torsdag, juni 10, 2010

Besök #2 i Barclayland

Fear the Worst av Linwood Barclay XXXX-
Tim Blakes tonårsdotter Sydney kommer inte hem från sommarjobbet på kvällen. Och då Tim ringer runt visar det sig att hon aldrig ens jobbat på hotellet som hon uppgett. Är hon kidnappad eller har hon gett sig iväg frivilligt och varför hör hon i så fall inte av sig?
Tim låter jobbet som bilförsäljare lida då han och ex-hustrun gör allt som står i deras väg för att ta reda på vad som kan ha hänt Sydney. Poliserna är med på ett hörn såklart, men det här är Tims berättelse, hans upplevelser. Jag sträckläser nästan, vill veta samtidigt som jag trivs i förortsthrillern och inte vill att den ska ta slut. Sista delen av boken blir löjligt actionfylld och blodstrittande, något som Tim rätt så orealistiskt verkar ta med en axelryckning, men jag för över det på "det är ju faktiskt en amerikansk deckare"-kontot. För att göra en väldigt grov generalisering tenderar nordiska deckare att bli väldigt fokuserade på polisernas personliga problem (alkoholism och ensamhet comes to mind) medan amerikanska motsvarigheter blir ju actionfyllda med biljakter och viftande pistoler.

Hurra för att Barclay gör favorittricket och låter detektiven Abagnall från No Time for Goodbye (recenserad här) skymta förbi i några meningar! Månne han gör något liknande i sina andra böcker, någon som vet?

Inga kommentarer: