onsdag, oktober 06, 2010

Inte riktigt som French, men nära

The Poison Tree av Erin Kelly XXXX-
En författare lik Tana French skulle Erin Kelly vara, och Boktoka och Bokhore-Helena hade läst och tokgillat. Glädjen var alltså stor då jag plötsligt upptäckte The Poison Tree i bibliotekskatalogen på nätet. Nu kan man ju tycka att det är lite lustigt att jag söker författare som skriver i samma stil som Tana French innan jag ens läst alla Frenchs böcker, men Okänt offer gjorde så stort intryck på mig att jag tänker mig att även de övriga böckerna av French är givna favoriter. Och förhoppningsvis alltså då även de böcker skrivna av författare "i French-land", som Boktoka kallar det.

Och visst finns det French-vibes i The Poison Tree. Huvudpersonen Karen, ett språkgeni i slutskedet av sina studier, som delat lägenhet med tre tennisspelande pärlörhängesflickor stöter plötsligt på skådespelarstudenten Biba i en universitetskorridor. Biba och hennes äldre bror Rex bor i ett stort halvruffigt hus (hello Okänt offer!) och framför allt Biba blir just den friska fläkt Karen har saknat i sitt liv.

"'Karen,' she said, and for the first time I loved the way my name sounded on another person's lips."

Det blir en long hot summer, den präktiga Karen vänjer sig vid en oregelbunden dygnsrytm och otaliga glas rödvin (mm, rödvin). Men, som det står på bokens omslag, "By the end of that summer, two of the would die". Berättandet med dubbel tid fungerar bra, den vuxnare Karen har en hemlighet som inte ens läsaren vet, och berättelserna välvs skickligt in i varandra. Jag tycker om språket, men fastän boken är av normallängd kommer den emellanåt att kännas lite seg. Välskriven hela tiden, men ändå lite trög. Och precis som Helena har jag svårt att förstå Karens fascination för den överdramatiska jobbiga Biba. Rex blir lite väl beskyddande i sin tur, men jag skulle välja honom flera gånger om! Mot slutet tar boken sig dock igen, de två tidsspåren får sina lösningar och jag läser fortare. Skriver Erin Kelly fler böcker kommer jag att läsa dem. Men i samma klass som Tana French tävlar hon (åtminstone ännu) inte.

9 kommentarer:

Helena sa...

Intressant att du fann den seg! Själv slukade jag den, hoppades på förseningar i trafiken och allmänt oflyt så att jag skulle få fler lästillfällen. Jag, som alltså befann mig i London under den där heta sommaren 1997, blev helt begeistrad av stämningen och tycker nästan det är strået vassare än French. Men det är nog min partiskhet pga personliga minnen och identifikationsfaktorn som spökar där. Oavsett: helt klart en författare att hålla koll på!

Har du läst Barbara Vines Fatal Inversion? (Ödesdiger vändning på svenska). Det finns en hel del beröringspunkter med den romanen också.

PS: Hur går det med Franzen? Jag har fortfarande inte läst ut, vilket kan bero på att det är min sängbok. Tänker att om jag VERKLIGEN älskade den skulle jag släpat med den i väskan och riskerat ryggont. Det är nog masshypen som är problemet.

Bokbabbel sa...

vad fint med personlig erfarenhet, kan tänka mig att det lyfter läsupplevelsen! och du har ju faktiskt läst alla Frenchs böcker vilket jag ju inte direkt gjort (ännu!).

Nej, men Barbara Vines bok ligger högt på vill läsa-listan, ska försöka ordna lite i prioritetsordningen för sen var det ju Tony&Susan (har du beställt?) och en hel massa annat jag vill ha också. förutom alla böcker som ligger hemma och dräller alltså.

Franzén är även min sängbok så det går tyvärr segt och det är synd eftersom det absolut finns potential för den! ska försöka göra rum i väskan för den och ta den med till jobbet emellanåt så att jag kommer någonvart...!

Det mörka tornet sa...

Spännande med dina tankar runt boken. Har länge varit intresserad av att läsa den. Kansk skjuter på det lite till och tar mig an French istället. Nu gjorde du mig nämligen nyfiken. :-)

Bokbabbel sa...

vad kul! vill dock påpeka att jag nog rekommenderar båda, och att jag som sagt läst endast "Okänt offer" av French än så länge

Boktoka sa...

Den där Barbara Vine-boken blir jag också pepp på.

Jag håller med dig om att Erin Kelly inte riktigt når upp till French-status, men för mig duger det fint när alla Frenchs böcker är lästa och jag längtar efter en till.

Och kan det stämma? Ser på amazon att det kommer en bok av en Erin Kelly 9 juni 2011 med titeln The Sick Rose. Hoppas hoppas hoppas att det är vår Erin Kelly och inte nån skådis som totat ihop nåt...

Bokbabbel sa...

Men hurra vilka fina nyheter - om det är vår Kelly alltså!

Men kanske lite Barbara Vine under tiden? och för mig resten ev French-böckerna såklart!

Bokbabbel sa...

det ser ut att vara samma Kelly! Upp på önskelistan direkt!

Helena sa...

Woohoo för ny Kelly!

Bokbabbel: Well, jag har klickat hem sex böcker sedan förra veckan, så jag borde verkligen ligga lågt med Tony & Susan. Borde...

Bokbabbel sa...

men kära Helena, vi vet ju att vårt grava bokberoende oftast struntar i oväsentliga småord som borde...!