onsdag, maj 19, 2010

Nice one, Nesbö!

Pansarhjärta av Jo Nesbö XXXX+
Två kvinnor hittas mördade i Oslo, drunknade i sitt eget blod. Polisen står handfallen och Kaja Solness skickas ner till Hong Kong för att leta rätt på Norges seriemordsspecialist. En specialist med alkohol- och narkotikaproblem, allas vår Harry Hole. Hole följer motvilligt med tillbaka till Norge och väl där hittar han slutligen ett samband mellan mordoffren - en gemensam natt i en fjällstuga. Problemet är bara att det fanns flera personer i stugan den natten, och att de nu håller på att mördas, en efter en.
Här är det spänning för hela slanten! Morden är extremt bestialiska, jag som sällan reagerar med obehag på sådant jag läser riktigt ryser till. Nesbö har skrivit Piratförlaget hittills tjockaste bok - mitt icke-korrekturlästa förhandsexemplar går löst på imponerande 647 sidor! Ibland känns boken nog lite lång, men Nesbö förtjänar en eloge för att han faktiskt lyckas hålla spänningen uppe och förvilla läsaren med tvära kast i intrigen! Och bokens längd känns faktiskt motiverad, här är det många intrigspår att hålla reda på. Resorna i jakt på ledtrådar och mördaren går över halva världen, och Harrys känslor och privatliv gör lika tvära kast som vanligt!
Här har ni en ruskig tjockis som kan hålla er sällskap i hängmattan under sommaren!
Rec.ex. från Piratförlaget.

1 kommentar:

M sa...

Hej! Jag blev också innehavare av ett sådant förhandsex. och läste allt i ett svep. Jag tycker att du beskrivit handlingen kort och bra och håller med dig om allt du skriver. Därför förvånar det mig att boken fick sådan hård kritik när den kom ut och det rör i stort sett allt du beskrivit (jag också för den delen) som bra: längden (någon tyckte att den var 150 sidor för lång), den ologiska handlingen (de många vändningarna och förekomsten av seriemördare i lilla Norge) samt de många vändningarna. Roligt att se att någon annan också uppskattade den!