torsdag, oktober 01, 2009

Klick klick

I dag har jag browsat genom biblioteksdatabaser och nätbokhandlar i jakt på teoriböcker till det som så småningom ska bli min gradu (magistersuppsats). Hittade en teoribok om dystopier* som verkade bra, så den klickade jag hem! Det kan dock hända att det följde med några böcker av Jenny Diski** samtidigt...

*) Brave New World, dystopier, satir. Keywords för den fantastiska skapelse som ska produceras av undertecknad.
**) Hon är förresten härligt produktiv! Det är härligt att upptäcka ett fint författarskap och ännu härligare då man upptäcker att det finns många skatter att ta sig igenom!

7 kommentarer:

Jessica (ord och inga visor) sa...

åh, jag måste måste läsa Jenny Diski. Har de två mest "kända", du vet? Vilken borde jag börja med? hmm, bekymmer, bekymmer! Och jag vill verkligen läsa mer om dystopierna, tycker det är sjukt intressant som ämne. Så glöm inte att uppdatera oss bloggläsare lite om det också, om än inte nödvändigtvis i lika vetenskapliga termer som i uppsatsen ;)

Anonym sa...

Har du inte glädje av att läsa det Mattias Fyhr och (min tidigare kollega vid Umeå univetrsitet) Sarah Ljungquist skrivit om litterära dystopier?

lena k e

Bokbabbel sa...

jessica: "Främling på tåg", men menar du sen "Den motvillige resenären" eller "På tunn is"? De är bra iaf, tyckte kanske minst om den sistnämnda, men alla definitivt läsvärda!!

lena: Det har jag säkert, berätta mer! Titlar och så!

Jessica (ord och inga visor) sa...

Jag menade Främling på tåg och Den motvillige resenären, tack för hjälpen på traven :D och tack för Diski-inspiration.

Anonym sa...

Om du är intresserad av satir och dystopi så är nog Atwoods nya definitivt som hand i handske. Den är int lika nattsvart som Oryx & Crake (som är en renodlad dystopi, LÄS!), utan gränsar snarare mot satir ända från början till slut.
Jag skrev en jämförande artikel om två dystopier (1984 & That Hideous Strength, bra roman av C.S. Lewis) i andra numret av tidskriften Pajazzo för mååånga år sen. Kanske kan intressera med tanke på din uppsats. Hela Pajazzo-numret hade temat "Utopi & Dystopi".

Anonym sa...

hej,
jag minns inte titlarna på Mattias och Sarahs verk. Men det är i båda fallen deras doktorsavhandlingar i litteraturvetenskap(Stockholm repektive Umeå), så det ska ju inte vara någon svårighet för dig att hitta avh.a på ditt universitetsbibliotek.
Vore jag din handledare så skulle jag absolut rekommendera dig att läsa deem för att se om de ska tas med under rubriken "Tidigare forskning".
LKE

Bokbabbel sa...

storyteller: Jag håller som bäst på med nya Atwood, O&C har jag inte läst (ännu).
Ååh, ett temanummer om utopi&dystopi, tack för tipset, det ska jag också kolla upp!

LKE: Ok, super! jag har inte tilldelats en handledare ännu, men jag tar till mig tipsen! tack!