måndag, juni 13, 2011

Hur man engagerar bokbloggosfären på kortast möjliga tid

Tidigare i dag erkände jag i recensionen av Den enögda kaninen att jag inte läst Den hemliga historien, a.k.a. DHH. Helena svimmade redan nere i kommentarsfältet och när jag nu senare nämnde samma faktum på Twitter och Facebook var stormen lös. Tydligen är det helt oacceptabelt att ha vad Bokbiten kallar "akaporrböckernas akaporrbok" oläst om man vill kalla sig en hängiven läsare och akaporrälskare. Jag lyckades i alla fall fiska några pluspoäng genom a) min (ringa) ålder b) att jag läst Tartts andra bok Den lille vännen och c) att jag faktiskt har ett slitet loppisex av DHH hemma, men det var nog på håret att jag inte fick DHH-exemplar ilbudade över Ålands hav (kan iofs tänka mig värre öden här i livet!).

Lite knäppt i sammanhanget är ju att jag läst - och älskat! - många böcker med s.k. DHH-vibbar, och det i kombination med bokbloggosfärens kärleksfulla grupptryck gör att jag nu surfar engelska utgåvor. Framför allt de äldre svenska översättningarna lär vara ganska horribla, så om och NÄR jag nu tar mig an denna bokbloggosfärens Bibel vill jag inte snubbla över uttryck som "bantarcola".

Hur är det med er, vågar ni träda fram och sälla er till min ensamma klubb?

34 kommentarer:

Mathias sa...

I’m guilty as charged. Försöker dock råda bot på det asap.

Blodeuedd sa...

Ok har ingen aning om vad du talar om..nope..hänger jag för mycket med engelska peeps? ;)

Bokbabbel sa...

Mathias: Vi måste helt klart skärpa oss här på den finlandssvenska fronten!

Blodeudd: The Secret History? Har du inte hört talas om den?

Lisa sa...

Men jag tycker ändå att det är charmigt på något vis att - just - du inte har läst - just - den. Som läser så vansinnigt mycket, och har koll på det mesta :-) Ska dock bli ohyggligt roligt att läsa vad du tyckte om den sedan. Att få ett nytt omdöme av den gamla favoriten liksom, intressant deluxe!

Bokbabbel sa...

Lisa: Sådär får man gärna se på saken :) Och jaja, jag ska! :)

Fröken S sa...

Inte heller läst den :S Men letat upp den på ett bibliotek nära mig =)

Bokbabbel sa...

Fröken S: Känner du grupptrycket? :)

Sara sa...

Jag har läst den, men kan för mitt liv inte komma ihåg hur boken slutade. Det är ju också lite skamfyllt.

Anonym sa...

oj, hänger inte alls med, akaporrböcker? vad, hört det men vad?

Tiikeri sa...

Den hemliga historien läst jag för ungefär ett år sen och hade redan då läst massa akaporr. Gick in med ganska stora förväntingar, och det är klart att den inte uppfyllde alla men den är så läsvärd. På engelska dock. Jag tror helt den förlorar i översättning.

boktok73 sa...

??? säger jag till min stora skam. Är helt med i klubben, bildar kanske en liten nisch i den ensamma klubben genom att inte alls veta vad ni pratar om...

I min bokhylla sa...

Jag hörde talas om den för första gången i onsdags, så jag har inte läst den. Efter att ha hört mer om den är jag faktiskt inte så sugen ... Men så är jag ingen akaporr-fantast heller. :)

Hermia Says sa...

Jag läste den för lääänge sen :) Kul för er som har den kvar..

Unknown sa...

"Aka-porr
Böcker vars handling kretsar kring livet på internatskolor och i andra akademiska miljöer blir allt mer populära. I bloggkretsar har genren fått namnet Aka-porr."

Jag hadde inte ens hört uttrycket akaporr. Är The Secret History bra kommar jag troligen läsa den 2013 :)

ellen! sa...

åldern är ingen ursäkt, vi är väl lika gamla och jag läste den för flera år sen (okej, typ två, tre år sen..) om inget annat kommer jag över till dig och högläser den :D

Jenny Magnusson sa...

Vet du, jag har inte heller läst den och ju fler hyllningar jag läser/ hör, desto mer skeptisk blir jag. Jag liksom vet att jag kommer att bli besviken. Jag tillhör ju den pyttelilla skaran nu levande människor som inte heller såg Titanic! (Chockad inandning hos läsarna)

Men jag inser att jag missar en del när jag inte förstår hintarna till DHH, vilket ju var och varannan bok tycks ägna sig åt.

Fia sa...

I'm in!

Bokbabbel sa...

Haha, vilken härliga blandning av upprörda människor och nya medlemmar till klubben! :D

Ellen: Älskar ditt erbjudande! :D

Blodeuedd sa...

Nope, och nu fattar jag akaporr, aha *ljus går upp i huvudet*

Hanna sa...

Jag förstår inte denna nya hype kring DHH. Den kom ju ut för en massa år sedan, vad är det som gör att den fått ett uppsving nu? (Hej förresten, första gången jag kommenterar här.)

Koko sa...

Jag hade de facto inte heller ens hört talas om den. Eller uttrycket "akaporr". Kanske jag läser fel bokbloggar:-)

Helena sa...

Hanna, Den hemliga historien är ju en sådan bok som på grund av sin kultstatus (grundmurad redan på 90-talet) alltid är aktuell. Ingen direkt hype just nu med andra ord, däremot är det nog så att bokbloggare är överrepresenterade bland maniska DHH-fans.

Jag har förresten vaknat till liv nu och tycker mest det är komiskt att just DU, Jessica, som läst och älskat så många böcker med uppenbara DHH-vibbar (som du ju noterat också!), inte läst den här boken. Men nu är jag orolig över att hajpen och grupptrycket kommer att påverka din läsning negativt...

Anonym sa...

Jag misstänker att DHH är en bok som görs sig som allra bäst om man läser den i de sena tonåren. Jag fick boken i present på min sjuttonårsdag och föll huvudstupa för den, det är en av de böcker som påverkat mig mest av allt jag någonsin har läst.

Men jag tror ändå att du kommer att älska, Jessica, även om du inte tillhör idealåldern. Speciellt om du läser på engelska! :)

Ika sa...

Jag har också till klubben "har den stående oläst i hyllan". Sedan drygt tio år tillbaka, kan man lägga till i mitt fall. en gång läste jag faktiskt de första sidorna, men fångades inte. har försökt hitta den som ljudbok, den skulle kanske gå ner lättare då. :)

Bokbabbel sa...

Ja, är rädd för hypen och för att vara lite för "mogen" (hahahaaa) för den men känns ändå som en bok jag vill ha läst! Och på engelska då. Kollade efter den på Akademen i dag men icke. Får vända mig till internetz bara

Maria sa...

Jag har inte heller läst den. Men den står i bokhyllan!

bokig sa...

Jag har inte heller läst Den hemliga historien. Jag har skaffat den i pocket nu och MÅSTE läsa den i sommar.

Cinnamon sa...

Har inte läst den jag heller... Lånade den på biblioteket men blev tvungen att lämna tillbaka den. Sen glömde jag helt enkelt bort att låna den igen.
Har köp den i svesk utgåva och den står i bokhyllan.

Bokbabbel sa...

Vi verkar vara många med den i bokhyllan också!

Lisa H sa...

Detta är inget nytt erkännande för mig, men jag gör det så gärna igen: Har den i bokhyllan. Läste knappt 100 sidor för ett par år sedan. Fick ingen större aha-upplevelse och lade den ifrån mig. Hoppas den ska tala till mig vid senare tillfälle och då ska jag bara läsa läsa och drömma mig bort.. :) (har dock den svenska knasöversättningen i min ägo :P)

Anonym sa...

Jag är en väldigt värdig medlem i den klubben. Aldrig läst DHH.

Bokbabbel sa...

Min lilla klubb växer så det knakar!

Anonym sa...

Jag vill bara göra ett litet tillägg vad gäller åldern vid DHH-läsning. Jag var 29 när jag läste den och jag räknar den iskallt till en av de bästa böcker jag läst.

Sandra W

Bokbabbel sa...

Skönt att höra!