söndag, januari 31, 2010

Life-sized

Little girls are cute and small only to adults. To one another they are not cute. They are life-sized.
- Margaret Atwood, Cat's Eye

Läser Cat's Eye och berättelsen om hur illa småflickor kan göra varandra kryper närmare, blir obehaglig, klibbig, kvävande. Atwoods jag-berättare river huden av sina fötter, det gör ont men det har hon åtminstone kontroll över.

4 kommentarer:

Holly Hock sa...

Vilket citat! Atwood är bra. Jag har inte läst "Cat's Eye", men det borde jag göra. /Therese

Tekoppen sa...

"Kattöga" läste jag redan när jag var tretton och den har verkligen fastnat. Faktiskt så har just det citat du har med här fastnat extra noga, det är nog den detalj ur boken jag minns allra mest och som har funnits kvar i bakhuvudet genom åren. Vet att jag har försökt återberätta det många gånger, men vet inte om jag någonsin fått någon att riktigt förstå hela innebörden. Fast jag har för mig att det låter mycket lamare på svenska. Life-sized, vilket ord!

*sestr*

Bokbabbel sa...

holly: vad har du läst då? Jag har endast läst dystopierna Handmaid's Tale och The Year of the Flood, men dem gillade jag.

tekoppen: Läste boken 2006 (då jag gick grundkursen i litteraturvetenskap som jag är nu är mentor i/för), mindes att den var bra och obehaglig men inte graden av obehag. Vad lustigt att du minns just detta citat, men visst är det starkt!

Holly Hock sa...

Nu ska vi se, ja, jag har också läst "The Handmaid's Tale" och "Oryx and Crake". Också "The Blind Assassin". Men som sagt, jag borde läsa mer av henne, mycket mer. Förresten såg jag att Bloomsbury ger ut en jubileumsutgåva av några av hennes böcker. Kanske är det läge att köpa och läsa. /Therese