fredag, augusti 27, 2010

Tar ni emot lästips av andra?

Som den vänliga själ jag är engagerar jag mig gärna i fästmannens läsning, kommer med lästips och påminner honom om att ta en extra bok med till helgvistelser. Oftast uppskattar han detta, men alltid då och då kommer han med pikar om att jag minsann aldrig läser de böcker han tipsar mig om. Hoppsan. Trots att han till min glädje är en läsande människa kan man ju nog lugnt sagt påstå att jag läser betydligt mer än han. Och då tycker man (läs: han) att jag skulle kunna klämma in någon bok han tipsat om emellanåt.

Och jo. Det har han ju förvisso rätt i. Men so many books, so little time, och t.ex. Chuck Palahniuks baksidor har än så länge inte ryckt tag i mig. Och faktum är att fästmannen och jag har rätt olika boksmak, han gillar Grisham, klassiker och allehanda böcker om andra världskriget och jag kan inte direkt påstå att det just den sortens böcker jag brukar läsa. För att tysta ner honom brukar jag påminna honom om vår litterära husgud, Lionel Shriver, som jag ibland går med på att det var just fästmannen och inte jag som hittade.

Jag älskar boktips, speciellt av läsande vänner som känner till min smak och som dessutom kan beskriva det nya författarskapet med "Det är lite som dens och dens böcker" eller "Tänk typ den och den, fast i novellform". Och som ni säkert märkt suger jag åt mig av era lästips som en svamp. Men. Jag måste få sålla bland tipsen själv, välja och vraka vilka böcker jag vill titta närmare på. Hur mycket jag än älskar att fästmannen läser och vill att jag ska läsa en enligt honom bra bok, kan jag känna mig nästan stressad då jag får den upptryckt i ansiktet.

Hur tänker ni?

19 kommentarer:

Jessica (ord och inga visor) sa...

Jag älskar också att få boktips och att få böcker i present, men vill inte heller bli "tvingad" till läsning. Men visst är lästips det bästa som finns (framför allt från andra bokbloggare)!

Paperback Lover sa...

Jag håller helt med dig Bokbabbel. På alla punkter.
Jag har faktiskt blivit duktigare på att ta till mig boktips efter att jag startade bloggen. Jag vet dock inte om det är nåt bra i längden då min "vill läsa"-lista är fyra gånger så lång nu som för två år sedan.

Min sambo läser lite då och då. Jag är på honom med lite boktips också, men om han inte nappar på det så förstår jag direkt varför. Han känner nog lite som jag. Att man vill välja själv. Och jag har ju ett minibibliotek hemma som han kan gå och titta och plocka i, och väljer han nån bok där så är det ju en bra bok (jag har ju bara bra böcker i min bokhylla, såklart). Så man får nog tänka att oavsett hur mycket eller lite man läser, så är det nog mera en individuell inställning till hur man vill ta emot boktips. Upptryckt i ansiktet med uppmaningen "Läs!" eller fint hintat att den och den författaren kan nog passa dig.

Holly Hock sa...

Jag blir gärna tipsad, speciellt av folk som känner till min boksmak. Däremot ogillar jag när folk lånar ut böcker till mig som jag inte bett om. Då känner jag mig vråltvingad att läsa just den boken just nu, vilket aldrig är en bra kombination för läslust. /Therese

Paperback Lover sa...

Therese: Word.

Vixxtoria sa...

Paperback: "Minibibliotek"?? (Skämtar du? Eller har du ett stort bibliotek nån annanstans?)

Bokbabbel: Jag håller egentligen med dig om allt du skriver. Jag är den definitiva bookdealern för min sambo (jag minns förra året på semestern, då han hade läst ut den bok han tog med sig, och var så sur på mig för att jag inte hade tagit med någon bok som passade honom. Han försökte läsa Brideshead revisited, men gav upp efter 28 sidor, och sen försökte han sig på Intermezzo på Bellonaklubben av Dorothy Sayers, men det föll honom inte heller i smaken, och sen sov han i stället om kvällarna).

Men om han händelsevis föreslår att jag ska läsa nån bok då och då, så brukar jag göra det. Det händer inte särskilt ofta, och det betyder i allmänhet att det är något som han tycker är hemskt bra, eller något som han tror att jag ska gilla, och det känns som om jag sätter mig på lite för höga hästar om jag inte läser de få böcker han föreslår.

Däremot köper vi båda då och då böcker till den andra, som vi inte själva vill läsa, men som vi hoppas och tror att den andra ska bli glad för. Ibland blir den andra det.

Holly Hock: Jag håller med dig om att det är svårt när folk vill låna ut sina böcker till en, "eftersom du ju läser så mycket". Som om man gillar precis _alla_ böcker, bara för att man tycker om att läsa. Men här är det ju också lite svårt, faktiskt, för i regel är det ju den personens favoritbok som ska lånas ut, och att inte ta emot lånet blir en kritik både mot personen och hans/hennes smak. Jag brukar säga att jag har läst boken (om jag rimligen kan göra det, men det funkar ju med en del storsäljare, där man ändå "vet" vad de handlar om), eller att jag har mycket att läsa just nu, men gärna hör av mig när böckerna börjar sina hemma (as if that would ever happen!). Ja, okej. Det har hänt några gånger att jag lånat hem boken också. Jag är rätt mesig ibland.

karin berg/enbokcirkelföralla sa...

Jag har svarat på min blogg!

Helena sa...

Jag tar gärna emot boktips men inte från vem som helst ;) Skämt å sido så lyssnar ju främst på de boktipsare som jag vet delar min lässmak rätt mycket. Möjligtvis missar jag en del eftersom jag ibland blockar ut andra tips... När det gäller att tipsa andra så kör jag hårt med min man som får stå ut med det ena tipset efter det andra men sen visar det sig att han inte älskar det jag älskar och då blir jag lite småsur och muttrar att jag minsann inte ska tipsa mer. Men det gör jag ju ändå. Förstås...

Paperback Lover sa...

Vixxtoria: well, jag jämför mina ynka bokhyllor med ett vanligt bibliotek och då blir det rätt mini. Men för min sambo som bara har läst typ tre av böckerna i hyllorna så är det ju ändå mycket att välja på :-)

Johannes sa...

Många års erfarenhet har lärt mig att jag bara känner en person vars litteratursmak jag delar. Så det är enkelt: rekommenderar han den så provar jag, rekommenderar någon annan något vet jag att jag skall hålla mig borta från det. Sambon och jag vet att vi uppskattar helt olika saker (med några få undantag; Slas gillar vi bägge två, t.ex.) och försöker inte övertyga varandra. Det fungerar bra.

It's all about Books sa...

Men du; Choke är faktiskt bra... :)

Jag tar absolut till mig av lästips, jag älskar dem. Jag baserar den mesta av min läsning på tips från andra (gör inte alla det, mer eller mindre?). Bok.nu är min bästa källa. De flesta tipsen baseras dock på mina egna tidigare satta betyg...

Sen läser jag självfallet inte allt som jag blir rekommenderad att läsa!

Anna S (Bokstävlarna) sa...

Jag gillar att få boktips, men precis som du vill jag välja själv. Och helst ska tipsen vara från någon vars smak jag delar..
Min man läser inte så mycket, men jag har fått honom att läsa flera av mina favoritböcker plus lyssna igenom alla Harry Potter som ljudböcker. Så lite inflytande har jag allt där. ;)

a-lo sa...

Klart jag gillar boktips! Fördelen är att man kan upptäcka något fantastiskt som man aldrig skulle valt själv. Motsatsen finns det också bevis på...

Äkta maken och jag har ganska olika smak, men jag fick honom att läsa Dennis Lehane (vår störste "husgud") och Douglas Coupland. Han fick mig att läsa Alastair Reynolds, Neil Gaiman och Terry Pratchett. 75% av det han läser kan jag tänka mig, medan han skulle tråkas till döds av 75% av det jag läser..

när det börjar sa...

Jag tänker: inte fastnat för Chuck Palahniuk? Men han är ju bäst?

Just nu läser jag Malin Kiveläs Du eller aldrig som jag läste att du gillade.

Cinnamon sa...

Jag brukar ta till mig av dina boktips och några andra bokbloggares. Det är sällan jag blir besviken. Jag brukar också bli tipsad av min killega som lyckats få mig att läsa en hel del outside min comfort zone.

Min sambo läser i perioder. Just nu håller han på att läsa Behandlingen av odöda, det har han gjort i ett halvår minst.

Arina sa...

Jag lyssnar gärna på tips från människor som verkar ha liknande smak som jag. Själv brukar jag försöka känna av vad min sambo gillar och lånar gärna någon bok till honom som jag tror skulle falla honom i smaken. Vi har dock inte samma smak och han skulle nog aldrig komma på tanken att tipsa mig.

Det som är roligt med alla bokbloggar är att det finns något för alla smaker. Om någon bloggare har läst och gillat någon av mina favoriter eller skriver en recension som stämmer väl med min uppfattning så är det ju ganska klokt att åtminstone testa något annat denne bloggare skriver om.

blogg_bohemen sa...

Boktips från andra bokbloggar är toppen! Annars är jag nog rätt dålig på att ta emot tips, inte så många i min omgivning som delar min bokliga smak.

Bokbabbel sa...

Tack för alla era synpunkter, intressant att läsa! Ja, jag har insett att jag nog ska ge Palahniuk (och sambon :)) en chans

Nattens bibliotek sa...

Jag tar också emot boktips från andra, men bara "betrodda" människor. Jag vill helst välja själv vad jag läser. Jag läser bokrecensioner och bokbloggar och får många intressanta tips. Tyvärr dela jag inte mitt bokintresse med min sambo. Jag hinner läsa mycket mer än han. Boksamtal har jag mest med vänninor, bokcirkeln som jag deltar i, och arbetskamrater. Min sambo delar jag så mycket annat med.

Bokbabbel sa...

åh, bokcirkel! Jag vill också ha!