torsdag, juni 16, 2005

Boktips för sommaren!

Nåja, nu har jag klurat ut en lista på böcker jag rekommenderar som sommarläsning i hängmattan/segelbåten/bersån/sängen/var ni nu känner för att läsa. Listan växte till sig rätt mycket, så en del fick jag lämna bort. Men det var svårt, det finns ju så många härliga böcker att läsa här i världen! Och det finns böcker som jag kan rekommendera en annan gång (höst/jul/vinter/vår/påskläsning, you name it :D), eller böcker som jag kanske skulle vilja rekommendera även om jag själv inte ens har läst dem ännu =). Men listan som följer innehåller endast böcker som jag någongång har läst. Böckerna är inte ordnade i någon speciell ordning.

"Tordyveln flyger i skymningen" av Maria Gripe En härlig, spännande bok som dessutom utspelar sig på sommaren. Lagom med mystik, intressant. Och minns speciellt att en av karaktärerna ständigt åt salmiak (jag älskar det!) =)
"Vindens skugga" av Carlos Ruiz Zafón Som jag nyligen skrev om denna bok, helt enkelt ett måste för alla bokälskare, en fempoängare!
"Damernas detektivbyrå" av Alexander McCall Smith En annan härlig bok jag nyss läst, underbart varm och charmig, och egentligen inte en deckare ifall ni skulle ogilla sådana. Själv vill jag läsa de andra böckerna i serien i sommar!
"The Other Side of the Story" av Marian Keyes Uttspelar sig i förlagsvärlden och följer med tre kvinnors livsöden som spinns in i varandra. Rolig och "trevlig" bok, perfekt för slappa sommardagar!
"Sierskan" av Barbara Wood Denna var en av de första ordentliga vuxenböcker jag läste, och jisses vad jag älskade den. En spännande och väldigt bra historia som utspelar sig strax före millenieskiftet. Läs! Själv vill jag läsa om denna bok än en gång, länge sen sist.
"Hotfullt paradis" av Nora Roberts Romantik och ordentlig spänning i ett. Tycker om författarens böcker som också innehåller spänning, romanerna om endast kärlek tenderar att bli lite sliskiga.
"Bröllopsgästerna" av Penny Vincenzi Hennes böcker är just i min stil! Många handlingar och personer som hör ihop, spänning och aningen kärlek. Den första boken jag läste av henne, och kanske den bästa. Fast trilogin om Celia är också super, handlar om förlagsvärlden och det är ju aldrig fel =).
"Långt långt härifrån" av Niccolo Ammaniti Minns tyvärr inte särskilt mycket av denna bok, annat än att jag gillade den. Annorlunda!
"Men mest av allt vill jag hångla med någon" av Linda Skugge Linda Skugges dagbok från början av 90-talet. Rolig. Varning: man får lust att bli en ivrig dagboksskribent, men språket lider, Linda svär ofta och mycket =).
"Sommarboken" av Tove Jansson En trevlig samling berättlser om en flicka som tillbringar sommaren på en ö i skärgården (inga mumintroll här inte).
"Anne på Ingleside" av L M Montgomery Aaah, min favorit bland Anne på Grönkulla-böckerna. Anne är själv mamma med fem barn, alla lika fantasifulla som hon. Man önskar att man själv bodde på Ingleside.
"Angels and Demons" av Dan Brown Håller dig fastnaglad tills du läst ut boken, så planera inte in något viktigt. En spännande sidvändare med Robert Langdom från Da Vinci-koden i huvudrollen.
"28 timmar på ett dygn" av Allison Pearson Skatta dig lycklig att du har semester och inte har det lika stressigt som bokens karriärmamma.
"Drakarna över Helsingfors" av Kjell Westö Trevlig Helsingfors-nostalgi, men populär även bland andra än Helsingforsbor. Finns även som film, men boken är nog bättre.
"Kära Agnes" av Håkan Nesser Annorlunda brevroman, psykologiskt djup.
"Gömda" av Liza Marklund Ifall du ännu inte läst den, gör det nu. Blir du djupt begeistrad av familjen Erikssons öden finns fortsättningen "Asyl". Fast tyckte bättre om "Gömda". Obehaglig sann historia.
"Med svek i sinnet" av Elizabeth George En bra deckarförfattarinna, och detta är väl typ den enda av hennes böcker som utspelar sig under sommaren, därför valde jag den =).
"Tjuvarnas marknad" av Jan Guillou Läs om tjuvarna som härjar bland Stockholms grädda.
"Se dig inte om" av Karin Fossum Väldigt bra deckare med intressant vändpunkt.

Jaha, hoppas någon av dessa böcker lockar er =). Själv tar jag också gärna emot lästips, så hör av er! Sommarkram! =o)

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra idé! Jag härmade och skrev en egen lista över sommarboktips. :)

http://www.enjoydiary.com/marika