onsdag, april 14, 2010

Aka-porrsbesvikelse

Ränderna går aldrig ur av Agnes Hellström XXX
Elin har bott med sin mamma i dötrista Gimo hela sitt liv, och det känns som om hennes drömmar går i upplevelse då hon får börja gymnasiet på internatskolan Sigtuna Läroverk. Elin har dock lite svårt att passa in i den konservativa miljön där de äldre eleverna förväntas uppfostra de yngre.
Det här blir en spretig bok. Ganska raskt avhandlar Hellström diverse små och större problem på vägen. Hon berättar dem också, i stället för att gestalta dem. Elin trivs inte hemma i Gimo där alla bara stagnerar och inte kämpar vidare, men då hon är på skolan vill hon också bort. Ena stunden är hon vän med den truliga rumskamraten Simone, i nästa stund är det Lydia som gäller. Det känns som om Hellström vill mycket, som om hon har en hel del idéer som hon dock dumpar halvvägs, aldrig riktigt för till slut. Hafsigt.
Och är det inte så att en aka-porrbok som visar sig vara en besvikelse känns nästan ännu värre än en "vanlig" bok som gör det?

4 kommentarer:

Vettets väktare sa...

Hm? Vad menas med aka-porrbok? Är jag trög nu?

Bokbabbel sa...

haha, det är ett begrepp som många känner till men många inte. borde kanske ha definirat det närmare.

Det handlar alltså om böcker som utspelar sig i akademisk miljö, helst internatskolor :) Inget porr i dess riktiga bemärkelse, men många boknördar, mig själv inräknad, verkar ha en fetisch för det här med internatskolor och andra akademiska miljöer. Exempel är t.ex. Harry Potter-böckerna, Den hemliga historien, Manuskriptet m.m.

Vettets väktare sa...

Aha, jag trodde det var "also known as"-porr eller variant på det. "Also known ass" till exempel? Tack för upplysningen!

Bokbabbel sa...

haha, nej, inget sånt! :D