måndag, maj 10, 2010

Dystopitrio

Av ingen speciell anledning har det blivit en paus för mig när det gäller Lyrans Tematrion. Denna vecka handlar det dock om dystopier, och då kunde jag ju inte låta bli att hoppa på. Under sommaren drar energiska Lyran dessutom igång en dystopiutmaning som jag tänkte försöka hänga på. Men mer om det i sinom tid.

1. Brave New World av Aldous Huxley. Dystopiernas dystopi om jag får säga min åsikt. En av de tre klassiska dystopierna vid sidan av Zamiyatins We och Orwells 1984. Skrev min kandidatavhandling om verket och håller som bäst på med att utveckla den texten till en avhandling pro gradu. Ytterligare ett projekt är att få upp en recension av romanen hit på bloggen, det har jag av någon oförklarlig anledning missat att göra tidigare.

2. Enhet av Ninni Holmqvist. Man behöver inte gå tillbaka tiotals år i litteraturhistorien för att hitta bra dystopier, Holmqvists romandebut Enhet från 2006 är en ypperlig modern dystopi. Barnlösa äldre kvinnor och män förs till en anläggning där man utför medicinska test på dem och sakta men säkert avlägsnar relevanta organ av dem.

3. A Handmaid's Tale av Margaret Atwood. En av de första dystopier jag läste tror jag, ochstort intryck gjorde den på mig. Ogifta kvinnor som används som surrogatmödrar och får namn enligt viken man de tillhör, Offred etc.

Inga kommentarer: