torsdag, september 18, 2008

Inte illa alls

Ibland är det speciellt trevligt att studera litteraturvetenskap. Som igår, då jag kunde sitta på ett mysigt café med en imponerande bokhög, läsa lite här och var medan jag avnjöt en grekisk sallad och en kopp té. Att få känna sig produktiv efter att ha läst ut en deckare (kurslitteratur you know).

"Roseanna" av Sjöwall&Wahlöö XXXX-
Detta är den första boken i serien Roman om ett brott. Tio böcker finns det om Martin Beck, och i den här boken undersöker han mordet på en ung kvinna som hittas i en kanal. Jag gillar boken för dess lite gammaldags charm med brev och telegram :). Spänningen kunde dock ha fått krypa på lite tidigare, nu gick det som det tyvärr ofta gör i deckare att poliserna undrar och funderar och allting går långsamt framåt medan allt till sist händer under de sista 10-15-20 sidorna.
Martin Beck har visserligen familj, men speciellt förhållandet till hustrun verkar rätt dysfunktionellt och jag undrar om Beck fått stå som modell för de nordiska deckarnas enstöringspoliser (Sejer, Wallander, Erlendur m.fl.).
Böckerna om Martin Beck har även filmatiserats, men jag har faktiskt aldrig sett någon av filmerna. Borde jag?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att du borde också se dem, för de har så fina rollprestationer både i den gamla och den nya uppsättningen. Både Martin Beck men framför allt Gunvald Larsson är toppen.

Bokbabbel sa...

ok, good to know :)

Catrin sa...

Å vad jag blir avundsjuk! det är nu 20 (!!)( år sedan jag läste grunkursen i ltt.vet. men jag minn ännu känslan du beskriver.

Men jag satt på café Panorama i Kulturhiuset, eller på ett café som heter Select som inte finns längre.

BTW, du behöver ej se ngn av Beck-filmerna. Men det finns en karaktär som är ganska skojig - Becks granne på balkongen.

Martina sa...

Om du ska se Beck-filmerna så se de gamla med Gösta Ekman. De nya är, i mitt tycke, bara nån sorts Hollywoodaction-kopior.

Anonym sa...

Se "Mannen på taket", den gamla med Carl-Gustaf Lindstedt som Martin Beck.

Bokbabbel sa...

catrin: Nå, jag är normalt ingen caféläsare, men speciellt här i Sverige verkar det vanligt och det var ju onekligen väldigt trevligt... :)

martina&snowflake: Ska försöka lägga på minnet!