tisdag, december 14, 2010

Thriller-thrilled

Sister av Rosamund Lupton XXXX
Den här hösten har det blivit många deckare/thrillers, och mycket på engelska också för den delen. Sister hade jag varit sugen på redan tidigare, så döm om lyckan när jag fick låna den av min bokmaliga vän N. Hade dock glömt bort att den också var en thriller, men det passade ju bara bra in på temat som på Twitter (häpp, där nämnde jag det igen!) går under den av Helena myntade benämningen Stora Thrillerhösten 2010.

Men ja, Sister alltså. Beatrice bor i New York och har ett bra jobb och en bra fästman. Så får hon ett samtal från hemlandet England, hennes lillasyster Tess saknas. Beatrice tvekar inte en sekund utan kastar sig direkt på flyget över Atlanten. Beatrice, och läsaren med henne, dras sedan in i en härva av genforskning, gravida utsatta kvinnor och människor som inte tror Beatrice när hon i sten hävdar att allt inte står rätt till. Lupton framhäver hela tiden de starka banden mellan syskonen även om Beatrice - den förståndiga storasystern - får inse att hon kanske inte kände sin lillasyster riktigt så bra som hon trodde.

[...] I wasn't an Arabella, a name with loops and flourishes in black-inked calligraphy; a name that contains within it girls called Bella och Bells och Belle - so many beautiful possibilities. No, from the start I was clearly a Beatrice, sensible and unembellished in Times New Roman, with no one hiding inside.

(Som parallelläsning till citatet rekommenderar jag förresten Läsdagbokens inlägg "Fancy a fackbok?"!)
Korta stycken, tack och lov inte med cliffhangers men ändå med en sådan takt att man hela tiden vill läsa vidare. Sister är Luptons debutroman och jag antecknar mentalt ytterligare en författare vars utgivning jag vill hålla koll på i framtiden.

6 kommentarer:

Helena sa...

Å vad trevligt, den här boken står nämligen i min bokhylla efter en av mina hysteriska bokbeställningsomgångar i höstas. Ännu en bok att lägga ner i julpackningen kanske...

Bokbabbel sa...

"en av mina hysteriska bokbeställningsomgångar", haha, vilket citat! Jadå, den här håller dig nog gott sällskap under julhelgen, går snabbt att läsa också trots att den häftade versionen såg sådär halvtjock ut

Bokomaten sa...

Åh, men gud, jag hinner inte med alla böcker jag sätter som favoriter till nästa beställning.

Bokbabbel sa...

Det får bli en sådan där episk första beställning för 2011, kanske en bok för varje vecka av det nya året ;)

Anonym sa...

Jag har för mig att Johanna Ö gjorde en unboxingfilm när hon hade beställt hem en massa gravidböcker? Jag orkar inte leta redan på inlägget hos Bokhora (eller om det var i hennes andra blogg)), men minns att det var en rätt kul blinkning till just teknikbloggarna... :)

Det lär komma en ingående skumtomterecension snart då, antar jag? ;)

Bokbabbel sa...

Nu hamnade din kommentar lite fel, men det gör väl inget :) Jaa, du har så rätt, det gjorde hon! Och här gick jag helt fräckt och tog åt mig äran ;)

Jajmen, skumtomtarna ska absolut smakas på, hade tänkt göra det ikväll men jag var tvungen att äta upp några klementiner (satsumas? mandariner?) i stället