tisdag, maj 25, 2010

Bra tills det snabba slutet

Den farliga leken av Mari Jungstedt XXXX-
Livet leker för gotländska Jenny Levin. Sen ett år tillbaka är hon en framgångsrik modell för en stor modellagentur i Stockholm och nu har hon dessutom lyckats charma den snygga fotografen Markus Sandberg. Men när de befinner sig på en modefotografering på den ensliga ön Furillen blir Markus våldsamt misshandlad med en yxa och väl hemma i Stockholm tycker Jenny att det känns som om någon följer efter henne...

Mari Jungstedt skriver i jämn takt, det här är hennes åttonde deckare på lika många år. Den håller samma stil som de övriga samtidigt som det känns som om Jungstedt blivit lite säkrare i sitt sätt att skriva, det känns inte klumpigt eller stelt vilket det i någon mån gjort i de tidigare böckerna. Som undantag kan nämnas den styltiga repliken "Vet du om det var något bråk som föranledde misshandeln?", en replik jag har svårt att tro att ett gift par skulle använda, speciellt inte då de väckts ur sin sömn halv sex en morgon. Men i övrigt fungerar det alltså, och jag tycker om att man får följa många karaktärer i boken, inte bara de klassiska kommissarie Anders Knutas och reportern Johan Berg. Jag vill dock protestera kraftigt mot det abrupt snabba slutet - jag behöver inga långa utredningar om "hur gick det sen", men efter över 350 sidor kan man bara inte komma på vem mördaren är och sedan presentera ett slut på bara några ynka sidor! Lite mera uppbyggd spänning och misstankar redan tidigare, lite mera dramatik eller diskussion efter lösningen. Läsaren känner sig väldigt avsnoppad annars!

En rolig detalj är förresten att Johan på Gotlandsfärjan mot fastlandet köper en pocketdeckare vid namn Den du inte ser (Jungstedts debutroman). Kul, gillar sådana här lekar med "verkligheten" i böcker!
Rec.ex från Bonniers.

Inga kommentarer: