlig returnering utan deras sida som felaktigt hade registrerat min beställning tre gånger. De lovade ersätta mig även för portot. Hurra!

Exempel 2: Little room of tinyfeist (som förresten bloggar aktivt igen, missa inte hennes trevliga blogg!) tog sig en titt på svenska Adlibris queerkampanj, jag kommenterade att vi inte haft något dylikt i Finland under Prideveckan här och vi fick snabbt svar av både svenska och finska Adlibris. Snyggt jobbat!

9 kommentarer:

Lisa sa...

Oh ja, det var ju fantastiskt! Och glöm inte att de snabbsvarade på Twitter också när vi poängterade deras förträfflighet :-) Vad var deras svar? "Vi läser och gillar bokbloggar". Jippi tycker jag!

Bokbabbel sa...

Jajamen, de är alerta i de sociala medierna! Förresten, det svaret kunde se ganska nice ut på en tygpåse! :D

Lisa sa...

Ja gud ja, det är ju en ypperlig idé! Undrar vem som gör verklighet av det först? ;)

Amy sa...

Jag fick dåligt samvete för att jag handlade på nätbokhandlar innan men det börjar avta. Visst tycker jag att det är roligare när jag kan känna (och lukta) på böckerna direkt när jag köper dem men det har blivit en ekonomisk fråga. Jag gick in på vår lokala bokhandel för ngn vecka sedan och kollade lite på pocketböcker. En tunn pocketbok som jag vet kostar 39 kr på cdon kostade 66 kr på bokhandeln!! Det är den största anledningen till varför jag handlar på nätet.

P.S Jag skulle gärna köpa en tygkasse med den texten. =)

Bokbabbel sa...

Lisa: Jag tror du är den pyssligare av oss :) Men jag vill också ha en, och tydligen Amy också. dags att starta en liten business, sälja i ett stånd på bokmässan? :)

Amy: Även den största anledningen för mig, och säkert många andra också. Samt ett större utbud!

Lisa sa...

Åh, jag vet inte det. I och för sig, jag har länge velat trycka en egen kasse som passar som handen i handsken - då är detta ju ett bra tillfälle, även om jag just här tänkte att det kanske kommer någon "jätte" och gör slag i saken. Det känns som att bloggar tas på allvar nu ju :) En alldeles väldigt bra idé dock, med stånd på mässan. Synd bara att jag inte kan åka dit... ännu ett år :(

Bokbabbel sa...

Men om du trycker så säljer jag och så delar vi på vinsten?

Fast ja, inte helt omöjligt att det kommer någon jätte och snor idén av oss. men då får vi iofs en sådan påse, och kan skryta med att vi nog var först med idén och ständigt hänvisa till dessa kommentarer :)

Lisa sa...

Jo förvisso :) Lite för stort projekt på för kort tid kanske, men annars hade jag nog faktiskt varit rätt pepp på det! Men om ingen snor idén och skor sig på oss (haha) så vet man aldrig vad nästa år bjuder på ju!

Bokbabbel sa...

I väntan på det!