måndag, oktober 25, 2010

Läsdagbok? Yessir!

Helena städar skåp och hittar en gammal läsdagbok, blir nostalgisk och frågar sina läsare om de har läsdagböcker. Åtminstone den här läsaren har det! Jag hyser en osunt stor kärlek för skrivande, inte bara det skönlitterära hantverket utan också det rent fysiska, att rista med bläck på papper (gissa tre gånger vilken post jag oftast innehade då jag var aktiv inom föreningslivet!), och åtminstone i det här fallet är det här något som gläder mig stort även flera år efter själva skrivandet. Sedan mitten på augusti 2002 har jag nämligen plitat ner varenda bok jag har läst - den 13 juni 2009 var jag uppe i 625 stycken och sedan dess har det tillkommit ytterligare cirka 200 - och det tillsammans med bokliga tankar här på bloggen är nog inte illa det!

I det senaste numret av ViLäser intervjuades en man som fört läsdagbok i 40 år. Jag vill härmed uppmana redaktörerna på ViLäser att anteckna "Intervju med Bokbabbel" för augusti 2042 då jag kommer att ha uppnått samma bedrift!

16 kommentarer:

Helena sa...

Fint med så idogt läsdagboksantecknande! Jag önskar att jag varit mer konsekvent, men å andra sidan har jag ju väldigt utförliga läsanteckningar från de senaste åren i och med bloggandet. Saknar ändå en fysisk bok att anteckna i, så teknofob jag är, så jag ska nog ta och skaffa mig en från och med årsskiftet. Sedan kan jag vara med i det där ViLäser-reportaget med dig 2042 (jisses, då är jag 62 år!) och gagga om gamla läsupplevelser. :)

Bokbabbel sa...

Vilket magnifikt reportage det kommer att bli! ;)

Ja, bloggen kan man (som synes) söka så mycket lättare i, så jag är väldigt glad över att ha båda. Men som sagt, glädje över det fysiska skrivandet (och över häften såklart!), och även en liten rädsla över att någon underlig cyberkrasch en dag skulle komma och utplåna hela bloggen. Rys!

Saralito sa...

Jag började skriva läsdagbok i juni 2009, men ångrar bittert att jag inte gjort det redan tidigare. Det är ju underbart att ha!

Bokbabbel sa...

men du är åtminstone på rätt väg!

Titti/Hellre barfota än boklös sa...

Jag har fört läsdagbok sedan mitten av 2004 har jag för mig. Det är kul att gå tillbaka och kolla vilka böcker jag läste för flera år sedan. Det enda som är tråkigt är att jag inte började föra läsdagbok mycket tidigare.

Bokbabbel sa...

håller helt med!

a-lo sa...

Du läser verkligen imponerande mycket du.

Jag hyser en osunt stor kärlek till excel.. Så förutom bloggen har jag alla recensioner och statistik samlade i ett excelark. Men innan ms office kom in i mitt liv skrev jag ner betyg med skrivmaskin (ja, så gammal är jag)! Har hållit koll på vilka böcker jag läst sen 1985.

PS. Jag chansar vilt på att du motvilligt brukade väljas till sekreterare.. DS.

Bokbabbel sa...

a-lo: Ja, jag har fått höra det med jämna mellanrum ;)
Jag har börjat skriva upp lästa böcker även i Excel i år. däremot kan jag inte använda programmet ordentligt, så jag tror jag får fråga min pappa, Excelkungen, om hjälp ifall jag vill räkna ut statistik. Men åh vad fint med bokkoll sedan 1985! 25 år!

P.S. kanske har du rätt där i din vilda gissning!

It's all about Books sa...

Jag har skrivit upp sedan 99 tror jag, men du har läst grymt många fler än jag! Ditt lästempo är verkligen beundransvärt.

Bokbabbel sa...

nåmen vad bra, då vi vinner vi i varsin kategori ;)

Sofia sa...

Jag har skrivit läsdagbok sedan tvåan, tror jag, och med tanke på att jag för tillfället bara går i sjuan och inte har en tanke på att sluta ifall jag inte dör i förtid tror jag att jag bland dina läsare kan ta mig upp i täten på trogna läsdagboksförare om ett tiotal år :)

Bokbabbel sa...

Mycket bra, tänk vad framtiden kommer att ha nytta av oss som troget arkiverade vår läsning! ;) Fortsätt i samma stil!

Magnus Axelsson sa...

Jag har fört läsdagbok i ungefär 10 år. Den tidigare i år gick jag över till en digitalvariant, men jag skan återta den på papper.

Bokbabbel sa...

det är ändå något visst med en pappersvariant ja! men huvudsaken är väl att man har någonslags anteckningar

Anonym sa...

Själv började jag föra läsdagbok 1 okt 1976. Hade nog läst många innan dess också. Titeln på den första noterade boken är "På jakt efter vilda västern" författare är Harry Kullman. Javisst är jag "pojke". Boken var nog dokumentärt inriktad vad jag minns.

Såg ett TV-inslag med Håkan Nesser igår 27.10 Där han sa att "man bör väl ha läst tusen böcker innan man skriver en själv" Lite lustigt tänkte jag för det är bara en månad sen jag själv lämnade in mitt första bokmanus till ett finländskt och ett svenskt förlag.
Jag fyller Nessers kriterium om tusen böcker.
Bästa bokhälsningar, Enrico

Bokbabbel sa...

1976, vad härligt! och vad fint att du hållit uppe den vanan, det vore synd om du skrivit läsdagbok i säg 15 år och sedan plötsligt slutat.

Fint med manus också, lycka till! Jaha, jag har ju kring 800 böcker i läsdagböckerna redan, om jag håller uppe samma lästakt torde det ta max två år tills jag är uppe på tusen. Häpp!