tisdag, augusti 03, 2010

Filter och finsk design*


Fick tag på senaste numret av Filter (#15) i dag, har inte läst mer än förordet (och insupit doften såklart) men är peppad som vanligt. Tyvärr måste jag erkänna att jag egentligen är en dålig Filter-läsare, först hypar jag den och så bär jag den med mig eller har den på köksbordet men det är sällan jag egentligen tar mig tid att försjunka i de milslånga reportagen. När jag väl gör det är jag oftast väldigt nöjd och förbannar att jag inte läst dem tidigare, men de är liksom inte lika lätta att ta till sig under ensamma luncher eller frukostar som artiklar i vanliga tidningar/tidskrifter. Och när jag har lästid är det lätt hänt att jag plockar upp en bok i stället. Vilket är förklaringen till att jag, pinsamt nog, två och sex månader senare, fortfarande har något enstaka reportage oläst i #12 och #14. Känns nästan som en hederssak att de ska läsas från pärm till pärm, filtren, som om de var böcker som de faktiskt i sin behändiga lilla form lite liknar.


*) Utan något inbördes sammanhang (så vitt jag vet), men Filters pärm är så ful att jag bjuder på lite finsk design i stället. Som synes njuter jag av skymmande augustikvällar.

11 kommentarer:

Anna S (Bokstävlarna) sa...

Jag tycker att Filter är perfekt som reselektyr! Räcker länge, men kräver inte lika mycket koncentration som en bok.

Det förra och förförra numret läste jag på tåg, vilket var ultimat, så jag ska försöka spara det här numret till nästa tågresa. Annars är nog risken stor att jag gör som du och plocka rupp en bok istället...

Anna S (Bokstävlarna) sa...

Plus: Det är open id som strular till kommentarerna, så nu kan jag kommentera din blogg igen (utan det)! Hurra! :D

Bokbabbel sa...

Välkommen tillbaka får jag nästan säga! Kul att det fixade sig!
Ja, Filter är sannerligen perfekt som reselektyr, kollade igenom gamla blogginlägg och såg att jag tog med ett nummer till Berlin förra hösten. Tunn och väger inte mycket, men ack så mycket innehåll! Nu har jag dock varit duktig och läst typ halva numret i ett sträck, det känns intressantare än det förra. Nästa nummer utkommer dagen efter att jag åkt hem från Göteborg, typiskt, men då har jag å andra sidan nåt att se framemot även post-bokmässa. Och som sagt, synd att du inte kan komma dit!

fia sa...

Jag prenumererar på Filter och för mej tar det nästan ett par månader per nummer då jag läser lite i taget. Det är ganska perfekt - lagom tills det gamla numret är utläst kommer ett nytt! För övrigt är ju Kivi-lyktorna de absolut finaste ljuslyktorna!

Bokbabbel sa...

fia: Skulle gärna prenumerera men bor man i Finland är det än så länge betydligt billigare att prenumerera. Och ja, tror att Filters utgivningstakt är helt optimal, det tar tid att ta sig igenom reportagen!

Tack, jag gillar också Kivis ljuslyktor (och ljus överlag :)), tror bestämt att jag kunde utöka min samling ännu lite :)

Lisa sa...

Hehe, mer finsk design, finfint! ;D Och litet sammanträffande, jag köpte mina första Kiwilyktor häromdagen när jag var på Kosta outlet i Smålandsbygden på en semestertripp. De är tidlöst snygga! :)

Bokbabbel sa...

Helt rätt val LisaH! :)

P.S. Lyktorna heter kivi, inte kiwi. Kivi betyder sten på finska :)

Lisa sa...

Nämen? Åh. Då har jag läst fel. Ganska många gånger.. Haha! Men nu kommer jag aldrig göra det felet mer, och jag ska berätta för alla jag träffar vad det betyder. Tack! :D

Bokbabbel sa...

hihi, ingen orsak :)

snowflake sa...

Jag tackar för infon, vi har såna hemma som sambon fick i födelstagspresent. Kivi kivi kivi.
*lägger på minnet*

Bokbabbel sa...

Vad trevligt att jag kunde komma till nytta om än på ett något oväntat sätt med tanke på att det här är en bokblogg :) Men har man en quirky nisch så är det väl just sådana här glada överraskningar man kan förvänta sig!