måndag, november 15, 2010

Mörkt och bra

Dark Places av Gillian Flynn XXXX
2010 blev hösten då halva bokbloggosfären på Bokhore-Helenas initiativ läste Gillian Flynns böcker. Eller läste och älskade är väl en mer korrekt beskrivning. För jisses vad bra de är, skildringarna av trasiga karaktärer med stora doser mörker och ondska!
Efter Sharp Objects som jag stjärnögt gillade och Helenas entusiastiska recension var förväntningarna såklart höga på roman nummer två, Dark Places, men som tur håller Flynn måttet. Den här gången får vi läsa om Libby Day vars mamma och två systrar kallsinnigt mördades - av hennes bror! - när hon var sju. Något Libby försöker låta bli att tänka på, hon har förpassat de minnena till sin "darkplace" men de rivs upp då hon blir pank och försöker mjölka några sista slantar ur sin familjetragedi genom att träffa en grupp "mord-groupies" som vill köpa gamla brev och artefakter från Day-massakern. Berättelsen skildras ur olika perspektiv med åtskilliga tillbakablickar och det blir en sorglig studie hur fel saker och ting kan gå. Sharp Objects blev en lite större läsupplevelse för mig men Dark Places kommer inte långt efter och jag väntar mycket otåligt på fler böcker av denna skickliga noir-författare! Under tiden får jag väl helt enkelt trösta mig med Amazons You might also like-funktion, vad hittar jag där om inte hurra-jag-har-ännu-två-olästa-böcker-av-henne-Tana French! Och Jennifer McMahon som jag redan tidigare varit nyfiken på, någon som läst?

10 kommentarer:

Unknown sa...

Hej!
Jag tycker om din blogg så mycket så jag gav dig en award :) ( kolla min blogg) :)

Bokbabbel sa...

Tackar!

Anonym sa...

Jag är SÅ glad att den här boken ligger hemma hos mig och bara väntar på att få bli läst. :)

Bokbabbel sa...

Det har du anledning att vara, du kommer att gilla!

Helena aka Gillian Flynns pimp sa...

Jepp, du kommer att gilla, Anna! Nästan ännu mörkare och skitigare än Sharp Objects.

Och vi har ju redan haft en twitterdisko om detta, fröken Bokbabbel, men jag har ju alltså köpt Girl In The Woods och ska läsa asap! Tror att det kan vara stabil thrillerläsning, men vågar inte heller hoppas på Flynnkvalitet. Vissa Tarttvibbar tycker jag också!

Bokbabbel sa...

Fick mig ett gott skratt över aliaset Helena, tack för det! :D Och jo, på sätt och vis är den här mörkare, den är liksom utbrett mörk över hela boken. Fast nåja, vilke ljusglimtar fanns det egentligen i Sharp Objects...?

Och jo, som sagt vågar jag inte heller tro på Flynn-kvalitet men ett bra substitut i väntan på nästa Flynn. Och det är ju aldrig fel att hitta ett nytt potentiellt bra författarskap, McMahon verkar ha skrivit en fem-sex böcker om jag inte minns fel. Har egentligen ingen erfarenhet av Amazons "rekommendationer", hur väl brukar de stämma?

Praktiskt för dig Helena att kunna kombinera läsning av Tartt- och Flynn-vibbar!

Helena sa...

Tja, jag hittade Gillian Flynn genom Amazons rekommendationer, så jag skulle hävda att det funkar alldeles utmärkt. :)

Mmm, mycket praktiskt, där. Jag har ju liksom ett mission att tänka på.

Bokbabbel sa...

Det är ju bästa rekommendationen för rekommendationerna då!

Har forskat i saken, McMahon har skrivit fyra böcker varav en för young adults. Och förlagen har som konstaterat på twitteriet haft fräckheten att publicera samma bok under två namn, Dismantled och Girl in the Woods. Så nu vet vi det

snowflake sa...

hej och hallå, nu törs jag läsa detta inlägg. :-)

Men trackbacks funkar inte till dig eller?

Bokbabbel sa...

Nope, har inte det aktiverat men om du har länkat borde det synas i Knuff-rutan en tid iaf