onsdag, maj 13, 2009

Om omläsning

Veckans Tematrio handlar om omläsning, något jag är väldigt dålig på. Som barn var jag dock en väldigt duktig omläsare, måhända för att de egna böckerna i hyllorna tog slut, så småningom även hyllorna på barn- och ungdomsavdelningen på biblioteket ;).
I vuxen ålder (= tonåren uppåt) slutade jag omläsa och började sluka nya böcker varje gång i stället. De böcker jag läst om som vuxen kan troligen räknas på ena handens fingrar. Dels vill jag försöka hinna med så många böcker som möjligt innan jag dör - det finns ju så mycket bra därute! - dels finns det en rädsla för att läsa om; tänk om den ursprungliga positiva läsupplevelsen besudlas/förstörs? "[M]an ska akta sig för att läsa om sina darlings", sa Katerina Janouch i denna veckas måndagsmöte, angående en misslyckad omläsning.

- Serierna om Tvillingarna och Tvillingarna på Sweet Valley High av Francine Pascal. Åh, Jessica och Elisabeth som såg precis likadana ut men var helt olika inuti - men ändå bästa vänner. Vilken kvalitet :D
- Sagan om Belgarion & Sagan om Mallorea av David Eddings. Jag hade verkligen läst de flesta böckerna i skolbiblioteket då jag någongång på femte(?) klass upptäckte David Eddings serie Sagan om Elenien. Läste den och fortsatte vidare till Sagan om Belgarion som jag kom att älska. Sarkasmen! Äventyren! Magin! Humorn! Karaktärerna!
- Du eller aldrig av finlandssvenska Malin Kivelä. Skrev om omläsningen här.

6 kommentarer:

emelie sa...

Åh, jag älskade också Sagan om Belgarion och Sagan om Mallorea när jag läste dem i början på högstadiet!

Bokbabbel sa...

Fina tider :)

Lyrans Noblesser sa...

T o m jag har läst Belgarion och Mallorea, fast jag var lite för gammal för att falla helt för dem :-)

Bokbabbel sa...

Vilket kanske betyder att charmen inte längre skulle finnas kvar om jag nu läste om den... Synd!

Titti sa...

Låter som om jag borde hinta lite om Belgarion för sonen. Han slukar böcker och behöver ständigt nya serier att kasta sig över! Den här vet jag inte om jag hört honom prata om. (Själv har den gått mig förbi.)
Tack för tipset!

Bokbabbel sa...

Ypperligt, sagan om Belgarion innehåller fem tjocka böcker och sagan om Mallorea lika många, där har han något att sluka en tid! :)