tisdag, april 26, 2011

Oväntat habegär

I dag vaknade jag plötsligt upp med ett enormt sug efter en Kindle. Ja, ni läste rätt, hon som älskar att sniffa på böcker talar plötsligt om en läsplatta! Och innan ni nu får téet/rödvinet (hej boknördsklyschor!) i vrångstrupen* vill jag meddela att jag a) är förkyld och således möjligen påverkad av min skrällhosta och lilla feber och b) att det inte skulle betyda att jag helt och hållet skulle sluta köpa böcker. Men ni vet, bokhyllan svämmar över alla bredder och jag funderar redan nu - så här lämpligt drygt sex månader i förväg alltså - hur jag ska få med mig en lämpligt stor bokhög med på bröllopsresan. Annat som fått mig nyfiken är att Böcker böcker böcker i detta nu väntar hem en Kindle, att jag fått peta på en äldre version live för några månader sedan och att jag fortfarande otåligt väntar på min Jellicoe Road-bok medan Ooof bok glatt kunde klicka hem sin e-version till sin iPad efter Johanna L:s mycket entusiastiska recension.

Ja, jag irriteras fortfarande av att alla större bokförsäljare har sina egna läsplattor, så att man är bunden till en och samma försäljare i fortsättningen. Och jo, jag undrar över ifall jag på riktigt skulle våga ta ut den där Kindlen till solstolen för att läsa med svettiga och solkrämskladdiga fingrar (för att inte tala om potentiella tjuvar som kanske lurar bakom solstolarna och som garanterat är mer sugna på en elektronisk pryl än en vanlig pocketbok!). Men: jag tänker också på utrymmesbristen i vår bokhylla och i kappsäckar. På hur snabbt jag skulle kunna få vissa böcker tillgängliga, och i många fall till ett förmånligare pris. På mitt kommande äktenskap som skulle må så mycket bättre av 3500 titlar på en tunn liten läsplatta i motsats till 3500 nya titlar i bokhyllan...

Sådana här funderingar alltså, en solig men förkylningsdämpad måndag tisdag. Vad säger ni? Har ni erfarenheter av läsplattor? Vad tycker ni om dem i allmänhet? Fick det här inlägget er att i protest vilja sluta läsa Bokbabbel helt och hållet, eller håller ni med mig på några punkter?

*) Säger man så i Sverige?

28 kommentarer:

I min bokhylla sa...

Jag har försökt få läsrutin på min Ipad, men inte lyckats. Än, i alla fall. Föär mig beror det nog på tre saker:

1. Jag har så många olästa papeprsböcker som väntar.
2. Jag älskar pappersböcker.
3. Jag har ingenstans att lägga Ipaden vid sängen, så jag kan inte läsa när jag ska sova (för att gå upp och lägga undan den skulle jag vakna för mycket av).

Men jag ger mig inte! Jag har Ipaden laddad med bra böcker och ska verkligen försöka igen.

Bokbabbel sa...

Tack för input! Ja, många olästa pappersböcker har jag ju också, OCH jag älskar dem (vilket vem som helst som läser här antagligen har förstått). Och nu är det ju inte frågan om att ge upp dem helt och hållet, ALDRIG, men Kindlen skulle få utgöra ett komplement liksom. För att hålla bokhyllan och -packningarna i shack tänker jag mig!

Kindlen är så liten att jag bra kunde lägga den ifrån mig bredvid sängen!

Metta Karlsson sa...

ja du vet ju uppenbarligen vad jag tycker :) Men det ska tilläggas att du inte är bunden till enbart Amazons butik, man kan föra över textfiler via datoren också.

För övrigt drack jag en kopp te precis när jag började läsa inlägget, satte inget i halsen fyi.

Bokbabbel sa...

Hur lång är leveransen förresten? Och köpte du en sådan där USB-adapter samtidigt? Är det inte bara PFD man kan föra över från datorn, hur många e-böcker fås i det formatet?

Haha, vad fint att du drack té! :D

Metta Karlsson sa...

Jag bestäldle den 20:e och den kom idag. Med tanke på att 22-25 varit helg så är ju det sjutk snabbt. Man får en USB-adapter till. Det finns flera olika textformat som fungerar och det går att konvertera filer. Jag har en samling med 2500 böcker som låg på mindre än 3 GB, en Kindle 3 har 5Gb utrymme så iaf 4000 böcker :)

Bokbabbel sa...

Supersnabbt verkligen! Grattis! ;) Och kul att höra att det går sådär snabbt! Ja, jag har forskat mera och märkte att man tydligen kan köpa en del av Adlibris e-böcker också, speciellt om man orkar konvertera. Ojoj, blir allt mer och mer frestad! Hoppas på lite Kindle-inlägg på din blogg nu! :)

Metta Karlsson sa...

Ja den är utkvitterad av någon granne verkar det som, som vi pratade om på twitter, så jag hoppas kunna testa nån book review redan ikväll =)

Bokbabbel sa...

Bra med snälla grannar! Nu längtar du allt hem från jobbet va? ;)

Sarah sa...

Mmm, jag är ruggigt skeptisk till elektronisk läsning... Men detta inlägg fick mig i alla fall lite intresserad! Var får man tag på en sådan där Kindle och vad kostar den? Vad kostar böckerna? Det känns som ett enormt svek mot mina älskade pappersböcker, men det kanske är mer miljövänligt och helt klart utrymmessparande... Följer med spänning! =)

Bokbabbel sa...

Kindlen och böckerna till den finns på Amazon.com. Kindlen kostar från 139 dollar uppåt, böckerna mellan 0.99-15 dollar ungefär. Och tydligen kan man ladda ner gamla klassiker från Projekt Gutenberg gratis bara man orkar mecka lite. Samma sak gäller e-böcker från Adlibris.

Och som sagt, jag skulle aldrig ge upp pappersböckerna helt och hållet, men för att spara utrymme och samtidigt miljö kunde denna vara ett bra komplement. To be continued!

Koko sa...

Jag har dreglat efter en Kindle sen bokmässan i höstas, då jag lekte med en, men gillar inte heller det begränsande formatet, dvs. att det är svårt att hitta böcker på annat än engelska som man kan läsa på den :-( Sonys läsare är bättre på det sättet (går att provlåna från Helmet, rekommenderar!). Men sådär rent fysiskt så är Kindlen min favorit av alla sorters läsplattor som jag provat och tittat på... Liten, lätt som en tunn pocket, trevlig bakgrund, möjlighet att ställa in fonten och, om jag minns rätt, välja bakgrundsfärg också. (Om det inte var en annan modell.)

Inte, som du säger, så att den någonsin skulle ersätta pappersböcker för mig - men som komplement! Tänk dig att kunna ha med dig hundratals med böcker på en resa utan att behöva släpa:-) Perfekt för en abibliofob, så länge du kommer ihåg att ladda den.

Bokbabbel sa...

Ja, av det jag har sett i verkligheten och i rewievs på nätet verkar Kindlen vara bäst till format och funktioner. Och det är ändå främst engelskspråkiga böcker jag köper nuförtiden, så att det är bara sådana man får in på läsplattan skulle inte göra så mycket då jag ändå läser mer på svenska genom rec.ex. och biblioteksböcker. Och just det där abibliofobargumentet (+ bokhylleutrymme) är de viktigaste argumenten för mig!

Therese sa...

Jag har ingen erfarenhet av Kindle, men däremot av att läsa e-böcker på både iPhone och iPad!
Jag har köpt någon enstaka och laddat några gratis, men mest av allt så lånar jag e-böcker från biblioteket via nätet. Det är så smidigt och bra på alla sätt och vis! Bara att logga in med sitt bibliotekskort + användarkod och så laddar man ner boken. Vet inte hur det funkar med låne e-böcker och Kindle, det är ju bara sen i höstas som det har funkat på iPhone och iPad, men på Elibs hemsidor finns det info om alla olika läsplattor och hur man ska gå till väga.
Och ja, jag måste erkänna att sen jag började låna e-böcker och läsa dem på iPaden så är det inte många pappersböcker som jag har läst...

Bokbabbel sa...

Låter ju onekligen väldigt behändigt det där med att få hem just den bok man är sugen på sådär snabbt! Kindle är väl lite krånglig på det sättet, den läser väl inte skyddade e-boksfiler, men en del verkar man kunna komma runt bara man orkar ladda ner samt fixa och trixa lite.

Metta Karlsson sa...

skyddade e-boksfiler kan föras över via ett program i datorn. jag ska testa detta inom kort :)

Bokbabbel sa...

Magnifikt! Du är min Kindleguru! :)

boktok73 sa...

Oj, oj, oj! En boktok och prylbög blir alldeles hög av dylika tankar och diskussioner! Är det sedan en Kindle eller Ipad som skulle vara fiffigare? Vad är fördelen med Kindle- förutom priset?

Pappersböckerna kommer nog aldrig att sluta komma till mitt hem, men tänk vad behändigt det skulle vara på bussen, tåget, väntrummet osv. med en läsplatta!!!

Bokbabbel sa...

För mig skulle en Kindle kännas vettigare då den är betydligt billigare och då det går att läsa på den ute i solen (tänker på resor och trevliga verandaläsningssessioner ute på sommarstugan). Och så är Kindlen mindre och således behändigare! En iPad är förstås tjusig som bara den, men den är ju inte bara en läsplatta, och risken finns för att jag skulle slösa bort dyrbar lästid med att typ spela Angry Birds på en stor skärm eller något :P Till iPaden kan man dock ladda ner flera olika program och således läsa e-böcker i olika format. Men som sagt, den är inte aktuell för mig.

Koko sa...

@Böcker, böcker: Berätta gärna vad du kommer fram till!

@Boktok: Jag testade Ipad också på bokmässan och var inte alls imponerad. Skärmen var sådär irriterande högglansig, som gör att alla lampor speglas i den och fingeravtryck syns genast som stora, kladdiga fläckar. Den är dessutom väldigt tung. Plus att för mig är hela poängen med en läsplatta att den inte är belyst bakifrån, annars kunde jag lika gärna ha en liten bärbar dator. Att läsa från en riktig läsplatta är mycket vilsammare för ögonen.

boktok73 sa...

Tack för de kommentarerna! Jag är helt tydligt inte tillräckligt insatt i ämnet. Har inte sett en läsplatta i riktiga livet, bara en Ipad. Läsplatta låter som ett bra alternativ, bara det inte är alltför jobbigt att konvertera och ladda ner böcker till. Tål att efterforska!

Bokbabbel sa...

@boktok Åtminstonde Kindle 3 har WiFi, så om man har trådlöst nät hemma kan man ladda ner en bok på 60 sekunder. Uuh! :)

Metta Karlsson sa...

Den billigare Kindlen (139$) har wifi. Den frågar direkt när man startar den om man vill söka nät (vilket man ju vill). Den dyrare varianten (189$) har både wifi och gratis 3G-uppkoppling över hela världen.

Kindlestore är vansinnigt smidigt. Ni vet den där mardrömmen om att ha slut på böcker, eller att man akut måste läsa en speciell bok? Det löses på sekunder. Man loggar in på sitt amazonkonto och klickar o har man då kontakt med nätet så vips är boken i läsplattan. Det krävcer ju dock 3G-varianten ;)

Jag har en Macbook o en iPhone så jag har noll behov av en iPad. Den här lyser inte, glänser inte, den roterar inte så fort man vänder på den och du kan itne lockas till att gå in på facebook. Den ser lite ut som en sån där platta där man kunde rita med två hjul som man hade när man va liten. Det är en grå skärm med mörkgrå text. Den visar bilder från tidningar hur bra som helst.

Oj vilken roman det blev :)

//Kindlegurun

Vicky sa...

Jag valde en annan läsplatta (BeBook). Mitt främsta argument för att köpa en läsplatta överhuvudtaget var att kunna låna nya svenska böcker via biblan (bor i italien) och då var inte just Kindle det främsta alternativet. I vilket fall är jag väldigt nöjd med mitt val och läser kanske hälften pappersböcker och hälften e-böcker nu för tiden.

Bokbabbel sa...

Böcker x3: Jag känner att jag upprepar mig men: tack för all info! Även jag har MacBook och iPhone, i viss mån tror jag att Apple-produkterna förökar sig men i just detta fall är just iPaden inte det jag behöver. Plus att läsplattorna med e-ink ju är mycket läsvänligare. Och så hamnar man inte på Facebook/Twitter av misstag heller ;)

Vicky: Ja, alla har vi ju våra behov, men kul att höra att du varit nöjd med din läsplatta i alla fall!

Gunnar Engblom sa...

Så finns det förståss en gratis kindle app till iPaden. Jag har en första generations ipad och har alldrig läst så mycket sedan jag skaffade den. Stor fördel att man kan låna böcker från bibliotek och att man även kan handla från andra boklådor.

Bokbabbel sa...

Du har absolut rätt Gunnar, men som sagt är iPaden väldigt mycket dyrare, den går inte att läsa på i solljus och där finns risken att jag inte alls läser utan pysslar på med en hel massa annat skoj på den i stället

boktok73 sa...

Kindle börjar onekligen låta som ett mycket bra alternativ. Tack alla för info och erfarenheter:) Väntar ivrigt på att få höra era erfarenheter efter en tids användning!

Bokbabbel sa...

Det är garanterat på väg! Böcker x3 har redan börjat! :)