söndag, oktober 24, 2010

Here we go again

Bokmania har skrivit ett bra inlägg om bokbloggare och kritiker. Bra sammanfattat, strukturerat och diskuterat - och samtidigt kan jag känna en viss trötthet över den här diskussionen som blossar upp med jämna mellanrum. Den känns liksom uttjatad och så gott som självklar för oss bokbloggare. Eller?

6 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

Som tur är får man skriva vad man vill i sin egen blogg :)

Titti/Hellre barfota än boklös sa...

Jag håller med Hannele. Det är tur att vi bestämmer vad vi vill skriva i våra egna bloggar. Där vi kan få vara så djupa, ytliga, provocerande, analyserande, ifrågasättande osv osv, som vi själva vill.

Bokbabbel sa...

Nu kanske jag uttryckte mig dåligt, det var alltså ingen kritik mot Bokmania utan snarare mot situationen där bokbloggare känner att de måste försvara och förklara vad de håller på med! Jag är helt på Bokmanias sida och tycker som sagt att inlägget är väldigt bra!

Titti/Hellre barfota än boklös sa...

Åh men det fattade vi! I alla fall jag. Det är intressant att diskutera men precis som du säger. För oss bokbloggare känns svaret så självklart.

Vixxtoria sa...

Jag håller med om att svaret är självklart, men åtminstone hos mig väcks en ilska när det talas föraktfullt eller nedlåtande om "bokbloggarna". Jag kan inte låta bli att spy ut en massa som jag tänker då.

Framför allt förstår jag inte att kritiker som kritiserar bokbloggare slår på en grupp som utgör en stor del av sina egna läsare. Varför är man föraktfull mot andra bokläsare? Det handlar ju inte här ens om folk som "bara läser Läckberg och Guillou", utan här vill man särskilt påpeka att bokbloggare skriver dåligt (oavsett utbildning) oinitierat (oavsett kunskap) och ointressant (oavsett vinkel). Jag accepterar att man inte _förstår_ bokbloggeriet (det sociala, blinkningarna, "kramandet", uppmuntrandet, deltagandet i varandras nörderier, utmaningarna, gemenskapen etc), men jag accepterar inte att bli klappad på huvudet. Tänker kritiker så om alla sina läsare, eller bara om de som bokbloggar?

(Förlåt, med det är speciellt det där uttrycket att bokbloggare är "storögda" från Babel-programmet, som har fastnat hos mig, och retar upp mig så kolossalt.)

Bokbabbel sa...

Titti: Okej bra!

Vixx och Titti: Ja, det är intressant ibland, och ibland blir jag arg men ibland (som nu) blir jag bara matt och frustrerad och orkar inte. Bra sagt Vixx, om hur det är helt okej för dig (och för mig) att inte alla förstår (eller för den delen vill förstå) bokbloggeriet, men den allmänna nedvärderingen av människor som trots allt läser (och dessutom betydligt bredare än vad kritikerna tycks tro) är ju bara... aaargh!