lördag, september 19, 2009

(För?) många karaktärer

Gamla stan-morden av Lars Bill Lundholm XXXX-
Den berömda skådespelaren Peter Branting hittas död i Gamla stan och kriminalkommissarie Axel Hake kopplas in på fallet. Fallet är knepigt och försvåras av att Branting var känd, många av de misstänkta är skådespelare och att Axels särbo Hanna haft kontakt med offret.
Det är länge sedan jag läste de tidigare böckerna om Axel Hake, och då jag tar upp den här boken känns det som om jag skulle ha saknat karaktärerna. Irriterar mig åter på att Axels Hanna är så förtegen och envis, men samtidigt fascineras jag av deras förhållande. Dottern Siri har blivit sju år och är inte alls speciellt oskyldig längre. Vill gärna läsa mer om hur det går för den lilla familjen. Axels syster, veterinären Julia, är dock lika knäpp som vanligt, henne intresserar jag mig inte för, det blir bara tjatigt med hennes problematiska kärleksaffärer.
Nåväl, deckarintrigen är ju trots allt i huvudfokus, och även den håller rätt bra. En hel del dramatik och snaskiga detaljer blir det och boken känns kanske lite väl lång - samtidigt som jag gillar att den får utrymme att breda ut sig. Det är så många karaktärer inblandade att längden behövs, men på grund av det stora antalet får ingen riktigt utrymme att växa, det tycker jag är lite synd.
Rec.ex. från Lind&co.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag älskade den här boken. Både otäck och underhållande om den berömde skådespelaren som blir mördad. Och vetrinärsystern älskade jag. Visst är hon lite egen, men det är ett strålande kvinnoporträtt som inte ryms inom den normala politiskt korrekta litteraturen. En udda kvinna som raggar såriga män. Sen är en rolig. Årets bästa deckare, säger jag som läst både Nesser och Mankell.

Ebba

Bokbabbel sa...

kul med åsikter som avviker lite från mina egna.
Och visst är det bra med avvikande personporträtt, systern faller mig bara inte alls i smaken