onsdag, januari 16, 2008

Min läsning

Jag har inte gett något bokrelaterat nyårslöfte inför 2008. Orsaken till det är främst att jag p.g.a. studierna redan har böcker jag "måste" läsa, och att jag anser att jag har en relativt bra balans mellan kön och språk då det gäller valet av böcker. Lite fler klassiker eller Nobelpristagare kunde jag ju försöka klämma in, men vi får helt enkelt se hur det går.

Igår kväll insåg jag plötsligt att de flesta (alla?) böcker jag köper eller lånar nuförtiden är en bok jag hört/läst någonting om och alltså har någonslags uppfattning om. Dels finns inte tiden att strosa omkring i bibliotek och bokhandlar dagen lång, dels finns det underbara bokbloggar som uppdaterar mig om vad som är på G i böckernas värld. Fenomenet upprör mig alltså inte, det kändes bara konstigt att inse.

3 kommentarer:

Erika sa...

Jag känner verkligen igen mig i att jag bara köper och lånar böcker jag blivit rekommenderad eller läst om någonstans, ofta genom en tidning eller bokblogg. Därmed browsar jag nästan aldrig fritt bland hyllorna... Å andra sidan är jag överlag nöjd med mitt urval och jag lägger hellre tid på böcker jag redan har en uppfattning om och tror att jag kommer gilla än att chansa vilt. När jag var yngre browsade jag dock mycket, på vinst och förlust.

Anonym sa...

Jag kan faktiskt sakna det där browsandet ibland. Inte för att jag har slutat helt och hållet, även om jag också hör till gruppen bokläsare som till största delen går på förhandsrekommendationer numera. Men det som jag saknar har jag saknat i säkert tio års tid - att gå till biblioteket, veta att man behöver något att läsa eftersom man inte har några olästa böcker hemma. Smaka på den! Och till det stadiet lär jag ju knappast ha några utsikter att återvända, någonsin.

(Nu blev jag så fast i den här nostalgiska känslan att jag misstänker att jag måste fördjupa mig i ämnet på konsonantmylla.)

Bokbabbel sa...

Erika: Visst, man sparar definitivt tid genom att veta vad man är ute efter, det finns alltför lite tid i världen för att läsa alla böcker (ok, om man skulle läsa färre bokbloggar kanske man skulle hinna bättre :P). Men:

Cassiopeia: Visst saknar jag browsandet ibland, absolut! Däremot vet jag inte om jag någonsin upplevt det där med att inte ha en enda oläst bok hemma, och tror inte jag vill uppleva det heller, det känns ju som en trygghet (abibliofili you know ;)). Fast visst kunde jag försöka läsa bort mer litteratur ur den egna hyllan innan jag ens närmar mig ett bibliotek eller en bokhandel (IRL eller på nätet)