onsdag, december 02, 2009

Litterära nomineringar och pris

Sofi Oksanens Puhdistus och Monika Fagerholms Glitterscenen är de nominerade Finlandskandidaterna för Nordiska Rådets litteraturpris. De svenska nomineringarna är Augustpristagaren Steve Sem-Sandbergs De fattiga i Lodz samt Ann Jäderlunds Vad hjälper det en människa om hon häller vatten över sig i alla sina dagar.
Övriga kandidater är Peter Laugesen och Ida Jessen (Danmark), Einar Kárason och Steinar Bragi (Island) och Karl Ove Knausgård och Tomas Espedahl (Norge).

Och så fick finlandssvenska Johanna Holmström Svenska Dagbladets litteraturpris för sin fina novellsamling som jag skrev om här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Till unga författare.
Jag har rest bort för att finna att ingen finländare reser sig full av intryck och skriver sedan förbi sin provinsiella miljö. Det är vackert att ta reda på vad världen är och skriva sedan. Annars hamnar man i en trång miljöbeskrivning made in hemma som mest påminner om upphängande av gamla korseletter alla helst vill skyla, alternativt presenterar sin text med vardagsprat fullt av schabloner.Talar man, tänker man så privat, är man inget författarämne enligt gammalt strikt kriterium - varför skulle vi nöja oss med anspråkslösare idag.
(Gammal är bäst!)