torsdag, juli 08, 2010

Namn i böcker?

För ett par år sedan fick jag ett ryck och präntade mitt namn i alla böcker jag köpte eller fick. Jag skrev dessutom "Rec.ex", "Julklapp", "Födelsedagspresent" eller orten där jag köpt boken, samt årtal. Skrev in detta även i äldre böcker som jag kom ihåg hur och när jag tillskansat mig dem. Det här var ganska trevligt, på det här viset kunde jag även senare minnas ifall boken var köpt på en resa, eller hur länge den egentligen fått stå i bokhyllan...

Men sedan slutade jag plötsligt med det. Jag tror att det berodde på att det började ramla in recensionsexemplar i snabb takt, samt att jag efter att jag läst böckerna inte alltid behöll dem utan gav dem vidare till släkt och vänner. Då kändes det onödigt att börja sudda ut namn och årtal, så vanan föll bort helt och hållet. Lånar jag ut en bok ser jag till att ha namnet i den, men annars är det rätt dåligt med namnskrivandet i böcker nuförtiden. På sätt och vis känns det lite sorgligt, det är ju faktiskt rätt charmigt att ha någon liten anteckning på första sidan om vem och var man var då boken hamnade i ens ägo.

Skriver ni något i era böcker, och i så fall vad?

24 kommentarer:

Anonym sa...

Jag brukar skriva namn och årtal. Kul att veta hur gammal man var när man läste dem...

Paperback Lover sa...

Förut skrev jag namn, datum och telefonnummer(!) Snacka om att vara rädd att förlora sina böcker.
Numret som står i en tredjedel av böckerna är ju inaktuellt haha.

Numera står det namn, datum och om det är ett recex står det också. Jag ger sällan bort böcker, men lånar då och då ut dom, och då vill jag att dom ska hitta hem igen.

Om jag får boken vill jag gärna att givaren skriver något själv. Julklappsrim och annat sparas definitivt i boken.

Är väldigt svag för minnen i den formen.

Lilla O sa...

Skrev alltid namn och årtal tidigare, men som du har jag börjat skicka böckerna vidare när jag läst dem. Kanske ska börja igen!

Bokbabbel sa...

anonym: I mitt fall skulle det gälla hur gammal jag var då jag köpte dem, är duktig på att hamstra men läser inte alltid boken direkt

paperback lover: Hihi, vad fint med tfn-nummer :) Menar du riktigt exakt datum då du köpte den?

Lilla O: ja, skriver man med blyerts så går det ju att sudda ut, och egentligen är det väl inte ens hela världen om ens namn nu sen blir kvar i boken

Paperback Lover sa...

Det brukar bli de datum jag får hem dom. Oftast har jag ju köpt dom ett par dagar tidigare på nätet :-) Och sen dröjer det ofta så länge innan jag läser dom (för att jag har konstant läskö), så jag gillar att datumet påminner mig om vad jag gjorde när jag köpte den boken.

Bokbabbel sa...

Imponerande! Jag tycker att jag kan få dåligt samvete bara av att se årtalet, ett exakt datum skulle kunna vara lite för mycket. För ja, även här finns det långa läsköer!

Lilla O sa...

Jag skriver det år jag läst dem oavsett när de är köpte. Eller skrev då...

Velma sa...

Jag skrev tidigare namn, årtal och tidvis också något annat. Numera har jag slutat (köper så ofta nya böcker), men borde kanske börja igen.

Bokbabbel sa...

Lilla O: Ok, nå då vet du ju iaf om du kommer att behålla den eller inte. men så skulle jags jälv inte göra i och med att jag (även utanför bloggen) för lasdagbok

velma: Tydligen inte bara jag som har slutat alltså!

Magnus Axelsson sa...

Tidigare skrev jag mitt namn samt månad och när boken är köpt. Ibland tillsammans med en antecknkng om hur boken införskaffades (present av den och den eller liknande).

Sen några är jag en stolt ägare av ett exlibris, så då använder jag det, kompletterat med en anteckning om månad och år när boken köptes eller gavs till mig.


http://afractionoftheweb.blogspot.com/2010/07/exlibris-del-2.html

Bokbabbel sa...

Härligt med exlibris! Vill nog ha sen när jag blir stor :) Nej men jag tar med största sannolikhet min fästmans efternamn så jag ids ju inte skaffa ett exlibris nu

Frida sa...

Jag skriver förnamn och året jag köpte boken. Jag tycker också att det är lite mysigt att påminnas om när man köpte den. Sedan för jag en enkel liten läsdagbok där jag skriver vilket år och månad jag läste ut boken. Det sitter liksom i att skriva mitt namn i boken. Jag har gjort det sedan jag var liten. I mina barnböcker står mitt och min systers namn skrivna med knappt läsbara bokstäver :)

MariaH sa...

Jag har också slutat skriva i böckerna, tror det hänger ihop med att tillgängligheten blev större. Plötsligt hade jag råd att köpa mer än enstaka böcker och då blev inte varje bokinköp lika betydelsefullt...

Jag gjorde till o med ett eget exlibris som jag satte in i en del av böckerna...

Bokbabbel sa...

Frida: Charmigt, sådär vill jag också ha det!

MariaH: Uuh, ett eget exibris, coolt! :)

Hanneles bok-paradis sa...

jag skriver inte längre mitt namn, lånar sällan ut mina böcker... Men nu gör jag små blyetsanteckningar om intressanta sidor. I vissa böcker har författaren skrivit..

Bokbabbel sa...

du gör alltså markeringar i marginalen eller?

Cinnamon sa...

Jag brukade skriva för- och efternamn och telefonnr i mina böcker. Men det var när jag fortfarande bodde hemma hos mamma & pappa. Nu har jag blivit dålig på att skriva namn p.g.a. att jag köper mycket pocketböcker. Jag försöker oxå att ge bort/sälja böcker. Men det går inge vidare..

Bokbabbel sa...

ganska gulligt det där med tfn-nummer :) Det verkar som om det skrivs mindre i böckerna ju mer man köper eller får!

Lisa sa...

Är dålig på att skriva i mina böcker, tror det står mitt för- och efternamn i en del av dom (men till vilken nytta egentligen? de lämnar sällan mitt hem/min väska)..

Låter fint att skriva datum när man införskaffade (och även när man läst ut??), kanske en vana att börja med!? Jag är ju som många andra boknördar dålig på att rensa i hyllorna, så det är nog sällan det skulle behöva suddas i böckerna sen ;)

Har däremot skrivit i en del av böckerna som jag fått i julklapp eller present, vem jag fått den av och månad + år.

Annika sa...

Jag skrev namn år årtal i alla böcker förut men nu nöjer jag mig med att märka de böcker jag lånar ut så att chansen är större att de skall hitta tillbaka till min bokhylla igen.

mind the book sa...

antecknar och kluddar väldigt mycket inne i själva inlagan, däremot brukar jag aldrig skriva något exlibris-aktigt.

i stället klistrar jag in tåg/flygbiljetter eller konsertbiljetter, kanske ett vykort.

senare - veckor, månader eller år - minns jag omedelbart på vilken plats jag läste boken, men också vilken fas i livet jag befann mig i + årstid och sinnesstämning - det senare minns jag ofta direkt bara jag ser titeln i bokhyllan!

snowflake sa...

I perioder är jag duktig och skriver namn och månad + år och oftast var jag är. Det sista är viktigast om jag befinner mig på resande fot. Men nu åpå sistone har jag börjat slappa med allt det där... vet inte varför. Kanske för att jag bloggar och tycker att den dokumentationen räcker? Eller så är jag bar slö.
Ska gå och skriva i nu!

Bokbabbel sa...

LisaH: Om du skriver in de böcker du får i present så har du iaf vanan inne! Och du kan ju se dem som presenter åt dig själv ;) Det är väl bara trevligt om du är dålig på att rensa i hyllorna :D

Annika: Det gör jag som sagt också, det är iaf viktigt! Bara inte den som lånar suddar ut förstås :P

mind the book: Åh, spännande system! Böcker jag läst på resor, eller köpt där för den delen minns jag ofta själv bra, härliga souvenirer!

snowflake: Troligen är bloggen orsaken till det där, du och jag verkar nämligen inte vara ensamma om man får tro kommentarerna

Lisa sa...

Jag skriver mitt namn och efternamn, samt år. VT och HT också alternativt månaden då den köptes :) Har gjort detta väldigt länge, lite kul när man bläddrar i dem.