tisdag, juli 14, 2009

"Jag ville vara din längtan"

Nära. Nya dikter av Brita af Geijerstam XXXX+
En sekund för länge
såg du mitt jag.

En sekund av evighet.
Då visste jag.

Det är alltför sällan jag läser lyrik, men jag råkade snubbla över Emms recension strax innan jag surfade i bibliotekets databas, så även den lilla diktsamlingen fick följa med hem. Pärmen är vacker och bådar gott om innehållet som tack och lov lever upp till pärmen :). Det är mycket blommor och natur, ibland rim, och hela tiden en känsla av att naturen och årstidsväxlingarna får symbolisera människans åldrande. Hade under min läsning glömt bort att författaren gav ut diktsamlingen samma år som hon fyllde 100(!!), så det förklarar ju texterna om vänner som inte finns kvar då våren kommer.
En känsla av någotslags kristet budskap får jag också, man ska ge av sitt liv och man ska sprida glädje. En ytterst biografisk läsning hjälper mig här; jag tänker mig i alla fall att af Geijerstams ålder märks; att hon skriver "visdomsord" på sin ålders höst, vill ge råd till de yngre.

Håll huvudet högt
när ödet slår till.

Då ingenting blir
som du önskat och vill.

Det är rätt mycket
du måste
försaka.

Men det du ger
får du kanske
tillbaka.

3 kommentarer:

fia sa...

Oh, jag gillar det där! Måste kolla in den boken.

Bokbabbel sa...

finns säkert på ett bibliotek nära dig :)

Fru E sa...

Jag är heller ingen lyrikälskare, men vissa slinker ned, denna är en av dessa. Kloka visdomsord som alla kan ta till sig, gillar jag!