torsdag, september 02, 2010

Tegelstenarna man (ännu) inte läst

Inspirerad av Lyrans tegelstenstrio (som jag svarade på här) kom jag att tänka på de tegelstenar som står i min bokhylla men som jag ännu inte läst. Vilket är dumt, för om boken är bra så är det ju härligt att få försjunka i den, återvända till den trevliga bokvärlden om och om igen. Oftast är det dock det fysiska formatet som sätter käppar i hjulet för läsningen (de inbundna böckerna är omöjliga att läsa i sängen, pocketversionerna är knepiga att hålla uppe p.g.a. sin tjocklek). Tänkte passa på att "outa" några av mina olästa tegelstenar för att eventuellt puffa på läsningen en smula. Here goes:

- Blonde av Joyce Carol Oates. Pocketversion, och jag vet att t.ex. Fiktiviteter läste den under sommaren och gillade (precis som typ alla andra som läst boken). Jaja, jag ska!
- Under the Dome av Stephen King. Den här boken finns pinsamt nog under min "Läser just nu"-flik och det är kanske inte riktigt sant. Här måste ske en förbättring, jag gillar ju boken!
- Jonathan Strange and Mr Norrell av Susanna Clarke. Köpt innan boken ens kom i pocket, och så föll läsningen på att den inbundna versionen var så klumpig (om än snygg, med sina svärtade sidor och sitt medföljande bokmärke)
- Vår bästa tid av Penny Vincenzi. Nytillskottet bland tegelstenarna. En massa karaktärer att hålla reda på, borde därför inte lägga undan den emellan utan träget läsa på, har ju gillat hennes böcker tidigare
- Hardboiled Wonderland and the End of the World av Haruki Murakami. Med tanke på att jag a) väntar ivrigt på översättningen av 1Q84 och b) har orkat igenom (och gillat!) mastodontmurakamina Kafka on the Shore och The Wind-up Bird Chronicle vet jag inte riktigt varför den här fortfarande står oläst i hyllan
- The Collected Stories av Lorrie Moore. Ja, noveller förvisso, men framför allt en tjock, lysande orange pocket som hånfullt ropar på mig

Vilka tegelstenar står olästa i era bokhyllor?

38 kommentarer:

Jessica (ord och inga visor) sa...

Åh, jag har så många olästa tegelstenar att jag knappt vågar outa dem. Men okej, jag skriver direkt ett inlägg på bloggen och tar med några stycken åtminstone. :) (och ja, jag vet att du inte behöver höra detta men LÄS blonde, du kommer älska!).

Mathias sa...

Blir glad när jag ser att du har Lorrie Moore på listan. Spelar mindre roll att den är oläst, eftersom den finns även i min Oläst Men Lockande-lista.... :)

Påbörjade nyss Collected Stories av Flannery O'Connor dock, And Oh My The Girl Could W-R-I-T-E.

Men Hardboiled Wonderland and the End of the World är väl ingen proper tegelsten? Den är ju bara nåt på 400 sidor. Läs då hellre Murakamis Underground, som på svenska går på dryga 650 sidor, men som på engelska konstigt nog (i den upplaga jag såg den i Akademen), eller smart nog, bara går på dryga 400 sidor.

Jag har för många olästa tegelstenar för att ens börja skriva ner dem, men den bok som står där i hyllan och hånflinar allra mest är Bröderna Karamazov.

Bokbabbel sa...

Jessica: Ok, surfar till dig som en skottspole när inlägget är skrivet :) ja, jag antar att det kommer fler Blonde-uppmaningar men det kan jag ta. Jag SKA! :)

Mathias: Har läst en roman av Lorrie Moore i år, den var nog bra så jag borde väl börja ta mig an mastodontpocketen sakta men säkert. som sagt är det ju noveller, så i teorin skulle man ju kunna läsa i den lite här och lite där. tycker bara att det är svårt att i efterhand få en vettig helhetsbild om jag läst i novellsamlingen i några månader.

Nej, du har nog rätt Hard-boiled är kanske inte såå tjock, men den ser lustigt nog rätt hotfull och svårforcerad ut. Tycker mig minnas att jag någon gång läst någon förklaring till Underground-boken men kan inte för mitt liv minnas vad det var...

Jessica (ord och inga visor) sa...

Nu har jag bekänt några av de olästa tegelstenarna :)

Helena sa...

Jag har också listat några olästa tegelstenar på bloggen. Det blev lite Murakami för mig också :)

Blonde är ju förvisso fenomenal men istället för att känna press tycker jag att du ska glädjas över att du har kvar att uppleva den. Den perfekta tiden för Blonde-läsning dyker nog upp ;)

Bokbabbel sa...

Fint sagt Helena!

Marie sa...

Mina tegelstenar: http://enochannanbok.blogspot.com/2010/09/olasta-tegelstenar.html

Bokbabbel sa...

Hehe, vi är många som har Blonde oläst hemma ser jag :) Däremot vill jag uppmana er med Shantaram oläst att ge den en chans, den är bra och går faktiskt snabbt att läsa också, trots omfånget!

Ika sa...

En halv gul sol
Brott och straff
Emma (har faktiskt ett bokmärke halvvägs in i boken. Det har vilat där sedan våren 2000.)
Den hemliga historien (prydligt med inköpsdatum och allt, så jag vet att den väntat i över elva år.)
Norris Church Mailer: Cherrys värld
Melissa Bank: Drömstället
Susan Faludi: Ställd - Förräderiet mot mannen
Wally Lamb: I Know This Much Is True
Lars Sund: Eriks bok

Helt klart för många, med tanke på att jag drar mig för att läsa tegelstenar numera. De känns som ett så tidskrävande projekt, tänk så många andra böcker man hinner läsa under samma tid...

Lisa H sa...

Skriver också under på att Blonde är oläst..

Lisa H sa...

Förresten, vad räknas som tegelsten? :)
Jag tänker mig böcker som är iallafall över 500 sidor.

Anna S (Bokstävlarna) sa...

Den inbundna "Jonathan Strange..." borde väl knappt ens klassas som bok, snarare som VAPEN! Så många sidor som det är.Jag hade själv rätt svårt att handskas bara med pocketen...

blogg_bohemen sa...

Köpte Ecos Rosens namn för något år sedan, men den är väldigt orörd ... Ser det som ett någon-gång-i-livet-projekt. Undviker för det mesta inköp av tegelstenar eftersom jag vet hur svårt jag har att ta mig igenom dem.

Bokbabbel sa...

Ika: Usch, nu får du mig att avslöja att även jag har såväl En halv gul sol som DHH olästa *hukar mig för ramaskrin*. Lambs "The Hour I First Believed" var iaf bra!

LisaH: Ja typ, jag var inte så petnoga, tittade på dem som såg tjocka och lite lömskt hotfulla ut ;)

AnnaS: Tänk att bli under den i sängen!

blogg_bohemen: Ja Rosens namn är väl själva tegelstensromanen personifierad!

Cinnamon sa...

Vilken kul idé. Jag skriver ett inlägg på bloggen pronto!

Metta Karlsson sa...

Jonathan strange är så otroligt bra så jag funderar på att läsa den igen. Och det kan vara den snyggaste boken i min bokhylla,har oxå den inbundna med svärtade sidor =)

Annars har man ju endel tegelstenar att ta tag i. Brott och straff är en av minafavoritböcker någonsin så de andra stora verken av Dostojevskij vill jag gärna läsa dvs Idioten och Bröderna Karamazov.

Bokbabbel sa...

Cinnamon: Kul!

Böcker x3: Ok, ska försöka minnas det gällande Jonathan Strange...! Blonde och Brott och Straff verkar vara de vanligaste tegelstenarna hittills!

a-lo sa...

Jag kan då bekänna att jag faktiskt har läst Jonathan Strange (levde inte upp till förväntningarna och måste innehålla fler fotnötter än vilken doktorsavhandling som helst) - och Blonde :-) (Mycket bra, men det hjälper nog om man är lite fascinerad av Marilyn)

Tegelstenarna som väntar är bland annat The given day av Dennis Lehane samt Brott och straff som jag känner mig ruggigt osugen på.

Bokbabbel sa...

ser man på, ytterligare en Brott och Straff. Får jag fråga er som har den i bokhyllan, tänkte ni verkligen att ni skulle läsa den då ni köpte den? ärligt? :)

Noterar att jag ska läsa Blonde ja :) Jepp, har agt märke till fotnoterna, lite charmiga och lite störande tyckte jag. men då kom jag ju liksom inte så långt

Ika sa...

Jag tror faktiskt att jag köpte Brott och Straff under litteraturhistoriakursen när man dels läste osannolika mängder, dels levde i tron att man kunde läsa ännu mer än man faktiskt gjorde och att det var helt realistiskt att ta sig genom hela litteraturlistan.

Jessica (ord och inga visor) sa...

Jag köpte också Brott och straff under littvet a, men har faktiskt tänkt läsa den på riktigt. Nu har jag några böcker som väntar akut på läsning (för att jag är så sugen på dem) men sen kanske jag läser den!

Bokbabbel sa...

Ja, litteraturvetare har ju logiskt nog boken, inte jag though. Nu känner jag mig fake :P

Sara BE sa...

Mycket bra enkät! Jag har också svarat!

http://0glorybox0.blogspot.com/2010/09/olasta-tegelstenar.html

Bokbabbel sa...

Kul att så många svarat/svarar!

Lisa H sa...

Nu har jag också svarat! :)

Bokbabbel sa...

och vad hittade vi där om inte Blonde? :D

Tekoppen sa...

De är alldeles för många. Jag vågar inte ens tänka på dem.

Bokbabbel sa...

jag vet faktiskt inte vad jag riktigt dragit igång här, outat mina böcker så att alla nu vet att de står där och samlar damm

Marias bokliv sa...

Nu har jag outat mina olästa med.

Brott o staff läste jag lite för tidigt för att fatta särkillt mycket men jag tyckte faktiskt om den... Däremot tog jag mig aldrig igenom Idioten...

Bokbabbel sa...

åh, nån som har läst Brott och straff, duktigt!

BokMamma sa...

Det här var ju riktig kul läsning. Ska genast gå in och skriva ner några av mina olästa tegelstenar.

Susanne sa...

Jag har mängder med olästa tegelstenar, men har nöjt mig med att nämna tre stycken. Den listan finns på min blogg.

Bokbabbel sa...

vad många som har hakat på, kul!

Hanneles bok-paradis sa...

det känns tryggt att ha några till hands inför hösten :)

Hanneles bok-paradis sa...

P.S.
Brott och straff är riktigt läsvärd
(fusk med nyöversättning, jag läste den på gammelfinska :)

Bokbabbel sa...

Hannele: Låter som en bra attityd!

Haha, du har iaf läst Brott och straff, duktigt!

Maria sa...

Har också Jonathan Strange som oläst tegelsten: http://www.unt.se/blogg/blogg.aspx?blogg=485466&bloggentry=1036834

Bokbabbel sa...

det finns sannerligen några återkommande böcker! skärpning blogpeople! :)