lördag, januari 19, 2008

Hjälp!

Hej alla bokbloggare där ute! Sambon min förhåller sig lite skeptiskt till allt mitt bokbloggssurfande, men nu måste vi slå våra kloka huvuden ihop för att bevisa hur fel han har! :P Han är nämligen ute efter boktips om förföljelse/Auschwitz-berättelser i stil med Imre Kertesz, Art Spiegelman och Hédi Fried och behöver alltså min/vår hjälp! Jag skulle alltså bli jätteglad över en jättevåg hjälpande kommentarer med tips (eller påpekanden om bokbloggars förträfflighet ;))! Tack på förhand! :)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, gillar med sådana böcker. De jag på rak arm såhär kommer på som jag själv läst ganska nyligen är Benny Grunfelds Tonåring i Hitlers dödsläger. Är egentligen en ungdomsbok, men mycket bra. Självbiografisk. Läste också Lena Einhorns Ninas resa för ett tag sedan. Kan rekomendera även den! Jag tar gärna del av tipsen ni får! =)

Anonym sa...

För många år sedan läste jag "Lägerfånge A5272" av Eva Schloss & Evelyn Julia Kent. Eva Schloss är Anne Franks styvsyster och överlevde koncentrationslägret Birkenau.

Bokbabbel sa...

Tack för tipsen så här långt!

Bookhousegirl sa...

Det kanske är helt OT men jag läste Pojken i randig pyjamas av John Boyne om två små pojkar som levde på var sin sida om stängslet vid Allt svisch, riktigt bra ungdomsbok om andra världskriget.

http://bookhousegirl.blogspot.com/2007/07/pojken-i-randig-pyjamas-john-boyne.html

Bokidioten sa...

Har han läst Primo Levi? På italienska finns det en hel del riktigt bra skildiringar av andra världskriget: en kopp choklad hos Hanselman av Rosetta Loy hör till mina favoriter.

Anonym sa...

Sophies val av William Styron. Den utspelar sig på 50-talet, men har en del tillbakablickar till WWII då Sophie var fånge i Auschwitz.

Bokbabbel sa...

Tack för alla tips, jag ska framföra dem tillsammans med en pik om bokbloggars nyttighet :)

Marianne sa...

Rudolf Vrba måste läsas.
"Jag flydde från Auschwitz" viker inte undan för beskrivningar av det dagliga våldet och eländet i lägret.
Mycket bra som komplement till den mer analyserande Primo Levis "Är detta en människa?"