torsdag, augusti 27, 2009

Underbara "Bellefleur"

Bellefleur av Joyce Carol Oates XXXX½
Efter att ha läst JCO:s dagbok där hon så ivrigt beskriver skrivprocessen med Bellefleur blev jag väldigt sugen på att läsa boken. Och tur var väl det, för vilken magnifik läsupplevelse det var!
Boken är en släktkrönika med släkten Bellefleur som huvudperson, men där finns inslag av gotik och mystik och boken kan inte beskrivas annorlunda än maffig. Lite underlig blir den ibland, och boken är väldigt speciell, kanske den enda i sitt slag (både en bra och en dålig sak - finns det verkligen ingen annan bok man kan "trösta" sig med efter att den här är slut?).

Det var en vindstilla, andlöst vacker junidag (bara några få moln, tunna, fjäderlätta som maskrosfjun, var penslade mot den porslinsblå himlen) som Vernon Bellefleur efter mer än tjugo års misströstan om att bli poet (en sann poet, som han uttryckte det: alla andra kallade honom lättsinnigt, rentav föraktfullt, för Poeten) helt plötsligt, till följd av en fasansfull skräckupplevelse, äntligen blev poet. Vilket han skulle förbli i resten av sitt ovanligt långa liv.

Sådant här läser man helt enkelt inte ofta! En hel del död och andra mystiska händelser inträffar, och boken är uppbyggd på det intressanta sättet att varje kapitel är en liten historia i sig. Tillsammans bildar de sedan en relativt sammanhängande roman med tidshopp hit och dit för att beskriva olika medlemmar av den stora släkten. Som tur var kom boken med ett släktträd, så man hade en möjlighet att följa med i svängarna.
En av sommaren (årets!) bästa läsupplevelser! Perfekt att gotta ner sig i när hösten är på intågande! Läs!

P.S. Men varför har denna fina roman fått så fruktansvärt fula omslag? Googla boken så får ni se!

7 kommentarer:

snowflake sa...

Så du föll för Vernon? Det var lätt att få favoriter, en av mina är Jedediah. Men Leah tyckte jag blev lite obehaglig med tiden.

Bokbabbel sa...

Snarare föll jag för det här citatet :) Leah var lite obehaglig ja! Raphael var lite charmig ibland, då han drog sin undan från sin skräniga släkt. Och nörden Bromwell :D

snowflake sa...

Ja Bromwell var också fin. Hur han planerade sin flykt från skolan... :-)

Och hon 100-åringen, som skaffade sig en älskare! Minns inte vad hon hette just nu.

Jessica (ord och inga visor) sa...

åh herregud vad jag blev sugen på att läsa den här. skyndade in på adlibris, bokborsen och antikvariat.net men där fanns den minsann inte. buhu :/ men tusen tack för tipset och en väldigt peppande recension!

Bokbabbel sa...

bokstävlarna: 100-åringen, var det Elvira hon hette...?

Jessica: Jag veeet, ingen aning om varför den inte finns till salu längre, men den torde vara en gammal klassiker på bibliotek åtminstone, och så gäller det att hålla ögonen öppna på loppisar etc. Kul att du gillade recensionen!

Bokflickan sa...

Nej, bokomslaget var verkligen inte snyggt, har googlat runt för att hitta boken men tyvärr verkar den inte finnas någonstans. Synd för jag blev jättesugen att läsa den efter att ha sett din recension.

Bokbabbel sa...

Den är tyvärr och obegripligt nog svår att få tag på ja, du får beställa på engelska (själv läste jag på svenska) eller hålla utkik i bibliotek och antikvariat! Lycka till med jakten! Och kul att du inspirerades, fler ska läsa denna fina bok med de förfärliga omslagen :)