måndag, juli 13, 2009

Vive la France

Lyran hyllar denna vecka Frankrike, och vi som gör Tematrion får lista franska böcker.
Det här är ett utmärkt exempel på hur begränsad jag är i mitt läsande; det blir nästan bara böcker från Sverige, Finland, U.S.A. och Storbritannien. Några franskisar lyckades jag dock pressa fram efter lite tänkande (och en är snodd från Tekoppen).

1. Anna Gavalda. Romaner och noveller som dels filmatiserats och senaste då blivit världsberömda. Vissa är bättre, andra sämre.
2. Nina Bouraoui. Ges på svenska ut på det lilla men fina förlaget Elisabeth Grate som bl.a. kan stoltsera med förra årets Nobelpristagare (älska omslagen!!). Har endast läst några böcker av Bouraoui, men gillar dem så här långt och vill ha mer. Kolla t.ex. in den korta men fina Innan männen.
3. Antoine de Saint-Exupéry. Läst den någongång på svenska, äger ett exemplar på franska som jag en gång i tiden fåfängt hade tänkt ta mig igenom, har en känsla att skrämmande mycket skulle gå mig förbi i dagens läge :(.
När jag googlade boken för att kolla hur Antoine stavar sitt efternamn fick jag på Wikipedia veta att Antoine förutom författare även var flygare. Det kanske förklarar fascinationen för planeter i boken :).

6 kommentarer:

Klotho sa...

Saint-Exupéry störtade tyvärr, och jag kan inte låta bli att tycka att det är lite komiskt att Lyon döpt sin flygplats till just Saint-Exupéry. Det vimlar av Lille Prinsen-souvenirer där och jag har varit frestad att köpa just boken på franska, men inser min begränsning när det gäller att läsa på det språket så jag har nöjt mig med den svenska översättningen.

E Grates förlag har verkligen vackra omslag, jag har En spik, en ros men har inte varit inne på hemsidan tidigare. Tack för tipset!

Bokbabbel sa...

ojdå, störtningen och Lyon-grejen visste jag inte, det är sannerligen rätt ironiskt!

Fler vackra omslag åt folket!

Tekoppen sa...

Jag har försökt läsa Innan männen, men jag blev total-provocerad av hur huvudpersonens kärlek förklaras som en följdreaktion på modersrelationen. Tål nog inte riktigt sånt. Men många verkar gilla den så det är nog bara jag som är begränsad av mig ^_^

snowflake sa...

Hur kunde jag glömma Saint-Exupéry? Lille Prinsen är så fin. Jag pressade mig också igenom en jättekonstig bok av honom, tänkte lägga bort den flera gånger men kunde inte heller sluta läsa...

Bokbabbel sa...

tekoppen: Ja, den grejen var sannerligen löjlig, men annars så :)

snowflake: En vanlig känsla i Tematrion - "Hur kunde jag ha glömt den??" ;)

Lyrans Noblesser sa...

Jag tror inte att jag läst Lille Prinsen, men får väl se till att dottern gör det i stället :-)