måndag, juni 22, 2009

Reseböcker

Med hit till Kina har vi tagit några reseguider, och till min glädje fanns det en bok om Beijing&Shanghai i min favoritserie Eyewitness/Första Klass reseguider. Fina bilder och ändå mycket fakta men presenterat på ett behagligt sätt gör dessa guider till mitt automatiska val då jag är ute och reser! Problemet med reseguider är ju dock att de är lite kluriga att läsa - jag vill gärna bli bekant med stället jag är på väg till men det är svårt (och kanske inte så smart) att läsa guiden från början till slut. I stället bläddrar jag runt och läser här och där tills jag är väl på plats och sedan kan peka ut doriska pelare på en kyrka eller guida mig själv och mitt resesällskap till den viktigaste tavlan eller statyn på området.

Den här gången snålade vi tyvärr och lånade boken från biblioteket. Jag är väldigt förtjust i tanken på att ha en egen hylla i bokhyllan vigd åt reseguider. I samlingen ingår än så länge London och Berlin, samt Köpenhamn i den mer handväskevänliga storleken Topp 10. Jag har dock rest även till t.ex. Prag, Paris, New York, Mexiko, Thailand och Italien med dessa guider :).

Vilka guider brukar ni använda er av?

5 kommentarer:

Snöfrid sa...

Jag har ärligt aldrig tagit med en reseguid. Mina föräldrar har med någon ibland eller en liten broshyr... antar att jag inte anser mig behöva någon *skrattar*
Men det är ju smart att ha med, kanske skulle börja tänka på det :P

Anonym sa...

Jag har ofta kört med Rough Guide, men håller med om att Eyewitness/Första Klass är toppen! Just när det gäller guider till Shanghai och Peking har det främsta kriteriet varit att få med en så nyligen redigerad som möjligt, eftersom så mycket där händer så fort. På förra årets kinaresa körde jag dock med just Eyewitness. Funkade bra! Särskilt om man är mest fokuserad på "standardturistmålen".

/Spirea

Erika sa...

Jag åker aldrig nånstans utan reseguider, eftersom jag är en sucker för sevärdheter och kuriosa.
Brukar alltid kombinera två guider: Första klass och Lonely Planet. Tycker de kompletterar varandra bra, då Första klass har massor av bilder och är lite mer "standardturistig", medan Lonely Planet är mer informativ och personligt skriven samt även bjuder på lite alternativa tips.

Unknown sa...

Jag har alltid med böcker på resa. Utan undantag! Jag läser också gärna böcker som handlar om eller kommer från den plats jag ska resa till. Jag jobbade länge med reseböcker i bokhandeln. Man blir lite miljöskadad av sånt!

Bland mina favoriter:

På Europa tycker jag som oftats att Rough Guide är bäst, ifall jag behöver guide till ett helt land.

Storstäder: Time Out guides och Phaidons Wallpaper* City Guide. De har båda känsla med vad som rör sig "just nu".
I Norge har vi en guideserie som heter Gatelangs som också är riktigt snärtig att ha med sig när man traskar omkring i storstaden. Det är en slags blandning av reseguide ock karta. Den är översatt från franska Gallimard, men jag vet inte vad den heter på svenska.

Eyewitness - eller 1. klass som den heter i Sverige - är en fin guide att drömma sig bort i. Men de är så stora och tunga att jag sällan orkar släpa med mig boken ut på sightseeing.

Asien och Australien: Lonely Planet.
Syd-Amerika: Footprint guides.

Kolla alltid när sista utgåvan kom ut - du vill helst ha en uppdaterad guide!

Lisa sa...

Jag vill också ha ett reseguide-bibliotek! Där skulle jag ha alla Eyewitnessböckerna - mina favoriter också ... Fast ska man resa långt och länga funkar Lonely Planet också, tycker jag. Mycket matnyttigt på liten yta.