lördag, juni 13, 2009

I väntan på nästa Lahiri-bok*

I väntan på ett namn av Jhumpa Lahiri XXXX+
Ashoke och Ashima Ganguli flyttar från Calcutta till Cambridge i Massachusetts för att påbörja sitt gemensamma liv där. De döper sin förstfödda son till Gogol efter Ashokes favoritförfattare (hej intertextualitet!) och sonen kommer att förföljas av det där namnet - inte bara lever han som en amerikan i skolan och en bengal hemma, han måste också heta något konstigt som ingen annan heter.

Samtalet tar en ny vändning och fortsätter utan honom. Och ändå kan han inte låta bli att erinra sig en roman som han en gång hade tagit från en trave böcker på Moushumis sida av sängen, en engelsk översättning av någonting franskt i vilken huvudpersonerna på hundratals sidor kort och gott kallas Han och Hon. Han hade läst ut den på några timmar med en egendomlig känsla av lättnad över att slippa veta vad presonerna hette. Det hade varit en olycklig kärlekshistoria. Om ändå hans liv hade varit lika enkelt.

Det här blir en skildring av Gogols uppväxt och kärlekshistorier, men också en berättelse om hans föräldrar som förskräckt ser sina barn växa upp till amerikaner medan de själva fruktar nattliga samtal från Calcutta och längtar tillbaka till släkten och samhörigheten där. Det blir också en bok som får ett hjärta i min Läst 2009-lista, och som får mig att hoppas att Lahiri snart utkommer med något nytt eftersom jag redan har läst två av hennes tre verk. En snabb sökning på Adlibris ger dock vid handen att Lahiri även deltagit i den här boken, och boken läggs till kundvagnen** på Adlibris för att vänta på nästa shoppingrond/rensning av kundvagnen.


*) Faktiskt inte ett försök att vara putslustig, rubriken kom av sig självt uan att jag först insåg sammanhanget med bokens titel
**) Älskar förresten att det heter kundvagn och inte shoppingkorg på Adlibris. Man uppmanas till fross-shopping av böcker! :)

Inga kommentarer: