måndag, maj 18, 2009

Min första JCO!

My sister, my love av Joyce Carol Oates XXXX
Mummy had been speaking to Bliss in in the way in which Mummy often spoke to Bliss in a murmurous stream of words as if thinking out loud to which Bliss scarcely seemed to listen, while Skyler, if he happened to wander into earshot, couldn't help asking: "'Follow your dream' - how, Mummy? Can you see a dream? Is it like a butterfly or something, you can see flying, and you can follow it?"

Det är Skyler som är berättaren, storebrodern till den unga konståkningsvirtuosen Bliss som på isen inte är en blyg, sängvätande besvikelse utan sin mors lilla docka. Skyler som är "Mummys little man", som diagnostiseras med de mest fantasifulla diagnoser de fina läkarna i New Jerseys kvävande förortsliv kan hitta på. Och som låses in på diverse anstaltliknande privatskolor efter att hans lillasyster hittats mördad i det egna hemmet bara några dagar före sin sjunde födelsedag.
Skyler är en opålitlig berättare, för i början är han bara ett barn och förstår inte riktigt vad det är han ser - var håller pappa egentligen hus när han är på jobbet eller på arbetsresor? - och senare är han nerdrogad av psykofarmaka och vet inte ens själv vad som egentligen hände den där ödesmättade natten då hans syster dog.

For even a shrewd child who eavesdrops with the nervous concentration of a sparrow picking in the dirt, very little is known unless an adult has confirmed it.

JCO har med denna bok gjort samma sak som i Blonde - baserat sig på en verklig händelse och sedan fabulerat utifrån det. Hon spar minsann inte på orden, snarare frossar hon i dem, och jag gillar det nästan hela vägen. Lite väl utdragen blir berättelsen nog, men jag är nöjd med min läsupplevelse och vill läsa mer!

Vad säger ni som har läst böcker av JCO? Vilka böcker kan ni tipsa mig om, hon har ju minsann varit rätt produktiv! Och vad säger ni om översättningarna till svenska, är de värda något?

7 kommentarer:

Maria sa...

Foxfire!

Bokbabbel sa...

Kort och koncist :)

Jessica (ord och inga visor) sa...

ett jco-plus och ett jco-minus kommer här:

minus: "stor i käften" tyckte jag var en riktigt dålig bok. Inte heller "fallen" (som i vattenfallen) fick mig på fall (höhö).

plus: Blonde, blonde och åter blonde. En av världens bästa böcker. Läs!

Kajsa sa...

Jag tycker att du ska läsa "Blonde". Såklart. Den är bäst.

Undvik däremot "Det var vi som var Mulvaneys", den är skitseg.

Bokbabbel sa...

*antecknar åtminstone Blonde och väntar på fler tips* Har ni läste den på engelska eller svenska förresten?

Jessica (ord och inga visor) sa...

jag läste blone på svenska, såsom jag läser allt på svenska (lat). Men helst skulle man förstås ha velat läsa den på originalspråket.
ohwell, det viktiga är att du läser den :D

Bokbabbel sa...

den finns för tillfället i min Adlibriskorg och väntar, men jag ska se om jag skulle kunna få tag på den på biblioteket ( - men blir det läst om den är inbunden vilket biblioteksböcker ofta är...?)