tisdag, juni 22, 2010

"Tager du...?"

Lyrans Tematrio handlar denna vecka föga förvånande om bröllop, och jag håller med henne om att det inte var så förfärligt lätt att hitta exempel i litteraturen.

1. Bröllopshemligheter av Penny Vincenzi. Jag hittar inte den här boken då jag googlar den men jag tror att den heter någonting sådant, och skulle jag inte ha hög feber så skulle jag leta fram den ur en bananlåda för att vara säker på min sak. Det var den första Vincenzi-bok jag läste (i gymnasiet? i högstadiet?), den handlar om en brud som är försvunnen på sin bröllopsdag och då var jag iaf mycket förtjust i romanen. Och i augusti ukommer det en ny roman av henne som även den tangerar bröllop.
2. Bröllop 1925 av Dorrit von Fiandt. Finlandssvensk trilogi om några människor och ett litet gods ute på landet. Det här är den första och bästa delen.
3. Silverbröllopet av Maeve Binchy. Familjen samlas för att fira föräldrarnas silverbröllop och eftersom det ska bli något av boken så blir inget som man tänkt sig.

4 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

Hilma Wolitzer har också skrivit Silverbröllop, såg på antikvariat, snyggt omslag..

Vixxtoria sa...

Det där med svårt att hitta exempel på bröllopsböcker håller jag egentligen inte med om. Det är ju på många sätt fullt med folk som gifter sig i böcker, men det är sant att det är sällan själva bröllopet står i centrum, så det är lätt att glömma bort det.

Men okej. Det beror väl lite på vad man läst hur lätt det är. :-)

Bröllop 1925 låter lite intressant (jag har läst så hemskt lite finlandssvenskt, och tycker att jag borde åtgärda det). Är det en bra bok?

Bokbabbel sa...

Hannele: Ok, den känner jag inte till

Vixxtoria: Jag gillade Bröllop 1925 då jag läste den, men då var jag betydligt yngre och det kan hända att jag skulle tycka att den skulle vara lite för blaskig och fånig i dag, vet faktiskt inte. Men vill du läsa finlandssvenskt kan du t.ex. hugga in på Johanna Holmströms novellsamling "Camera Obscura" (kolla under min kategori finlandssvenskt så hittar du kanske nåt mer som intresserar). Har du läst "Sommarboken" av Tove Jansson?

Ska fundera lite på det där med bröllop i litteraturen, de här böckerna kom jag lätt på men annars är det ganska segt (kan ju bero på febern i kroppen också). Kanske blir jag påmind om fler bröllop då jag surfar runt bland tematrio-svaren

Vixxtoria sa...

Tove Jansson är nog den finlandssvenska författare som jag läst mest, med Sommarboken som det stora undantaget, faktiskt (den har aldrig kommit i min väg, så enkelt är det).

Annars har jag läst något av Runeberg, en del Märta Tikkanen, något av Jörn Donner, Monika Fagerholm och tycker mycket om att läsa artiklar av Mazzarella då och då. Jag kommer inte köra något stort projekt eller så just nu, men det skulle vara kul att åka till Finland i någon bok i sommar i alla fall). Just det, jag har läst nån deckare också (oklart vilken), och jag tyckte mycket om Löpgravsvägen av Hotakainen, även om den spårade ur lite väl mycket på slutet, möjligen...

Men du har inget annat tips som inte är en novellsamling (jag har lite övertrasserat novellkontot på sistone; det lockar inte det allra minsta just nu)