tisdag, april 21, 2009

Trenden Wennstam och sedan Sverige

"Dödergök" av Katarina Wennstam XXX½
Detta är den fristående fortsättningen på Smuts som jag skrivit om här*. Journalisterna Maria och Tomas och deras lilla dotter Alma flyttar in i ett förvånansvärt billigt litet hus. Husets låga pris får sin förklaring då de får höra att en kvinna mördats av sin våldsamma polismake i just detta hus, och den arbetslösa Maria börjar nysta i fallet som fascinerar henne. Som parallellhandling får vi följa åklagaren Madeleine Edwards som tampas med sin tonårsdotter och ett klurigt fall som ser ut som självmord - men är det hedersmord?
Eftersom jag gillade Smuts och vet att Wennstam kan skriva bättre än så här blev jag lite besviken. Återigen tar hon upp viktiga ämnen i en fiktiv roman, men nu har hon tagit sig vatten över huvudet och velat ha med alltför många ingredienser. Helheten känns inte hållbar alla gånger. Däremot gillar jag den lite finurliga titeln, det är något jag anser vara väldigt viktigt och reagerar på så fort någon lyckats.
Tack för rec.exet Albert Bonniers förlag!


*) Lustigt nog tycktes jag vara på väg till Sverige även då jag läst ut Smuts. Och hade även då en lång lista på saker som skulle skaffas i landet i väst :D.

Inga kommentarer: