måndag, februari 18, 2008

Trevlig måndag

Läser tyvärr i dagens Hufvudstadsbladet att det lånas allt färre svenska böcker på biblioteken i Helsingforsregionen. De svenska böckernas andel av alla lån har sjunkit från 6,6 % (1989) till 3,8 % (2007). Underligt med tanke på alla böcker jag själv lånade under barn- och ungdomsåren ;). För att se till att min nya hemstad inte ska besväras av likadan statistik gick jag ett varv via biblioteket på hemvägen. Jag hade inte varit där på länge, dels på grund av att det temporärt är inhyst i en källare och därmed inte säskilt lockande, dels för att universitetsbiblioteket har fyllt de flesta av mina bokbehov på sista tiden. Hittade i alla fall en Patricia Cornwell-bok i behändigt pocketformat och tänkte att det var dags att prova på hennes böcker. Kanske hittar jag en ny deckarserie att plöja igenom! Någon som läst hennes böcker, åsikter?

I övrigt kan jag äntligen ställa in Handel med döden (vunnen på Bokhora för drygt två veckor sedan) i bokhyllan, ska börja läsa den så fort som möjligt! Vilken bra början på veckan!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag lästa samma artikel som du imorse, och funderade på det här med att finlandssvenskarna eventuellt är mer inriktade på att köpa böcker än på att låna dem. Vet att man i Sverige inte använder biblioteken lika flitigt som vi gör här, undrar om det här kan vara en effekt som har sipprat över?

Till och med jag har varit dålig på att gå till bibban i år... Mycket har att göra med att jag har börjat jobba och inte längre har rutiner där man smidigt klämmer in spontant biblioteksstrosande minst en gång i veckan... Fast det är ju ett faktum sedan tidigare också att majoriteten av den skönlitteratur jag läser inte kommer från stadsbiblioteket - utan snarare just från ÅAB eller från den egna bokhyllan. Och alla dessa recensionsexemplar! Från kommunala bibliotek lånar jag mest lkjudböcker, tidskrifter, film, cd-skivor och facklitteratur.

Vad gäller Patricia Cornwell har jag läst ganska mycket av hennes deckare (hade en intensiv Cornwell-period i gymnasiet). Jag tyckte att hon var bättre förr - kan ha lika mycket med min litterära mognad att göra som med att hon faktiskt har blivit sämre i takt med att hon skrivit allt fler böcker. I alla fall läste jag Dödlig smitta för ett drygt år sedan, och var inte alls förtjust. Helen på Bokhora hade läst hennes senaste, och bloggade om den på The Girl Least Likely To. Hon var också missnöjd. Vilken var det du lånade?

Om man gillar Patricia Cornwell kan det kanske vara skäl att kolla upp Kathy Reichs också. Jag har läst hennes tre första, och Redan död (den andra) var RIKTIGT otäckt spännande. En sån där som man inte kan sluta läsa, eftersom man vet att man ändå är för uppjagad för att sova...

Bokbabbel sa...

Oj vilken maffig kommentar! :) Jag lånade "Indicier" ("Body of Evidence"), får se vad det blir av den. Tack för boktipsen, helt som om man inte skulle ha tillräckligt med läsning redan :P
Visst är det möjligt att finlandssvenskar har lättare för att välja bort biblioteket och styra kosan direkt mot bkhandeln i stället, om det nu sedan är bra eller dåligt kan man ju fråga sig.

Anonym sa...

Ja, ibland råkar man ju få till kommentarer långa som sju svåra år innan man lyckas lägga band på sig själv...

Nu när jag har funderat mera på det här så känns det egentligen konstigt om vi finlandssvenskar i högre utsträckning än de finskspråkiga köper böcker framom att låna dem från biblioteket - vi har ju rent praktiskt sämre möjligheter att göra det, och utbudet är inte lika bra på svenska som på finska - såvida man inte utnyttjar nätbokhandlarna. Men: å andra sidan händer det ju ibland att jag vill läsa en bok som bibban inte visar sig ha på svenska, och då måste jag ju köpa den själv. T.ex. Curtis Sittenfelds I en klass för sig, som biblioteken iofs har köpt in NU, men inte för ett år sedan när jag ville läsa den.