onsdag, september 17, 2008

Well done James!

"Bright Shiny Morning" av James Frey XXXX½
För er som känner er sugna på den här boken kan jag glädja er med nyheterna att den är bra. Verkligt bra! James Frey fortsätter med sitt speciella sätt att skriva mest utan skiljetecken men det fungerar det fungerar. Efter böckerna om drogmissbrukaren som var eller kanske inte var James Frey själv, är detta nu en roman där Los Angeles har huvudrollen och insprängt bland de övriga berättelserna som utgör romanen finns bitar ur historien om LA samt fantastiskt roliga fun facts om staden (man får gifta sig med en sten etc.). Ja, Helena har rätt, man måste hålla i minnet att denne unge man har drivit med sanningen redan tidigare. Men ändå.

Här finns alltså några historier man får följa; filmstjärnan med den mörka hemligheten, uteliggaren som bor på en allmän toalett, det unga paret som kommer till Los Angeles inte för att söka lyckan men för att slippa sitt eländiga liv samt hushållerskan som borde få sitta på universitetsbänken i stället för att skura toaletter hos Cruella de Vil själv. Och så förstås kortare inslag om än den ena och den andra. James Frey balanserar kanske på linan där det finns en risk att det skulle bli för tjatigt med t.ex. inslagen om LA:s historia, men linan hålls spänd och Frey tar sig över med glans. Nu låter det dessutom som om boken skulle vara väldigt splittrad med olika berättelser här och där, men det är den verkligen inte, den hålls väldigt snyggt samman utan att för den delen löjligt vävas ihop á la: "egentligen var de alla kusiner" eller något liknande dumt.
Så läs den gott folk, och njut! Kanske tycker även ni att den måhända platsar bland årets topp fem-böcker? Jag tänker nämligen att det kunde vara så.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, läspeppen blev ju icke mindre efter ditt inlägg ;) Jag har ju ett avtal med mig själv som jag tänkte försöka hålla, men läst kommer den definitivt att bli. Oh yes. Megapepp.

Anonym sa...

LÄTT ett av årets fem bästa böcker, det vågar jag säga redan i september... Roligt att du gillade den!

Bokbabbel sa...

lisan: Den som väntar på något gott... :)

helena: Mm, den var BRA!