söndag, april 19, 2009

Dagens tidning

Nu har även Hufvudstadsbladet uppmärksammat Jonas Thentes blogginlägg om fenomenet finlandssvenskar som jag skrev om här. Hittar tyvärr inte artikeln på nätet, kanske kommer den senare. Jag blir inte riktigt klok på vad Thente egentligen tycker, men åtminstone blir jag irriterad på att han verkar betrakta finlandssvenskar och sverigefinnar som samma "fenomen". Dessutom har HBL intervjuat diverse kulturredaktörer i Sverige och många av dem verkar betrakta den finlandssvenska litteraturen som deras, som svensk litteratur. Men va?? Språkmässigt kanske, men ska inte Finalnd få vara stolta över t.ex. Monika Fagerholm, Tove Jansson m.fl. utan att svenskarna kommer och betraktar dem som "sina"?? Klumpigt uttryckt!

Bäst i dagens tidning var dock min och sambons förlovningannons :).

12 kommentarer:

Ann-Sofie sa...

Oj! Grattis!

Boktoka sa...

Stort grattis till förlovningen!

Malin sa...

Man får gratulera!

Bokbabbel sa...

Tack tack! :)

Tekoppen sa...

Grattis, som sagt :)

Bokbabbel sa...

nåmen tack igen! :)

hermia sa...

Grattis!! Ditt mysiga besked tog på något sätt udden av resten av ditt inlägg ;-)

Bokbabbel sa...

Hermia: Du har alldeles rätt, men det kan jag leva med :)

snowflake sa...

Grattis!

Bokbabbel sa...

Merci beaucoup!

Spirea sa...

Förstår din upprördhet. Halva min släkt är finlandssvensk, så jag vet vilken okänd tillvaro de för. (Okänd för det stora flertalet svenskar, that is.) Samtidigt är det kanske ingen nackdel att framstående finlandssvenska författare framhålls i Sverige? Det kanske kan få upp ögonen på åtminstone några fler, som inser att svenska språket fungerar fin-fint i delar av det östra grannlandet... Man önskar förstås att det samtidigt kunde göra de finlandsfinska lite stolta över sina kulturella tillgångar! :-)

Grattis till förlovningen också!

Bokbabbel sa...

Att finlandssvenska författare framhålls i Sverige är absolut bara trevligt, när de sedan framhålls så att svenskarna börjar anse dem som egna har det gått för långt - får inte vi finländare/finlandssvenskar vara stolta över det (lilla) "vi" har presterat?

Och tack! :)