tisdag, maj 18, 2010

Skräck med samtidsmarkörer

Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist XXXX-
En liten babyflicka hittas övergiven i skogen och omhändertas av ett äldre par som förvarar henne i källaren (Joseph Fritzl-varning!) för att hennes osannolika förmåga att sjunga ska hållas ren och oförstörd. Fjorton år senare träffas denna speciella flicka, Theres, en helt vanlig flicka, Teresa, och ondskan som lurat i bakgrunden med bara ett par utbrott får ny bränsle.
Jag förväntade mig något övernaturligt men fick i stället en berättelse om ondska. Jag imponeras av Ajvide Lindqvists sätt att skildra ondskan och vad som leder fram till den - samtidigt både inlevelsefullt och avståndstagande - han tar inte parti. Lilla stjärna blir en fascinerande och obehaglig berättelse med framför allt populärkulturella samtidsmarkörer som ABBA, Idol och Allsång på Skansen men också sociala medier. John Ajvide Lindqvist skriver återigen en berättelse som är lite annorlunda än hans tidigare böcker men samtidigt lika bra och obehaglig. Jag tror att vi ännu kommer att få se mycket av denne svenske skräckkung i framtiden, och tur är väl det!
Rec.ex från Ordfront.

5 kommentarer:

Helena sa...

Jag tror också att vi kommer att få många fler spännande berättelser från Ajvide framöver, han har visat att han kan förnya sig även om hans teman ofta sammanlänkas.

Bokbabbel sa...

Vad är väl bättre än ett mångsidigt och bra författarskap?

Intressant förresten, hur vissa har uppfattat att boken saknar det övernaturliga elementet och andra inte. kanske värt ett helt eget blogginlägg?

Helena sa...

Ja, det är en intressant iakttagelse väl värd att blogga om - det kanske handlar om vad man förväntar sig och vad man menar med övernaturligt.

Cinnamon sa...

Blir så sugen på att läsa den. Har reserverat den på bibblan. Hans böcker brukar vara riktigt otäcka..

Bokbabbel sa...

helena: Jag har surfat runt lite bland recensionerna, får se ifall jag skriver ihop något, gränsen till det övernaturliga är ju lite flytande såklart

cinnamon: Du har bra läsning framför dig! Är det lång kö?