tisdag, maj 19, 2009

Aka-porr i litteraturmiljö

I och med plötslig förkylning blev det inget sommarjobbande ännu idag, och den extra "semester"dagen erbjöd en möjlighet att helt legitimt begrava mig i soffan med tékopp och bok.

Manuskriptet
av Henrik H. Langeland XXXX-

I den här romanen får man sjunka ner i litteraturprofessorn Francis Meyers liv och leverne. Han tampas med krångliga överordnande på sin institution, träffas med Gourmetklubben, träffar sin älskarinna, åker ut till sin stuga i skärgården och funderar över sina elever på lyrikkursen han tvingats hålla. Speciellt funderar han på en av dem, den begåvade Nadia som upptar hans tankar på mer än ett sätt.
Mellan varven av rooibosté (mer än Mma Ramotswe, let me tell you!) och vaniljmunkar fördjupar han sig även i ett enastående fynd han råkat snubbla över - ett över trehundra år gammalt originalmanuskript av Petter Dass. Och med manuskriptet och Nadia i tankarna begår sedan denne professor övertramp som i mina ögon får honom att framstå som nästan obehagligt "mänsklig" - som litteraturstuderande känns det konstigt och rentav lite obehagligt att tänka att lärarna på universitetet låter personliga känslor inverka då de betygsätter tentor och uppsatser.

Det här är aka-porr på högsta nivå! Alla (internat)skolefanatiker, se hit, här är bok att lägga vantarna på! Visst blir det lite väl mycket trånande efter den fagra Nadia, men det vägs upp av den litterära miljön, och av sådana saker som att Umberto Eco och självaste Henrik H. Langeland dyker upp i romanen. Kuligt!

Inga kommentarer: