fredag, januari 30, 2009

Finska folket skriver dagbok

Kul idé! Helsingin Sanomat rapporterar att Finska Litteratursällskapet för tio år sedan lät samla in de dagboksanteckningar som skrivits ner den 2.2.1999. Nu gör de samma sak tio år senare för att arkivera dessa kulturella rapporter från folket. Vad har förändrats på tio år, vad är fortfarande likadant?
Ni som behärskar finska kan läsa hela artikeln här.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kul idé. :)

//JJ

Anonym sa...

Min stora fråga är: Får man skriva på svenska? Tydligen hade ingen på HS kommit på att utreda den saken. Eller ska man helt kallt bara skriva sin dagbokstext på svenska och skicka in den - och sedan ställa till med rabalder om den underkänns?

Jag tycker att projektet verkar intressant och skulle gärna delta. Och även om jag pratar betydligt mer finska än svenska på mitt nuvarande jobb så är jag fortfarande väldigt skrivhämmad på det andra inhemska. Det är rent av obehagligt att skriva på finska, och dessutom pinsamt om andra ska läsa alla språkfel jag omedvetet, men helt säkert gör.

Frågan är väl om det är nationaliteten eller språket som ska sammanbinda projektet?

Spanjoren sa...

Det uppstår två problem.

1. Jag kan inte finska.

2. Jag kan inte skriva med papper och penna (Har ju dator).

Men det är en fin idé ändå.

Bokbabbel sa...

johan: Javisst är det!

ika: My thought exactly!! jag tror nog att jag ska skriva på svenska, det är ett av nationalspråken! Så det så.

spanjoren: jag tror nog man får skriva på dator också! Men frågan är om man får skriva på svenska, det är just det Ika och jag undrar!