onsdag, april 01, 2009

Anonyma boksniffare

Läser Filter, och bland "Läsarna tycker till"-sidorna hittar jag en insändare om att Filter är den bäst doftande tidningen i Sverige. Härligt! Det finns alltså andra än jag som sniffar på böcker och tidningar (även jag gillar Filters doft). Jag tror att just doften kan vara en orsak till att jag inte är ett så stort fan av antikvariat, där luktar böckerna bara gammalt damm till skillnad från lim, nytryckta sidor och trycksvärta. Mmm!

5 kommentarer:

Tekoppen sa...

Jag har stött på en person som sniffar på böcker och en person som sniffar på LP-skivor och säger att det är stor skillnad i lukt mellan en LP pressad i England eller Italien. Själv har jag en ärv bok med Kierkegaard-texter som kommer från min gammelfabrors dödsbo och som jag aldrig klarar av att läsa. Den luktar nämligen piptobak, precis som hans lägenhet gjorde. Det går inte att känna den doften och samtidigt försöka fokusera på anten-eller.

Ika sa...

Jag tycker att det luktar mysigt om gamla böcker. :)

Den senaste tiden har jag läst och hört en hel del om kemikalierna som omger oss, och om deras negativa inverkningar på vår hälsa (och på miljön). Därför har jag ockås blivit lite skeptisk till många saker som luktar "nytt". okej, färskt trä är en sak, men jag är lite paranoid med tidningar och böcker och inser att det kanske inte är så nyttigt att sniffa på dem, egentligen. Och i det här sammanhanget börjar plötsligt begagnade möbler få ett ytterligare mervärde...

Bokbabbel sa...

Jag tänkte väl att det här inlägget skulle få kommentarer :)

Tekoppen: Ja just det, piptobak, rök eller mögellukt, huu för dem!

Ika: Ånej, jag som tyckte att mitt boksniffande var en väldigt oskyldig hobby, men nu är det tydligen nästan lika farligt som att sniffa lim riktigt på riktigt :P Allt gott är onyttigt :P (Vill passa på att påpeka att jag sannerligen inte har sniffat riktigt lim på riktigt!!)

Arina sa...

Piptobak, rök och mögel är verkligen inte trevligt, annars är det helt okej med gammalboklukt.

Jag jobbar på tryckeri så jag får mitt lystmäte av nybokslukt på det sättet. Faktum är att den lukten kan framkalla ett slags lyckorus när jag kliver in i tryckeriet på morgonen. Jag är en sniffare.

Bokbabbel sa...

Hurra för sniffare! Vilket drömjobb du har hittat! ;)